Tutorial : Buat Banner Untuk Blog

Ana Myhusna | 18:30 | 11Comments |
 ✽
Assalamualaikum! Hey guys! Sihat? Ada gaduh dengan siblings tak? Jangan gaduh2 yea.. Disebabkan baru-baru ini, Ana ada buat banner, so Ana teringin pulak nak share dekat korang cara nak buat banner! Banner yang Ana ajar ni, bukan banner yang pakai huruf2 tu.. Tapi ni banner untuk blog. Kebiasaannya, kalau korang tengok blog orang, mesti ada banner. Ada juga blog yang takde banner.. Senang sangat, tengok banner Ana. Banner tulah yang Ana maksudkan.. Okay.. Taknak membebel lagi.. Sekarang, jom mula!

1. Buka photoscape korang dulu! Belum download? Jom dapatkan di sini!
2. Dah buka? Okay.. Korang carilah dulu freebies / doodle yang comel-comel ataupun yang menjadi minat korang. Yang paling penting dia mesti bersesuaian dengan banner korang.

KLIK IMAGE KALAU KURANG JELAS..

3. Seperti yang tertera pada gambar, korang klik editor untuk buat banner korang. 
4. Lepastu, korang tekan Menu, pastu klik New Photo. Korang cari dekat bawah, belah kanan kalau tak jumpa.
5. Then, nanti dia akan kelua width, height dan colour. 
Width : 125 / 150 / 200 (kebiasaannya)
Height : 125 / 150 /200 (kebiasaannya)
Colour : Biarkan putih.
p/s : width dan height mesti sama saiz. ^_^
6. Then, korang editlah sepuas-puasnya.. Kalau korang nak buat gambar animated macam Ana punya banner, tengok bawah.
7. Boleh jea.. Korang cuma kena edit gambar banyak-banyak jea.. Macam kat bawah.. Ana punya banner tu, banner malas.. Haha.. Malas nak buat.. Tujelah yang dapat buat.. Tapi, Ana yakin dan confirm! Korang mesti boleh buat yang lagi cantik dari Ana.. Ana tau korang ada potensi dalam bab-bab mengedit gambar dan juga di dalam dunia IT ini.. Ceh.. over-acting pulak Ana nih.. ^_^
8. Ingat tau.. Edit banyak-banyak.. Macam Ana.. Hehe.. Lepastu, pergi dekat Animated GIF. Tengok dekat gambar kat atas. Selepas point nombor 2. Pastu, korang drag pic yang korang dah edit banyak2 tu dekat bahagian atas yang kosong.. Pandai - pandailah korang susun semua.. Okay? Nanti jadilah tu.. 

Tujelah.. Harap2 korang fahamlah yea.. Kalau tak faham, boleh tanya di ruangan komen.. Klik COMMENTS di atas untuk ke ruangan komen yea.. Okay.. Assalamualaikum.. ^_^

Yeay! Banner Dah Siap!

Ana Myhusna | 15:05 | 0Comments |

Assalamualaikum.. Akhirnya!! Siap jugak banner Ana.. Lama dah sebenarnya teringin nak buat banner.. Pernah jugak request dekat orang.. Tapi, disebabkan tak sabar.. Ana buat sendiri! Bukannya malas nak buat.. Cuma Ana tak reti nak buat macam mana.. Lepas baca satu Tutorial ni, baru Ana tahu macam mana nak buat.. Dekat satu jam jugaklah Ana buat banner ni..  Akhirnya, dapat jugak.. Alhamdulillah.. Walaupun tak berapa nak cantik n kreatif macam orang lain, tapi Ana rasa legalah jugak.. Sebab dapat siapkan banner ni.. Rasanya, ni dah cukup okay dah.. Nanti lepas UPSR, Ana buatlah yang baru.. Sekarang tengah focus study jea.. N Ana pun berniat nak tukar template blog ni.. Ana dah taknak pakai Classic Template / Blogskin dah.. Insyaallah lepas UPSR, Ana tukarlah template... Ermm.. Tujelah.. Kalau nak exchange banner dengan Ana, beritahulah yea.. Okay.. Assalamualaikum!! ^_^

Tutorial : Ruangan Komen Di Blogskin

Ana Myhusna | 09:00 | 0Comments |
gyohsunwoo Believe in your dreams.
Hye! Assalamualaikum! Lama betul Ana tak buat Tuto.. Hehe.. So, kali ini.. Ana nak ajar korang.. macam mana nak letak ruangan komen dekat Blogskin. Sesetengah Blogskin kan takde ruangan komen? So, harap-harap korang faham lah yea.. Nak guna blog ni kenelah pandai pakai akal kita tu.. Hehe.. Jangan pulak ade yng terasa pulak.. I'm just kidding.. So, siapa yang belum tahu macam mana nak buat blogskin? Angkat tangan ckit!! Hehe.. Yang belum tahu, boleh gi kat sini.. Tak paham boleh tanya.. Insyaallah Ana boleh tolong.. So, Ana taknak cakap banyak.. 1, 2, 3... Mula!

FOLLOW TUTO BAWAHH NI!!
1. Go to Dashboard.
2. Pergi dekat Template
3. Then, pergi dekat ruangan Edit HTM.
4. Klik Ctrl dan F serentak.Or, klik F3. 
5. Then, cari  <$BlogItemBody$>.
6. Lepastu, paste kod ini dekat bawah kod tadi tuh.. 
<center><br><a href="<$BlogItemCommentCreate$>"<$BlogItemCommentFormOnClick$>> <span style="font-size: 7.5pt; background-color:#ffffff; padding: 4px; text-transform: uppercase;"><$BlogItemCommentCount$> Comment(s) </span></a></BlogItemCommentsEnabled>
7. Ooppsss.. Jangan nak happy sangat.. Lepas dah save.. Korang pergi  Settings > Post And Comments
8. Nanti korang akan jumpa dia macam ni kan?


Click image kalau kurang jelas.. 

9. Tengok dekat tempat yang Ana bulatkan pada gambar di bawah.


10. Korang boleh pilih nak Embedded, Full Page / Pop-up Window. Ana guna Embedded jea.. Hehe..

Tujelah.. Selesai.. Tak faham boleh tanya! Jangan lupa follow yea.. Hehe.. Assalamualaikum..


Bla bla bla~~

Ana Myhusna | 16:00 | 0Comments |
Large
Assalamualaikum semua! Telah lama aku tidak membuka blogku~~ Cewah.. Hehe.. Baru2 ni, ada hari guru kan? Dah lambat pun nak ucap gak! SELAMAT HARI GURU~~ Terima kasih pada mu cikgu.. Jasamu akan ku kenang selalu.. Hehe.. Ana adelah juga capture gambo cikgu-cikgu.. Ade jugak video cikgu tengah main game.. Memang seronok.. Sambil tu, kitorang ade gak tangkap gambo kitorang sendiri.. Ehehe.. Ini dia kerenah kitorang..


Haha.. Kononnya nak buat IC style baru.. 2 orang punya! Haha.. Tak jadi pon.. Mane ade IC 2 orang punya!! Merepek jea kan?

Embedded image permalink
Inilah kami!! Haha.. Yang kecik sorang tu.. Budak drjah 2.. Ish! Sebok jea dia.. Hehe.. Itu adeq kepada kwan baik Ana.. Yang belakang tengah-tengah tu, ketua pengawas.. Nampak dia macam baik jea kan? Itu time santai-santai.. Time bertugas, dialah yang paling garang, stress.. Astaghfirullah.. Susah nak explain! Yang baju kuning tu, si ganas! Haha. Itu kawan rapat Ana.. Ok.. Yang baju biru lagi sorang tu.. Budak gedik! Ceh.. That's me lah!! Haha.. K, Assalam.. ;)