Tutorial : Buat Banner Untuk Blog

Ana Myhusna | 18:30 | 11Comments |
 ✽
Assalamualaikum! Hey guys! Sihat? Ada gaduh dengan siblings tak? Jangan gaduh2 yea.. Disebabkan baru-baru ini, Ana ada buat banner, so Ana teringin pulak nak share dekat korang cara nak buat banner! Banner yang Ana ajar ni, bukan banner yang pakai huruf2 tu.. Tapi ni banner untuk blog. Kebiasaannya, kalau korang tengok blog orang, mesti ada banner. Ada juga blog yang takde banner.. Senang sangat, tengok banner Ana. Banner tulah yang Ana maksudkan.. Okay.. Taknak membebel lagi.. Sekarang, jom mula!

1. Buka photoscape korang dulu! Belum download? Jom dapatkan di sini!
2. Dah buka? Okay.. Korang carilah dulu freebies / doodle yang comel-comel ataupun yang menjadi minat korang. Yang paling penting dia mesti bersesuaian dengan banner korang.

KLIK IMAGE KALAU KURANG JELAS..

3. Seperti yang tertera pada gambar, korang klik editor untuk buat banner korang. 
4. Lepastu, korang tekan Menu, pastu klik New Photo. Korang cari dekat bawah, belah kanan kalau tak jumpa.
5. Then, nanti dia akan kelua width, height dan colour. 
Width : 125 / 150 / 200 (kebiasaannya)
Height : 125 / 150 /200 (kebiasaannya)
Colour : Biarkan putih.
p/s : width dan height mesti sama saiz. ^_^
6. Then, korang editlah sepuas-puasnya.. Kalau korang nak buat gambar animated macam Ana punya banner, tengok bawah.
7. Boleh jea.. Korang cuma kena edit gambar banyak-banyak jea.. Macam kat bawah.. Ana punya banner tu, banner malas.. Haha.. Malas nak buat.. Tujelah yang dapat buat.. Tapi, Ana yakin dan confirm! Korang mesti boleh buat yang lagi cantik dari Ana.. Ana tau korang ada potensi dalam bab-bab mengedit gambar dan juga di dalam dunia IT ini.. Ceh.. over-acting pulak Ana nih.. ^_^
8. Ingat tau.. Edit banyak-banyak.. Macam Ana.. Hehe.. Lepastu, pergi dekat Animated GIF. Tengok dekat gambar kat atas. Selepas point nombor 2. Pastu, korang drag pic yang korang dah edit banyak2 tu dekat bahagian atas yang kosong.. Pandai - pandailah korang susun semua.. Okay? Nanti jadilah tu.. 

Tujelah.. Harap2 korang fahamlah yea.. Kalau tak faham, boleh tanya di ruangan komen.. Klik COMMENTS di atas untuk ke ruangan komen yea.. Okay.. Assalamualaikum.. ^_^

11 comments:

  1. Xboleh ke @AnaMyhusna buatkan?.. =D

    ReplyDelete
  2. @Aily Pop Boleh.. WhatsApp lah untk prbincangan slanjutnya! :)

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah menjadi ^^ cuma alin nak tanya. Macam mana nak letak dalam blog ye ?

    ReplyDelete
  4. boleh tolong buatkan banner untuk blog saye ?

    ReplyDelete
  5. @nur syafika jamanhuri Maaf.. Saya duk asrama.. Jdi, tak smpat nak buatlah.. Mungkin boleh cuba guna tuto yg sy dh bagi ni.. :)

    ReplyDelete

Love you!