Blog Sudah Berubah Wajah!

Ana Myhusna | 00:22 | 0Comments |
  
Assalamualaikum!! Annyeong! Blog Ana dah berubah wajah! Hehe.. Dulu, blog Ana buruk sangat kan? Tapi, Ana rasa korang semua ni baik sangat.. Blog Ana buruk-buruk pun, korang cakap comel. Memang sah korang ni baik.. Nak jaga hati Ana lah konon.. Huhuhu.. Disebabkan ada cuti seminggu ni, Ana bahagikan masa Ana antara ulangkaji & edit blog.. Ana edit time malam2 cam ni.. Kol 12 ke.. Pastu Ana edit sepenuh masa pada hari Sabtu, Ahad, Isnin & Selasa. Yang seterusnya tu, Ana sibuk ulangkaji.. Hari2 lain pon sama tau! Ha! Sebelum maghrib, Ana dox depan laptop editing blog.. Bila masuk jea maghrib, solat dulu.. Lepastu baru Ana start buat kerja rumah.. Korang rasa okay tak jadual Ana tu? Okaylarh kan.. Apapun.. Ana rasa happy sangat! Baru sebulan Ana buat blog, pejam celik, pejam celik.. Tengok2 blog Ana dah comey.. Simple2 jelarh.. Blog pun ringan2 jea.. Setiap hari bukak blog.. Heih.. Mana taknya.. Biasalah blogger baru macam Ana ni.. Korang pon yang blogger baru tu atau yang blogger lama time dulu2 jadi blogger baru, sentiasa dox berkejar-kejar nak bukak blog kan? Duduk depan laptop, baca semua entri dalam blog.. Entri dah habis baca, dox tenung lagi blog tu.. Siap dox tekan2 dekat link yang ada.. Ana camtu ler.. Nampak kan? Ada yang tekan nombor untuk pegy ke Cbox kea, ask.fm ke.. Kan, kan? Ala.. Dekat sidebar tu ha! Kan Ana ada buat sidebar 'Klik sini'. Ha! Ana suka main benda alah tu ler.. Huhu..Itulah namanya blogger baru.. Apapun, Ana memang berpuas hati dengan perubahan blog Ana ni.. Memang betul2 berubah! Kali ni, Ana nak kena ubah wajah lagi satu blog Ana.. Blog baru.. Kat situ ada pelbagai tips yang ada.. Contoh karangan, soalan2 kea.. Sumer ada situ.. Nak jenguk kea?? Ala.. malu lah nak tunjuk.. Sebab blog baru.. Masih dalam proses mengedit lagi.. Hmm.. Takpe.. Nanti, kalau dah siap edit, Ana share dekat korang yea? Okay.. Sampai sini saja.. Assalamualaikum..

Seronok~~

Ana Myhusna | 02:07 | 0Comments |
Assalamualaikum!! Apa khabar korang? Harap korang sihat okay.. Kalau tak sihat, Ana harap korang sihat.. *asyik harapan yang sama jea.. -___-* hehehe.. Okay.. Korang nak tau? Sehari suntuk ni Ana buat apa? Mentang2lah cuti sekolah.. Hihi.. Boleh pulak Ana keluar jalan-jalan yea.. Eh, jap jap.. Ana keluar cari ilmu okay.. Ana pegy Petrosains tau! Cari ilmu lah tu... Sesambil tu boleh happy2 jap.. Huhu.. Bila pegy Petrosains jea mesti teringat pasal darjah 4 dulu.. Pegy jalan2 dekat KL.. Hampir semua tempat kitorang pegy! Tu baru rombongan sekolah tau! Hehe.. Seronok kan bila dapat bercuti sekali-sekala? So, harini segala stress ke apa ke.. Ana buang jauh2.. Happy!!!! jer harini.. Hehe.. Sehari suntuk tak ada peluang nak duduk lama2.. Brjalan carik ilmu jek.. Hehe.. Tapi happy larh kan.. Tapi Ana memang penat gila.. First2 time nak carik parking dekat 1 jam tau! ish3.. Sampai lentok2 dalam kereta.. Time carik parking kat KLCC, kereta pusing sana pusing sini, Ana nak muntah2! Tahan jeler.. Migraine habis! Lepastu jumpa sorang makcik ni.. *makcik ke akak ke tak taularh..* Kitorang tegurler.. Dari dalam kereta.. *Bukak tingkap..* Tanya, nak balik dah ke? Makcik tu jawabler.. Ha'ah nak balik.. Kitorang apa lagi? Terus sewa parking! Haha.. Kitorang cakap parking kat mana? Makcik tu kata parking kat hujung sana tu ha!! --) Hehe.. Kitorang pun terus pusing pegy tempat parking makcik tu.. Sesampai, ada kereta lain tunggu.. First2 ingat dah tak dapat.. Tetiba makcik tu kata kat orang yang tunggu tu, dia kata kitorang dah sewa awal2 tempat parking tu.. Fiuh lega.. AKHIRNYA!! Yeayh!! Haha.. Dapat pon parking.. Sampai2 kitorang enjoyler belajar! Memang fun!! Sangat2!! Apapun, syukur Alhamdulillah.. Ana dan keluarga Ana dapat bersiar-siar dengan happening! Okaylarh.. Ngantuk sudah.. Assalamualaikum!!
 

Program sekolah.. Tidur dekat sekolah

Ana Myhusna | 17:19 | 0Comments |
Assalamualaikum!! Apa khabar? Ana kurang sihatlah.. Hehehe.. Patutnya hari ni ada kelas tambahan tau! Tapi Ana tak pegy.. Hehe.. Bukan pasal malas tau! Ana tak larat.. Tau tak? Ana tak cukup tidur.. Mata merah2.. Penyakit perempuan pon ada.. *hehe.. A.B.C punya hal larh.. tak faham takpe.. tak penting pon..* lepastu migraine.. Aduyai.. Ni pon, baru ok ckit.. Tu yang ada mood nak singgah blog buat entry.. Nk citer apa yang Ana buat dua hari semalam.. Tak jejak kaki dekat blog langsung! Cewah.. Hehe.. Ana ada program selama 2 hari tu.. Best pon ada.. Geram pon ada.. Sedih pon ade.. Segala-galanya ada.. Huhu.. 
Hari Pertama :-
Berborak dengan kengkawan sementara tunggu penceramah dan akak2 n abang2 fasilitator sampai. (ASA Explore)
Bawak naik beg masuk dewan
Dengar ceramah dari Brother Muaz n kenal dengan fasi masing2
Bahagi kumpulan dulu.. 
Minum pagi
Ceramah balik.. Pastu luangkan masa dengan akak fasi
Akak fasi Ana nama dia Kak Rish
Makan tengahari
Solat jap.. 
N then sukan.. *rugi.. tak dapat sukan sebab tak sihat..*
Minum petang.. Buat cheers.. *best tau! kumupulan Ana jea kiut miut.. kumpulan lain, gagah perkasa*
Solat lagi.. Perjumpaan ahli kumpulan balik.. 
Solat asar.. Then, maghrib..
Dengar taskirah.. Solat isya' pulak..
Dengar ceramah.. N then....... Ten ten teng!! Jom baca kat bawah... Ada surprise.. Hehe..
Pergaduhan bermula!! Kitorang semua kena marah! Lepastu ketua kumpulan kena bangun.. Kena denda  lagi! Angkat sebelah kaki.. Mula2 kitorang senyap jea.. Tetiba abang n akak2 fasi datang depan sambil menangis.. Diorang datang, pastu cakap kat Bro Muaz yang kitorang semua budak kecik.. Diorang kata diorang nak ganti. Hmm.. Semua nangis tengok adegan sedih tu.. Lepas tu semua ketua kumpulan taknak kasi abang n akak2 fasi tu ganti.. Diorang keraskan badan diorang.. Lepas kena paksa banyak kali, baru diorang duduk.. Pastu abang n akak2 fasi pulak kena marah.. Sumer nangis teruk! Dax2 pompuan menangis bunyi bising! Ana tak bunyi langsung! Huhu.. Pastu, sumer fasilitator kena balik malam tu jugak! Dah takleh ada dengan kitorang time program brlangsung! Ni yang geram teramat! Semua merayu tak kasi akak n abang fasi balik! Punya rayu, punya rayu.. Bro Muaz kata boleh jumpa abang akak fasi, bagi ucapan terakhir kat diorang! Ish! Geram sungguh! Kitorang sumer apa lagi? Berlari turun tangga! Ada yang sampai jatuh2! Cikgu2 tengok jea.. Ish!!! Yang paling malang! Akak  fasi dah balik dah pon! Abang2 fasi jea yang masih berberat hati nak balik.. Diorang ada dalam kereta depan sekolah.. Budak laki berkerumun pergi kat abang fasi tu! Budak pompuan first2 ingat kereta putih yang tengah parking kat tepi padang tu ada akak fasi. Rupanya, makcik kantin.. Aduyai.. Kitorang tunggu lama2 depan pagar.. Tetiba brother Muaz suruh naik atas.. Ni yang geram! Brother Muaz kata dia bagi chance kedua.. Lega.. Kitorang turun balik! Sebab apa tau! Bro Muaz tengah call Akak fasi, kitorang dengarlah perbualan diorang! Bro Muaz gelabah call akak fasi.. Tetiba kitorang dengar Bro Muaz cakap Akak fasi ada kat bawah.. Belum sempat habis cakap lagi kitorang dah lari turun bawah.. Dax2 laki memang ada kat bawah dengan abang2 fasi. Sampai bawah jea tengok akak fasi takde pon.. Heih! Bengangya.. Tunggu punya tnggu.. nampak kereta lalu jea.. Sumer bangun tengok siapa yang lalu.. Selagi bukan akak fasi selagi tu kitorang tunggu depan pagar. Tetiba akak fasi sampai, happy nak mampus kitorang! Sumer peluk akak2 fasi! Sedih yang teramat! Ana menangis lagi time tU! Ish3x.. Semua dah reda! Kitorang naik balik, tetiba Akak Qis marah2.. Dia cakap ada orang kata yang dia berlakon! Kumpulan Kak Qis sendiri yang cakap pulak tu! Ana pelik jugak.. Kenapa tetiba Kak Qis marah2? Ana tak tau apa2 pon time tu. Memula Ana fikir Ana ada terlepas sesuatu rupanya memang betul pon.. Hurm.. . Akak Qis kata dia nak balik semula! Kitorang merayu dekat Kak Rish suroh Kak Rish pujuk Kak Qis supaya jangan balik. Sampai malam tu, Kak Rish kata masih difikirkan lagi.. Ada yang mengamuk, kata siapa yang cakap.. Ana senyap jelarh.. Makan malam kitorang sumer dax2 pompuan taknak makan.. Time last2 kol 12 kitorang kena makan jugak.. Sebab takut membazir.. Besoknya? Taknak citerlarh! Hehe.. Ana sukan pagi2 lagi lepas subuh & qiyamulail.. Kitorang kena simbah air! Best!! Mandi free.. Akak2 fasi tak jadi balik.. Yes! Tujelarh.. Bye!!!!!!!!!!

Impian, hala tuju & cita-cita

Ana Myhusna | 19:18 | 0Comments |
Hello! Assalamualaikum! Apa khabar? Sihat? Ana rasa dah lama Ana tak menjejakkan kaki ke blog Ana ni.. Sedar2 follower Ana meningkat sikit. Dari 2, 3 orang follower, menjadi 21 orang follower.. Alhamdulillah.. Blog Ana ni pon.. Boleh tahan larh.. Hehe.. Yelarh.. Ana tengah sibuk.. *larh sangat! 
Disebabkan follower Ana bertambah ckit so, Ana nak citer ckitlarh.. kan.. Mana tau korang rasa macam berminat.. Hehe.. By the way, Ana dah lama tak bagi tips belajar kan? Hurmm.. Rasanya.. Ana nak buat blog baru yang disediakan khas untuk tips belajar.. Senang ckit.. Susahlarh bila bercampur-aduk dengan personal blog ni.. Hehe.. Okay! Sebenarnya.. hari ni Ana nak berbual dengan korang tentang cita-cita. Ana tau ramai antara korang yang ada cita-cita dan ingin mencapai cita-cita korang kan? Ada jugak antara korang ni yang tak berminat pon pasal cita-cita ni.. Tapi insyaallah korang tentu akan ada cita-cita korang atau impian selepas baca entri special ni.. Hehe..
Firstly, korang ni sebenarnya sentiasa ada impian... Cuma korang jea yang taknak kejar impian korang tu! Ana tau memang susah untuk mengajar cite-cita yang tinggi menggunung tu. Korang nak kan sesuatu benda pun agak susah untuk korang dapatkan, apatah lagi cita-cita yang setinggi-tinggi Gunung Kinabalu tu. Malah, lebih tinggi dari tu!! Hehe.. Cer korang check out wishlist Ana. Satu pun belum tercapai. Betul tak? Nak kena tunggu sampai bila baru nak tercapai? Entahlarh kan? Tu baru 
impian yang ckit2 camtu! Belum lagi impian yang menggunung-gunung tu! Kalau suruh buat list kat situ, agaknya satu blog Ana taram! Hehehe..
Korang yang takde impian tu tak rasa rugi kea? Tak malu eh? Bukan nak perli.. Cuma Ana pun pernah kata yang Ana tak ada cita-cita. Sedangkan tanpa cita-cita kita ni macam lalang! Tau? Cikgu Ana selalu cakap, jangan jadi macam lalang yang takde hala tuju! Bila angin tiup ke kanan, dia ke kanan. Bila angin tiup ke kiri, dia ke kiri pulak! Ha! Tu yang kita patut elakkan.. Kalau korang takde hala tuju, tak sampai ke mana jugak..  Araso? Ok! Mungkin korang masih teragak-agak lagi kot.. Hey! Tak payah nak teragak-agak sangat... Koranng cuma fikir ckit jea.. Kalau takde cita-cita jadi orang bodoh kalau ada cita-cita berjaya pada masa hadapan. Bukan susah mana pon! 
Ha! Lagi satu. Memang susah untuk mengejar cita-cita. Tapi, takkan korang nak putus asa kan? Just live your life! Tak kira korang senang atau susah. Kalau tengah senang jangan lupa Allah. Kalau tengah susah, pon jangan lupa Allah.. Banyak-banyak bertawakal dan berusaha. Supaya korang dapat keluar dari segala kesulitan.. Okay? Kalau korang nak tau cara-cara nak menghilangkan stres, tekanan, cara-cara untuk berjaya, dan doa-doa harian just google! Sekarang zaman IT, google jea... Tak kira lah korang nak search kat mana-mana pon. Yang penting ia bermanfaat.. Kalau korang rasa bosan, pergi lah mana-mana blog yang funny dan happening. Tak pon, baca Quran. Kan senang.. Take it easy.. Okay? 
Byebye!! Assalamualaikm!!
 

Segmen Blogwalking oleh Blog BingkisanHati

Ana Myhusna | 23:12 | 0Comments |
Assalamualaikum kawan2!! Malas nak cakap panjang2.. Just check this out! Okay?
Syarat-syarat
Wajib follow Blog BingkisanHati
Wajib like Fanpage Blog BingkisanHati
Wajib klik sini
Buat entry bertajuk 'Segmen Blogwalking oleh Blog BingkisanHati'
Letak banner di atas di entri dan backlink ke sini
Boleh tag kawan-kawan korang
Letak URL entri di ruang komen di sini
Ana nak jemput:
Kamilia Hanim

Apa Ana Buat Dekat Kelas Hari Ni?

Ana Myhusna | 19:44 | 0Comments |
Assalamualaikum! Huhahihehe.. Nak tau tak apa Ana buat dekat kelas hari ni? Hehehe.. Time belajat tu Ana dok lentok......... je kepala Ana! Haha.. Nak tidur jea rasa.. Ntah kenapa hari ni rasa cam nak tido..... jea! Heih Ana nie.. Kengkadang time belajar tu, tak tumpu perhatian pon..  Sibuk fikir bila nak balik.. Haha..  Kat sekolah agama pulak? Hurm.. Lagilah teruk! Dalah tak belajar! Aduyai.. Berkejaran sana sini.. Ish! Turun 1 kg berat badan Ana hari ni! Ahaha.. Eh, rasa-rasa korang, Ana kurus ke gemuk? Hehe.. Ana sedang sedang jea.. Tak terlalu kurus, tak larh gemuk sangat!! Hehe..
Time kat sekolah agama tu, Ana macam orang gila! Huhuhuhuhu.. Senang cite, Ana memang berperangai gila gila ckit kat sekolah.. Balik  sekolah, sampai sakit2 tekak! Kikiki.. Gelak banyak sangat! First2 bosan.. Baca novel bawah meja.. Haha.. Pastu bila ustazah keluar kelas, apa lagi? Terus berubah tempat! Semua berkumpul ikut kumpulan.. Alah.. Pompuan ngan  pompuan.. Laki dengan laki.. Cuma, takdelarh sumer lelaki satu group.. Ada yang buat group lain.. Pompuan pun sama.. Haha! Riuh rendah! Ada gak yang lepak luar kelas.. Hihi.. Nakal kan? Huhu.. Biasalah tu.. Dax2 zaman sekarang... ;D 
Okaylarh! Bye! Assalamualaikum..

Cerita Ana..

Ana Myhusna | 16:54 | 0Comments |

Assalamualaikum korang.. Hurm.. Ana tengah bosan ni.. Dari tadi dox fikir nak buat apa.. Tak habis2 study jer.. Kepala nak pecah dah! Malam tadi pon tidur lewat pasal study ler! Mana taknyer... Tengah bengang pasal keputusan ni.. Tak pernah naik, tak pernah turun.. Stay jer... Ishh.. Lepastu, Ana dah tercabar sangat dah ni.. Nak tau sebab apa?? Ana nak handphone baru.. Baru tadi, pegi kedai handphone, nampak Galaxy Hello Kitty. Dah amik dah, tapi tak jadik beli.. Aduyai.. Sebab apa? Kena dapat 5A dulu.. Ana ni dahlarh lemah dalam sains dengan english.. Lagi2 sains.. Ana hampir dapat A dalam english dengan sains tau! Dedua dapat markah 70.takdernyer 71 ke 69 ke.. Tepat-tepat 70! Ana mohon sangat jasa baik korang.. Ana nak korang doakan Ana dapat 5A tau! Tak dapat Galaxy Hello Kitty pon takperlarh.. Iphone pon jadilarh.. Hehe.. Sebenarnya.. Ana teringinkan Experia.. Hehe.. 
Saper antara korang yang kalau buat kerja penulisan jea mesti korang buat dengan tenang dan senang? Ana kengkadang jea gitu.. Kalau buat cerita, senangler.. Markah penuh pun boleh dapat.. *oopss.. yeker? Huhu.. Tapi bila nak buat surat rasmi ker, laporan ker, mesti rasacam nak mampus.. Waktu ujian simulasi haritu, Ana dengan kengkawan Ana pening kepala.. Ada gak yang tak sempat siap penulisan.. Is... Macam mana larh tu..l nanti ada pertukaran kelas tau! Ana taknak turun kelas no. 2.. Nanti buat malu jea.. Dah elok-elok kelas first nak turun kelas.. Dari darjah 1 lagi Ana stay kelas first..mesti lagi memalukan kalau tetibe jea nak turun kelas second! Aduyai.. Kena gelak Ana nanti! Memanglarh tak salah kalau masuk kelas nombor berapa pon, tapi korang semua ni kan belum kenal lagi tau.. Dax2 laki kat sekolah Ana tu....... Ish, taknak citerlah! 
Dekat sekolah agama paling banyak sekali Ana dibuli! Aduyai.. Tapi nasib baik dax2 laki tu tak berani nak buat lebih-lebih.. Ana dah buat temujanji dengan guru kaunseling dah tau! Tu pon, tak tau larh boleh selesai ke tak! Awak awak semua belum tau lagi hidup Ana kat sekolah... Tapi takler seteruk dax2 juvana tu... Diorang ni.. sebenarnya baik.. Cuma saja jer nak kacau bebudak perempuan ni.. Tularh... Dax2 perempuan kat sekolah Ana tu cantik cantik belaka.. Haha... Puji melebih! Okaylarh.. Ana pon sebenarnya tak tau.. Apa yang Ana cerita... Hehe.. Dari satu tajuk keluar tajuk lain.. Pastu keluar pulak ke tajuk lain.. Haha.. Ana nak berehat kejap.. Bubye!! Assalamualaikum.. :)

Ujian Simulasi Ana (Mcam mana erk?)

Ana Myhusna | 18:45 | 0Comments |
Yow! Assalamualaikum.. *Ceh! Berangan nk jadik gangster!* Hehe.. Bulan ni, Ana baru je lepas amik Ujian Simulasi 1. Hurmm.. Peningkatan markah tu ada.. Tapi yang sediyhnya.. Peningkatan gred tu takder.. Setiap tahun, macam biasa 3A 2B.. Ana slalu aje larh berangan nak dapat 4A 1B.. Tapi, tak dapat jugak.. BI ngan SC dpat B.. BM (Penulisan), BM (Pemahaman) dngan Math jea yang dapat A.. Math tu cecukup makan jea.. Hehe..  BI ngan SC pon boleh tahan larh.. BI menurun 4 markah yng amat brharaga.. SC naik mendadak! BI ngan SC 70 marks! Ok? Oklarh kan.. Alhamdulillah.. Mrkah yang menyelamatkan Ana drpd turun kelas! Fiuh! Hrap2 begitularh..
Sek Agama plak.. Hurmm.. Hrap2 nsib Ana mcam taun lpas! Nk tau? Ana jadi anak murid ksayangan guru kelas sndiri, dan anak harapanlarh! Sbab sepanjang tahun 2012, Ana dapat no.1 jer.. Pda setiap peperiksaan.. Terew tak? Hehe.. First, dpat Jayid Jidan (Mrkah kedua paling baik) 2nd dpat Mumtaz! (Mrkah trbaik! Kira cam A+ larh..) Last, Ana dpat balik Jayid Jidan.. :( Tpi taun ni, Ana dh tekad nk belajar sungguh2! *Ceh! Boleh caye ke ni??) Hehe.. Insyaallah.. Ahaha.. Okay.. Ana nk rehatkan tangan.. Korang baca cam ckit jea.. Tpi nak taip ni, rasa macam berjuta ayat Ana buat tau?! So, Ana nk brhenti smpai sini jea.. Okay? Bye!! Assalamualaikum..

Assalamualaikum~~

Ana Myhusna | 20:02 | 0Comments |
Hey!  Jwab salam atas tu! Ha! Kali ni Ana nak galakkan korang memberi dan yng paling penting! Menjawab salam..... Okay.. Ana nk tanya.. Korang sumer ni, selalu amalkan ke tak? Ucapan Assalamualaikum dan jwapan dia? Haih.. Klau tak, nk tau Ana ckap apa? Ana akan ckap, ucapan yng mudah dan senang untuk tambah phala pon korang mlas nk amalkan.. Klau korang selalu amalkan, Ana nk ckap yng semoga korang dirahmati Allah..  Tpi, jngan pulak amalkan ucapan ni, tpi ibadah lain tak buat.. Ehhh......... Salah tu! Gak bisa kayak gitu sih! *ckap indon jap.. hehe..* 
Jom baca.. Ilmu baru!
Ketika memberi salam kepada sesama saudara muslim amalkan dan gunakanlah kalimah  ASSALAMUALAIKUM’, ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH’ atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH’.
Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah: “Salam (selamat)”. Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yang buruk). (Surah Az-Zukhruf :89)
Firman Allah SWT: “Selamat sejahteralah kamu berpanjangan, disebabkan kesabaran kamu. Maka amatlah baiknya balasan amal kamu di dunia dahulu.“. (Surah ar-Ra’d : 24).
Lafaz  سَلاَمٌ عَلَيْكُم / “salamun alaikum dalam ayat al-Quran tersebut tiada alif lam (ال) – (as-salam). Maka diharuskan mengambil “as salam” sebagai lafaz singkatan dan meninggalkan “alaikum”.
Menurut pendapat Imam Abu Hasan al-Wahidi, sama ada menggunakan “assalamualaikum” atau “salamun alaikum” dan singkatan “as-salam” bagi “assalamualaikum” atau “salam” bagi singkatan “salamun alaikum”.. kedua-duanya adalah harus digunakan. Manakala menurut pendapat Imam Nawawi pula, “assalamualaikum” itu lebih utama..
Lafaz “assalamualaikum” sabit (disandarkan) daripada hadis Nabi Muhammad s.a.w.
Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”
Ketika Menjawab Salam pulak
Semasa menjawab salam, bolehlah jawab salam dengan ucapan; “WAALAI KUMUS SALAM” atau “WAALAI KUM SALAM”. Dalam ‘waalaikum salam’, baris dhomah tidak disambung dengan kalimah salam. Seperti juga sebutan ayat al-kursi dengan ayatul kursi. sama saja maknanya.
Kirim salam..
Apabila ingin berkirim salam pada seseorang, sering kedengaran: “Kirim salam kat emak ye!”; Terbaik dan sepatutnya, “Kirim salam, assalamualaikum pada emak ye!” atau “Kirimkan assalamualaikum saya pada emak ye!”
Elakkan dan juga amalkan....
Janganlah menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam bermms, sms, email atau apa jua bentuk penulisan. Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan As Salam yang membawa maksud sama dan singkatan kepada kalimah “Assalamualaikum”.
Apakah maksud perkataan ‘Akum’, ‘Semekom’ dan ‘Bye’?
Perkataan ‘AKUM adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan Yahudi yang bermaksud ‘Binatang‘ dalam Bahasa Ibrani (Yahudi). Ia singkatan daripada perkataan ‘AVDE KOKHAVIM U MAZZALOT’ yang bermaksud ‘Hamba-Hamba Binatang Dan Orang-Orang Sesat‘
Juga hindari dari menggunakan perkataan Semekom kerana “Semekom” bermaksud “Celaka Kamu”.
Jangan sesekali gunakan perkataan Bye tatkala berpisah kerana “Bye” adalah JARUM SULIT Kristian… Di dalam bahasa Arab bermaksud “fi hafzil baba” manakala dalam Bahasa Malaysia yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope (paderi).”
Kesimpulannya...
Sebagai singkatan gunakanlah perkataan “As Salam”  bagi “Assalammualaikum”. Penggunaan “as-salam” atau “salam” masih lagi menepati singkatan yang mewakili “Assalamualaikum”; Tetapi yang baik adalah “Assalamualaikum”, yang lebih baik “Assalamualaikum warahmatullah” dan  yang paling baik adalah “Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh”.
Sebaik2nya gantikan perkataan ‘BYE’  dan yang tidak sepatutnya itu kepada “Assalamualaikum”  atau yang lebih lengkap “Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh” kerana sesungguhnya Islam yang diwariskan kepada kita oleh junjungan besar Nabi Muhammad SWT itu sudah lengkap dan sesuai untuk diamalkan sehingga ke akhir zaman… Cuma kita sahaja yang gemar mengubah2 dan menuruti budaya barat… (Budaya orang kafir laknat Nauzubillah. ..)
Sekadar peringatan untuk dikongsi bersama semua rakan-rakan muslim yang lain. Semoga ada manfaatnya. Sebar2kanlah kepada semua sahabat2 anda. Semoga Allah memberi rahmat kepada kita dan org lain.
"Hai! Ana dapat banyak ilmu drpd apa yang Ana share kat atas.. Ini Ana share drpd sorang bkwan kita ni.. Bukaklah blog die.. Bnyak ilmu yang bermanfaat.. Ana pon baru tau yang prkataan 'bye' takleyh digunakan.. So, Ana dah taknak guna prkataan  tu lagylah.. Ok! Assalamualaikum.."
 

The Beesings!

Ana Myhusna | 20:01 | 0Comments |
Hye! Assalamualaikum!! Eh, siapa kenal The Beesings? Ops! Takkan tak kenal kot.. Hehe.. Nih gambar dia..
Tak nampak muka eh? Huh, kat bwah ni ade.. Tengoklarh.. Tak pon, google okayh?

 
 
Hmm.. Tulah The Beesings! Ana minat diorang sejak baru-baru nilah.. Kwan Ana yang kenalkan.. Comeylah diorang nie! Didi tu cantik gak kan? Spotting betul diorang nihkan? Apapun, korang dengarlah lagu kat bwah nih.. Enjoy! Bye!!
 

Smashblast-My Fav Indonesian Band

Ana Myhusna | 19:55 | 0Comments |
 
Hye! Apa khabar? Sihat? Harini, Ana nak kenalkan korang dengan satu Band Indonesia yang terkenal! Ana minat sangat dengan band ni.. Ana minat diorang sejak tahun lepas.. Kawan Ana kenalkan kat Ana.. Nk kenal tak?  Nama band ni Smash! Ataupon ejaan lagi satu Sm*sh.. Ana pon tak taularh mana satu ejaan sebenar.. Tpi, klau tengok blog diorang, Smashblast. Itu kira nama fanclub ler tue.. Hhuhu.. Lagu popular diorang, lagu I Heart You.. 1st Album. Rmai orang lebih minat 1st Album diorang brbanding yang lain.. Klau nak tau, lagu tu memang menjadi kesukaan ramai sampai sekarang! Ntah kenapa larh.. Ana pon masih minat dengan lagu tu.. Jom kita dengar 1st Album Smash okayh? Sebelum tu, ini Official Youtube Smash --)) OfficialSmashID
 

Korang dengar skali jea, tentu jatuh cinta.. Macam nak dengar berpuluh kali! Korang dah jatuh cinta?? Nk jadi membership? Boleh jer.. Klik sini.. Ana tak pernah jadi membership.. Sekadar minat jea.. Tak selebih tu.. :) Klau nk jadi membership pegi kat situ ye.. Huhu.. Ana punya fav lagu Smash ni, lagu IHeartYou, yang kat atas tu, ngan lagu RinduIni.. Jom dengar..

Hehe.. Rindu ini terasa indahnya... Huhu.. Oklah.. Smpai sini sahaja.. Bye.. Assalamualaikum..
 

Zaman Dah Berubah..

Ana Myhusna | 19:49 | 0Comments |
Hye!! Apa khabar awak-awak semua.. Sbelum baca entri Ana, baca bismillah dulu ok.. Kali ni sebenarnya, Ana nak ckap pasal kanak-kanak zaman sekarang.. Okayh.. Mesti semua orang tau.. Apa itu blue.. kan?? Bukan wrna biru.. Tpi otak kuning.. Menyampah betul!! Lebih-lebih lagi dax2 laki.. Lagi menyampah! Sampai nk sebut satu perkataan pun takleyh!  Maksudnya.. Apa yng kita sebut, mesti diorang fikir blue!! Ish!!
Rimaskan?? Pegy mana2 jer, mesti ada orang blue! Hmm.. Macam manalah.. nak ubah sikap diorang semua ni?? Tak habis-habis fikir benda yang tak sepatutnya difikirkan.. Biasalarh.. Tengoklah sekarang.. Mana-mana pegy, kebanyakannya kita akan jumpa orang yang dah tak kesah pasal maruah diri.. Dekat tv pon, selalu ada citer yang tak berapa elok untuk kanak-kanak... Kat youtube belambak..  Search movie jer, terus kuar movie yang tak elok..
Dulu, benda tu semua, memang kanak-kanak tak boleh tengok.. Benda tu terdedah sangat.. Tpi sekarangkan dunia IT.. So, kanak-kanak sekarang boleh google macam-macam... Dah tak fikir mana halal, mana haram.. I hope that someday, diorang boleyh berubah.. Ana pon kanak2 jugak.. Ana selalu terdedah dengan benda ni semua.. Di persekitaran, kat sekolah dan tempat2 awam.. Kat rumah tu takderlarh.. Ibu bapa yang sayangkan anak dier, takkan dedahkan sumer tu kat rumah.. Klau kat luar tu lain citer.. Memang manusia zaman sekarang macam tu.. Nk buat camner.. 
Insyaallah.. Doa-doa jelarh... Agar semua insan yang dah salah pilih jalan tue, kembali kepada jalan yang lurus.. Korang pon doakan saya jugak ok.. Supaya saya tak terpedaya dengan benda ni sumer... Ok?? 
Ana pon insyaallah akn doakan korang.. Anytime jea.. Allah sentiasa ada untuk kita.. :) Ok.. bye2!! Lurv U!! Muah2!! Assalamualaikum.. :)

Hantu Novel

Ana Myhusna | 19:38 | 0Comments |
  
Hye! Hello.. Apa khabar?? Morning! Night! Afternoon! Evening!! Huhu.. Awak-awak semua ada kat mana?? Kat rumah?? Kat shopping complex?? Dimanakah awak awak semua?? Semoga korang berada dalam sihat sejahtera!! 
Ok! Siapa diantara korang, hantu novel? Huhu.. Ana suka novel Ain Maisarah!! Bukan novel dia jea.. Sume novel Ana suka.. Yng penting sernok dan menarik hati.. Buku cerita yang nipis-nipis ni dah tak main lah kan?? Hihi.. Cuba korang tengok balik semua novel yang pernah korang baca.. Yang korang kumpul selama ni.. Banyak tak?? Hihuha.. Klau pegi kedai buku, nak jea amik sume buku yang ada kan?? Rmbang mata... Ana pon smpai juling mata tengok sume buku yang ada kat perpustakaan tu.. Kan best tetiba ada durian runtuh! Sedar2 jea buku-buku novel bersepah atas meja.. Smua buku baru! Mesti bulat mata tengok.. Tak logik.. Tpi boleh jadik gak.. Dengan izin Tuhan.. Kihkih.. Sabo.. sabo.. Hehe.. Cuba korang pergi kat sini dan sini. Mesti terbeliak mata korang tengok novel-novel yang terlaris tu! Ana nk gak beli.. Tpi skarang dlam proses kumpul novel Ain Maisarah larh.. Habis baca satu buku baru boleh beli buku baru.. Tpi 1 jea.. So, I can't buy them at once.. Ermm.. :( 
But, it's okay.. Ana baca satu novel semiggu jea dah habis.. Insyaallah.. Kengkadang 2 minggu baru habis.. Kengkadang 2, 3 hari jea dh habis.. So, Ana rasa tak perlu sedih sangat kot.. Ana boleh hbis satu buku secepat mungkin.. 
Ha!! Tadi tu, yang Ana suruh korang klik tu, nk tau buku mana yang Ana nmpak cam menarik?? Yng kat sini, Ana teringin nak belik SEMUA!!! Huhu.. Yng kat sini, Pelakon Cinta & Mr. G, Cinta Sedingin Mint, Meh. sandar pada aku!, Kisah Naz Dan Khaalish, One Day You'll Be Mine.. That's all!! Okaylarh.. Selamat bertemu lagi di entry seterusnya!! Assalamualaikum!

Hari Pertama Kelas Tambahan Tahun 6 2013

Ana Myhusna | 19:27 | 0Comments |
  
Hye!! Harini Ana nk citer ckit.. Huhu.. Entry kali ni ader geram, ada happy ckit2.. 
Takpernah pergi klas tambahan.. Tiba2 tahun ni pergi kelas tambahan.. Kat sekolah jea.. Waktu kelas tambahan pertama ni, mmang geram ckit.. Cikgu lmbat kasik makanan kat murid tahun 6! Yelarh.. Wktu tu ade kem bestari solat tahun 1 hingga tahun 5. 
Mula2 ingatkan cikgu memang taknak bagik makanan.. Bagik rehat dahlah lambat.. Pastu makanan free taknak bagi murid thun 6. Jual pun nasi RM 2.50, mana tak geramnya.. Waktu tu ingatkan takyah beli nasi. Bwak duit RM 2.00 jerlarh.. hish.. 
Time matapelajaran terakhir baru nak bagik makanan. Time belajar tu pon, sbenarnya ingat mkanan jea.. Tak ingat bnda lain pon.. Menyampah jea.. Time dah bagik tu, balik jea trus naik kreta then mkan! Amik kau! Haha.. Oops.. terkasar bhasa pulak.. Huhu.. 
Oklah.. Nk tahu entry sebelum ni?? Meh Ana senaraikan entry sebelum nih..
Ok! Bye.. Sehingga bertemu lagi di entry yang seterusya... Salam Kinkie daripada Ana! Huhu.. (Merepek jea.. Ok kan ayat tu??) Bye.. Assalamualaikum..  

Camp di Nur Bukit Unggul

Ana Myhusna | 19:05 | 0Comments |

Hye.. Assalamualaikum.. 
Selamat pagi, petang, siang, malam!! :)
         Ana nk citer ckit.. Ary Sabtu dan Ahad 16 & 17 Feb 2013. Ana gi camping di Nur Bukit Unggul. Camping tu nama dier Kem Super Student.. Funny sangat!! Knangan pahit dan manis.. Dua2 ada.. Tpi rasanya kenangan phit paling bnyak.. Klau nak tngok bnyak lagi tntang Kem Super Student (Part 2) ni boleh tngk kat blog Akak Siti... Ana bgy link home blog Kak Siti.. Pndai2 larh crik citer dier tu nanti.. Kakak Siti yg comel dan ayu!! Nnti carik post dier tu ok?! mlas larh nak carik.. Huhu..
         Ok.. Jom dngar pengalaman phit dulu.. Sbab trlalu bnyak pengalaman phit Ana ngan kwan2 kat sana.. Mula2 hry prtama, Ana nngis tak abis-abis bgitu juga ary kedua.. Spanjang masa mnangis.. Mengenangkan ibu bapa yg takder kat sisi kita time tu.. Cediyh citer dier.. Ana pon nngis.. Tpi Ana akan tetap kuat.. Ary yng kedua tu.. Ana nngis lgy.. Nsib baik mama Ana takde.. Klau tak,, msti mama Ana pon sdeyh tngok Ana.. Uhuhu.. Tak suka nangis depan parents. Maluuu..
            Lgy satu.. Time ary Ahad tuu,, Abng Omar ngan Kak Siti mrah2.. Sbab Ana bgy krtas yng spatutnya Ana simpan baik2, pgang erat2, Ana bgi kat dorang.. Dorang bling balik krtas Ana ngan kwan2, pstu dorang mrah smpai nngis2.. Ana sdiyh sngat.. Tngk dorang mrah, mnangis.. Ana trus nangis skali.. Sbb Ana tak jga brang yg spatutnya kita jga baik2.. Kat krtas tu, Ana tulis nma orng Ana syng ngan janji Ana trhadap orng yg Ana syng,.. Ana taknak bgi, tpi Akak Siti pksa.. Ana pon bgi larh.. Mula2 Ana mrungut, sbb kak siti amik.. Tpi rupanya dier prdaya Ana... Dia nngis.. Sdihnyer Ana.. ;(
                Tpi nsib baik, Ana dimaaafkan slepas pujuk beberapa kali.. Dorang nk buat Ana ngan kwan2 nangis, tpi last2 dorang yng sentap.. Sian dorang.. Ana hrap dorang erkatkan pelajaran yang Ana blajar kat dorang.. :( 
                      Prkara yng manis dan menggembirakan plak.. First skali, yng dri tadi bermain di fikiran, time buat IKRAR JANJI SETIA Ana rse happy.. Sbab Ana pnya kumpuln yng terbaik! Yes! Bukan stakat itu jer.. Kmpulan Ana sumer plajar yng crdik2 blaka.. Trmasuk Ana larh tu! Huhu.. Time kena gunting krtas bgi jadi stau bulatan yng besar pon best.. Ana punya kumpulan slalu jd tumpuan abng2 n kakak2 fasilitator! Ana hepi!! Dorang tlng Ana time Ana punya group trsalah buat.. Tpi apa pun group Ana mmng best! Sbb group Ana ader sifat krjasama dan sling bantu-membantu! Takde sorang pon dox relax.. Buat bulatan besar yng boleh muat spuluh ornng menggunakan satu krtas A4 tu snng jer.. Not to difficult.. Time tu Akak Siti takder.. Akak Wawa ngan Akak Iqah je ader.. Love Kak Iqa!! Huhu..
Okay.. Ana nk go out skarang.. See U Again!! Assalamualaikum..

Jumpa Ain Maisarah!

Ana Myhusna | 20:56 | 0Comments |
 Hello!! Hye!! Lame tak post entry.. 
Ana dpat jumpa Kak Ain Maisarah!! Bestnya.. Tentu rmai antara korang yng minat dngan Kak Ain prnah jumpa dan teringin nk berjumpa lagi atau buat kali prtama kan?? Huhu.. Ana jumpa dier kat Pesta Buku di Putrajaya.. Time tu, ada pesta buku Islamik, tak silap Ana larh.. Huhu.. TIme tu, bergambar dngan Kak Ain, then dpat autograft dkat buku Duyung Diva Dan Si Tanggang dengan buku Alakudin dan Lampu Tidak Ajaib.
Time tu rasa bermimpi jea.. Dh tampar, cubit, tumbuk dah kat pipi ni. Rasa sakit tu teramat-amat! Tapi, disebabkan terlampau teruja, so...... Ana buat tak tau jea dengan sakit kat pipi tu! Mlas nak layan pipi.. Sebab dah nampak buku lagi cantik dari pipi! Huhu.. Baca sinopsis pon, perasaan tak sabar membuak-buak! Baru kali ni dpat beli buku sampai 2!  Yelarh.. sbb kat pesta buku tu  boleh terima baucer! Sbenarnya, nak beli buku Aku Mahu Ke New york 1 ngan 2, tpi mama Ana tak kasik.. Huhu.. Ada 200 ringgit baucer! Tpi guna 50 ringgit jea.. Yang lebih tu, mama Ana nak guna kat tempat lain... Nak belik buku rujukan untuk study.. Biasalah pelajar.. Kenalah banyak study.. Hhuhu..  
Tapi Ana happy gak! Dapat kat-kat semangat daripada Kak Ain untuk berjaya dalam UPSR!!  Insyaallah dapat 5A!! Huhu.. Ok!  That's all!! Bye!! Muah!! Assalamualaikum.. :)
 

Intro Please?

Ana Myhusna | 15:13 | 0Comments |



Assalamualaikum! Ana still baru dalam dunia blogger ketika ini.. Hoho.. Actually, before this is not the first entry.. My first entry is about Korean Artist. But then, Ana delete that entry because I thought, that is not gonna be my first entry.. Nmpak cam desperate sangat pulak ngan artis korea.. Hehe.. Act, entry artis korea, waktu Ana first-ii publish pun mama Ana suh delete.. Katanya, baik takyah wat blog ann. Tapi, time tu Ana sangatlah degil.. Bagi Ana that's the precious entry ever.. Haha.. So, now I make this new entry and I set the same date as before so that this is going to be the very first entry.. Ana jujur cakap. Entri ni Ana buattime November 2015. Okay?

So.. Kita buat introductionlah
Ana start berblogging bulan Mac 2013. Actually UPSR dah nak dekat, tapi untuk release stress belajar Ana create this blog. Seriously, Ana x study sendiri.. Tuition pun no no.. Ana just bergantung pada kelas tambahan sekolah n homework yang cikgu bagi je. Time darjah 5 lagi dah dapat homework pra-upsr untuk semak time darjah 6 tau..
This is a very preciuos year actually.. Because this is the last year of sekolah rendah and I'm going to be a 'kakak' for budak sekolah rendah soon..
Tapi, orang kata time darjah 6, Form 3, Form5, bukannya kena ingat hilang kawan, nak kerja, masuk u or bla bla tu je.. Tapi ingat mati. Kita lupa nak ingat mati. Hmm..

...

Ok, so.. That's the end of introduction..
Assalamualaikum!