Tutorial : Ruangan Komen Di Blogskin

Ana Myhusna | 09:00 | 0Comments |
gyohsunwoo Believe in your dreams.
Hye! Assalamualaikum! Lama betul Ana tak buat Tuto.. Hehe.. So, kali ini.. Ana nak ajar korang.. macam mana nak letak ruangan komen dekat Blogskin. Sesetengah Blogskin kan takde ruangan komen? So, harap-harap korang faham lah yea.. Nak guna blog ni kenelah pandai pakai akal kita tu.. Hehe.. Jangan pulak ade yng terasa pulak.. I'm just kidding.. So, siapa yang belum tahu macam mana nak buat blogskin? Angkat tangan ckit!! Hehe.. Yang belum tahu, boleh gi kat sini.. Tak paham boleh tanya.. Insyaallah Ana boleh tolong.. So, Ana taknak cakap banyak.. 1, 2, 3... Mula!

FOLLOW TUTO BAWAHH NI!!
1. Go to Dashboard.
2. Pergi dekat Template
3. Then, pergi dekat ruangan Edit HTM.
4. Klik Ctrl dan F serentak.Or, klik F3. 
5. Then, cari  <$BlogItemBody$>.
6. Lepastu, paste kod ini dekat bawah kod tadi tuh.. 
<center><br><a href="<$BlogItemCommentCreate$>"<$BlogItemCommentFormOnClick$>> <span style="font-size: 7.5pt; background-color:#ffffff; padding: 4px; text-transform: uppercase;"><$BlogItemCommentCount$> Comment(s) </span></a></BlogItemCommentsEnabled>
7. Ooppsss.. Jangan nak happy sangat.. Lepas dah save.. Korang pergi  Settings > Post And Comments
8. Nanti korang akan jumpa dia macam ni kan?


Click image kalau kurang jelas.. 

9. Tengok dekat tempat yang Ana bulatkan pada gambar di bawah.


10. Korang boleh pilih nak Embedded, Full Page / Pop-up Window. Ana guna Embedded jea.. Hehe..

Tujelah.. Selesai.. Tak faham boleh tanya! Jangan lupa follow yea.. Hehe.. Assalamualaikum..


No comments: