Tutorial : Blog Archive (Blogskin) - Style 2

Ana Myhusna | 22:38 | 11Comments |
rilakkuma | Tumblr
Assalamualaikum! So, kali ni Ana nak buat pulak tuto yang kedua pasal Blog Archive nih.. Blog Archive macam Ana punya tulah.. Korang boleh pilih nak ada scroll ke takde scroll. Ana bagik code dan cara letak jea.. 
1. Pergi dekat Template. Then, copy dan pastekan kod di bawah dekat mana-mana yang korang nak letak. Copy salah satu kod yang korang nak.
With Scroll
<div style="background:transparent; width:230px; overflow-x:hidden; overflow-y:scroll;padding:10px; height:100px; "><bloggerpreviousitems><a  href="<$BlogItemPermalinkURL$>"><li><$BlogPreviousItemTitle$></li></a></BloggerPreviousItems></div>  
merah : warna background
hijau : width scrollbox
biru :  height scrollbox
Without Scroll
<bloggerpreviousitems><a  href="<$BlogItemPermalinkURL$>"><li><$BlogPreviousItemTitle$></li></a></BloggerPreviousItems>
 That's all! Mudah jea kan? Kalau tak faham boleh tanya. Assalamualaikum..

11 comments:

  1. salam, nak tanya. menjadi bila saya buat nie, tapi entry yg sebelum2 nye memang takde ye?

    ReplyDelete
  2. @JariJemari Menaip iye.. kalau nk tngok entri yg sblumnya, kena scroll smpai bwah, lpastu click entri yg bwah skali, lpastu nnt blog archive tue akan keluar entri yg sblomnya pula..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum . singgah sini dan follow sini :)

    dan kita ada tag awak :)

    http://aineddihar.blogspot.com/2013/09/terima-kasih-kepada-blogger-yang-buat.html

    ReplyDelete
  4. menjadi . thanks :) nice tutobies . SUKA ! :)

    ReplyDelete
  5. yup, nice tuto.. guna yew?? hehehe...

    ReplyDelete
  6. Hi ! terima kasih untuk tutor ni, tapi kenapa bila click salah satu entry lepastu yang entry sebelumnya tak ada ye? memang macam tu ke?

    ReplyDelete
  7. @Luhan Galaxy Yup.. Kalau kita scroll sampai bawah.. N click entri paling lama kat archive tu,, nnt baru akn keluar entri sebelumnya. :)

    ReplyDelete
  8. @Elena Lee oh ye ke? maybe tersilap copy atau paste kot..

    ReplyDelete

Love you!