Tutorial : Jom Belajar Buat Blog!

Ana Myhusna | 18:54 | 0Comments |
Tumblr_mkr8wmmzsq1s1q857o1_500_large
Hye! Assalamualaikum!! Nak belajar buat blog? Okay.. Sebenarnya, dah ramai kengkawan tanya Ana camne nak buat blog. Ana je tak layan.. Sebab tak tau camne nak explain. So, kali ni Ana nak ajar okay? Sebelum tu, wish dulu birthday Ana! Harini hari jadi Ana tau! Hehe.. Jom start!
1. Pergi ke sini.
2. Then, sign in akaun google.

Klik image untuk lihat lebih besar.

3. Kalau korang belum ada account ni, sila sign up
4. Untuk sign up, sila rujuk gambar di bawah.



5. Lepas dah sign up, rujuk pulak gambar dekat bawah ni.


6. Pilih mana korang nak.

7. Okayh.. Tiba masanya untuk korang buat blog!! Yeay!!


8. Lepastu, tulis nama Blog yang korang nak. Tulis URL Blog dan pilih template yang korunk suka. Sila rujuk gambar di bawah.


9. Dah siap! Lepastu, jom kita kenal2 ckit dengan Blog korang ni.. Ckit jea tau.. Haha.. Yang lain, kenal2 lah sendiri.. Haha.. Merepek jea..


10. Okay.. Dah kenal kan? Sekarang, jom tengok blog korang. Buat pertama kali macam ni memanglah agak buruk ckit.. Tapi, Ana confirm korang semua ni cerdik2 orangnya.. Walaupun korang ni mungkin buta IT, tapi korang mesti boleh belajar last2 nanti.. Nak edit blog korang, just check google tutorial yang korang nak. Tentu ada.. Tak rugi tau belajar IT! Untung ada larh! Okay.. Nak bukak blog korang? Rujuk gambar di bawah.


Done! Simple and easy! Kalau tak faham, boleh tanya Ana di ruangan komen! Assalamualaikum!!

No comments: