Setelah Lama..

Ana Myhusna | 12:12 | 0Comments |

Hai semua! Lama tak update dan bukak blog nih.. Pageviews pun kejap naik, kejap turun.. Hikhik.. Ana bukak dashboard dengan harapan ada comments awaiting moderation dekat 2 Giveaway yang Ana buat.. Tapi, takde rezeki.. Kalau GA yang Hudanur tuh.. Ana percayalah takde orang nak masuk.. Sebab kena beli tudung die dulu. Tapi, yang lagi satu tuh pulak.. Tak perlu nak guna duit atau apa2.. Ana taulah hadiah tak seberapa kan? Rasa menyesal pulak lepas buat GA tuh.. Nak jea batalkan GA! Ish.. Tapi, dah buat kenalah teruskan.. Betul tak? Kalau takde yang nak masuk sampai tarikh tamat GA pun takpelah.. Sedih pulak! Takpelah kan.. Nak wat camne.. Dah takde rezeki. Tuhan jelah yang menentukan..
Okay2.. Taknak citer pasal tuh lagi.. Korang beraya macam mana? Seronok tak? Ana seronok sangat! Lagi-lagi, beraya dengan sedara yang paling rapat dengan Ana! Tapi, bukan sedara pompuan.. Sedara lelaki yang agak baran jugak orangnya. Tapi, bestlah.. Adik Ana selalu kena marah dengan dia tau. Sebab adik Ana tue, nakal ckit.. Yelah, dia sorang je lelaki.. Tu yang dia bosan sampai nak kacau sedara Ana tuh! Adik Ana pun dah dapat gelaran baru iaitu GIYOMI! Haha.. Nama tu sedap gak kan? Hihi.. Siapa kenal sedara Ana? Form 3 tahun nih.. Sekolah High School kat Kajang? Sape kenal? Angkat tangan ckit.. Hehe.. Dia tue, agak poyolah jugak.. Eh!! Apsal citer pasal dia nih.. Haha.. Sedara rapatlah katakan.. Huhuhu.. Okaylah.. Korang raya mana ek? Ana raya Johor tahun nie.. Jumpa sedara-mara jap. Sebelum tue, beraya kat umah nenek dulu kat Bangi.. Seronok sangat! Sebenarnya, Ana ngan adik2 Ana nak balik Ganu.. Tapi, dah setiap tahun balik sana.. Tuh yang kitowang kena balik Johor nih.. Haish.. Walaupun sedara mara kat Ganu tue taklah rapat sangat dengan Ana, tapi tetap seronok raya sana! Yoler.. Kuarga mak n ayah lain-lain kay.. Haha.. Oklah.. Assalamualaikum..

Freebies : Header Be Mine Forevere

Ana Myhusna | 19:30 | 0Comments |

Hai semua! Ingat tak sebelum ni Ana ada share kat korang skins Ana yang pertama? Nama skins tue Be Mine Forever kan? Hah! Ni dia, Ana nak share header yang Ana guna kat skins tue.. Mana tau korang berminat kea.. Pelbagai warna ada! 
http://3.bp.blogspot.com/-m7fmIR6IRoI/Ufzl5-d-0dI/AAAAAAAABaQ/i4CkGFDR_T0/s1600/bmine4everheader.png

 http://3.bp.blogspot.com/-eIQ2bV04Bb0/Ufzl-j5ecfI/AAAAAAAABag/S3DMy-X7SiM/s1600/bmine4everheaderbrown.png

http://1.bp.blogspot.com/-ntJixkmUWb4/Ufzl78fDmfI/AAAAAAAABaY/k1EPBacHgGo/s1600/bmine4everheaderblack.png

http://4.bp.blogspot.com/-abpjagq4rV0/UfzmryT78WI/AAAAAAAABao/KGhzZc05QUo/s1600/bmine4everheaderblue.png

http://3.bp.blogspot.com/-1TcWFz-6eaY/UfznyO5CwUI/AAAAAAAABb4/7alDxB47vhM/s1600/bmine4everheaderdarkgreen.png

http://4.bp.blogspot.com/-dgl-_dQIjTI/UfzmwNntOpI/AAAAAAAABa4/45X-_mgT784/s1600/bmine4everheaderlightblue.png

http://3.bp.blogspot.com/-NPwIVJ7L66w/UfzmyBXpyRI/AAAAAAAABbA/yKwI9ox_FPw/s1600/bmine4everheaderlightgreen.png

http://1.bp.blogspot.com/-OiSze31rg40/Ufzm0hcLybI/AAAAAAAABbI/UZYUD04JcAg/s1600/bmine4everheaderlightpink.png

http://2.bp.blogspot.com/-SfZ_rmoWDUg/Ufzm4-oj8ZI/AAAAAAAABbQ/y3tBibEB_bQ/s1600/bmine4everheaderturqoise.png

http://3.bp.blogspot.com/-gk89TmyEosQ/UfznFhwJ6tI/AAAAAAAABbY/OEG-Tkbj6to/s1600/bmine4everheaderprnge.png

http://2.bp.blogspot.com/-nQKCw9fbvmk/UfznHdV8XeI/AAAAAAAABbg/tIn6oRTzrnE/s1600/bmine4everheaderpurple.png

http://3.bp.blogspot.com/-CJ77DAncUgg/UfznK9l1BNI/AAAAAAAABbo/w9uU1HoANao/s1600/bmine4everheaderred.png

http://4.bp.blogspot.com/-pySsNeH5Brw/UfznNlagybI/AAAAAAAABbw/GgEhCx0rM7U/s1600/bmine4everheaderyellow.png

Freebies : Skins Be Mine Forever

Ana Myhusna | 22:49 | 3Comments |

Hai semua! Semalam, Ana baru jea lepas buat akaun blogskin! Lepastu, Ana try lah buat satu skins.. Secara terus terang, pada pandangan Ana lah kan.. Skins tue, tema dia sudah jadi warna tema kegemaran Ana.. Cume terlalu gelap! Betul tak? Cer tengok ckit dia punya screenshot.

Skin screenshot
 Kalau tak jelas, boleh klik image.

Korang nampak kan kegelapannya tue.. Hmm.. Nanti Ana nak buat yang lebih terang pulaklah.. Ehh.. Japp japp.. Takkan nak bagi screenshot je kan.. Okayh! Ana bagi skali dengan dia punya code dan preview! ^_^

PREVIEW | CODE

Okay.. Harap sangat ramai pengguna skins pertama Ana nih.. Kalau guna komen yea.. Hihi..

Review Online Shop Hudanur

Ana Myhusna | 22:11 | 0Comments |

Hai semua! Sihat? Alhamdulillah.. Kalau tak sihat, Ana doakan korang sihat yea.. Mana tau dengan izin Tuhan, korang terus sihat lepas baca blog Ana! Ehehe.. Ok ok.. Ana nak revies online shop nih.. Online shop yang de best! Hehe..



Memandangkan sekarang nih nak masuk hari raya, so pelbagai offer lah yang ada. Betul tak? Kan? Kan? Ha! So, Ana baru jea lepas bukak hudanur.com. Memang de best! Ok.. Sekarang kan nak raya! Baju kurung, jubah & lain-lain belambak kat situ. Just, take a look.



Ha! Nak tau apa yang ada dijual di kedai online ini? Okay! Jom lihat satu persatu. Jangan tinggal walaupun satu huruf! Okay.. Ini review Hudanur semasa hari raya. Diskaun banyak waktu raya camni.


MATERIAL: Crepe Plain Stripe
CIRI-CIRI UNIK: Cutting yang lurus dan longgar. Fesyen yang simple dan memenuhi tuntutan syariat. Pemakaian yang selesa dan sejuk.
*Mempunyai butang di depan dan sesuai untuk ibu-ibu menyusu.*

Old price RM120.00
Price: RM108.00
Ada lagi warna lain. Just check it here!

Blouse Soft Lycra Warna Maroon Saiz 42
Blouse Soft Lycra
Ciri-ciri unik ialah longgar, labuh, elegan dengan fabrik yang sejuk, selesa dan tidak melekat di badan.

Old price: RM70.00

Price: RM49.00
Ini adalah best offer products. Kalau nak tengok lebih banyak, boleh-Check it here!

ALISCA EMANUEL - VISCOSE CREPE - Beige - 5 (M)
Cantik tak? Ana kengkadang minat gak.. Tapi, ini baju orang dewasa.. Haha..
Boleh lihat di sini! Pelbagai warna ada.

Okayh.. Asyik jubah and blouse jea.. Jom tengok baju kurung dan tudung pulak.
Banner Bajukurung
Korang cer tengok banner kat atas! Boleh faham sangat baju kanak-kanak dan tudungnya tu kan.. Kalau korang nak tau, tudung yang labuh yang adik comel tu pakai sebenarnya, orang umur 20 tahun pun ada pakai tau! Bayangkanlah.. Tapi, cute pulak bile tengok.. Klik pada banner untuk lihat lebih lanjut! ^_^

Selendang Labuh - Plum3
Selendang Labuh
tak cantiklah patung tue pakai.. Ana pakai lagi cantik.. Haha..
Selendang nih, sesuai gak kalau nak buat gaya lilit yang banyak giler! Lama-lama dah hilang labuhnya.. Tapi, biasanya selendang nie lagi cantik pakai tutup dada dan bahu sedikit. Baru nampak comel, ayu ayu wanita solehah. Hihi.. Boleh lihat di sini!

Niqab Al-Juwairiyah - black - labuh
Purdah pun tengah laris sekarang nih.. Ada pelbagai jenis dan warna.. Zaman dah moden, purdah pun mestilah moden.. Purdah untuk pengantin pun ada tau! Cer tengok ckit gambar kat bawah tue.

Niqab Pengantin - White
Cantik kan? So, nanti kalau orang yang pakai purdah tue nak kahwin, jangan lupa beli purdah kat hudanur! Klik sini untuk lihat lebih banyak purdah!

Baju Kurung Dewasa - Italian Silk - XXL
Ini pula baju kurung dewasa.. Ada banyak lagi sebenarnya.. Tapi, ini yang menjadi pilihan hati. Kihkihkih.. Klik sini untuk maklumat lanjut!

Ha! Best kan? Sebenarnya, ada lagi.. Malas nak panjangkan entri sangat.. Hari pun dah larut malam.. Nak jugaklah try bangun malam.. Mana tahu berjumpa pulak dengan malam lailatul-qadar.. Alhamdulillah kalau jumpa!
Senarai jualan : Tudung labuh, selendang labuh, tudung hudakids, baju kurung hudakids, baju kurung dewasa, jubah, niqab / purdah & blouse. (Ini je kea? Ha! Klau mau tau.. Pelbagai jenis ada woo!) Hehe.. Okaylah.. Tu je.. Assalamualaikum..


40 Fakta Menarik Tentang Islam

Ana Myhusna | 20:55 | 0Comments |

Apa khabar semua? Nak tahu tak 40 fakta menarik tentang Islam? Ha! Jom terus baca sampai bawah!
Sebagian orang masih banyak yang meragukan tentang kebenaran agama islam ini, tak kecuali adalah mereka yang telah mengaku sebagai muslim. Makanya perlu kita ketahui bahwa Islam adalah agama yang hak dengan beberapa fakta dibawah ini :

1. Nama “Muhammad” adalah nama yang paling popular di seluruh dunia (walaupun salah mahomed..mohammed..dll) dan menempati urutan nomor dua di negara Inggris untuk nama bayi laki-laki ( urutan pertama ditempati oleh nama ‘Jack’ )

2. Albania merupakan negara satu-satunya di benua Eropa yang 90% penduduknya beragama Islam 

3. Kata-kata berikut ini diserap dari bahasa Arab : Algebra, Zero, Cotton, Sofa, Rice, Candy, Safron, Balcony, bahkan ‘Alcohol’ juga berasal dari bahasa Arab, Al-Kuhl, yang mempunyai arti bubuk 

4. Beberapa ayat di dalam Al-Qur’an menggambarkan pentingnya persamaan hak antara pria dan wanita ( secara perhitungan matematik ). Kata “Pria” dan “Wanita” di dalam Al-Qur’an sama-sama berjumlah 24 

5. Tidak ada apa-apa di dalam Ka’bah 

6. Islam merupakan agama yang pertumbuhannya paling cepat di dunia menurut banyak sumber, diperkirakan akan menjadi agama nomor 1 pada tahun 2030 

7. Umat Hindu percaya bahwa di dalam Ka’Bah ada salah satu dari Tuhan mereka yang bernama ‘Shiva Lingam‘ 

8. Nabi Muhammad SAW melaksanakan ibadah haji hanya 2 kali dalam hidupnya 

9. Jikalau sekarang Al-Qur’an dihancurkan, maka versi arab dari Al-Qur’an akan segera di-recover oleh jutaan muslim, yang disebut Huffaz yang telah menghafalkan kata-kata di dalam Al-Qur’an dari mulai awal sampai dengan akhir ayat. 

10. Nama original dari kota suci Madinah adalah “Yasthrib” 

11. pemeluk Islam bertambah 2,9% per tahun. Pertumbuhan ini lebih cepat dibandingkan dengan pertumbuhan jumlah penduduk bumi sendiri yang hanya 2,3% per tahun. 

12. Berdasarkan data dari Departmen Pertahanan Amerika Serikat. Dari 1,4 juta prajurit di militer Amerika, diperkirakan ada sekitar 3.700 yang beragama Islam ( Muslim ). 

13. islam menyebar ke bumi nusantara ketika Nabi Muhammad masi hidup 

14. Sebanyak 8 juta orang Muslim yang kini ada di AS dan 20.000 orang AS masuk Islam setiap tahun setelah peristiwa 9/11 

15. Jasad Nabi Muhammad pernah ingin dicuri 2 kali, namun kedua2nya gagal dan salah satu yang mencuri dihilangkan oleh Allah dari bumi 

16. Jasad Firaun (Ramses II) yang tenggelam di laut merah, Baru ditemukan 
oleh arkeolog Giovanni Battista Belzoni tahun 1817. setelah 3000 tahun berada di bawah tanah dan pasir 

17. Al Qur’an adalah satu-satunya kitab suci yang bisa dihafal jutaan manusia (Hafidz/penghafal Al Qur’an) sehingga keaslian/kesuciannya selalu terjaga. 

18. Jika agama lain bisa punya lebih dari 4 versi kitab suci yang berbeda satu dengan lainnya, maka Al Qur’an hanya ada satu dan tak ada pertentangan di dalamnya: 

19. Para astronot telah menemukan bahwa planet Bumi itu mengeluarkan semacam radiasi yang berpusat di kota Mekah, tepatnya berasal dari Ka’Bah. Yang mengejutkan adalah radiasi tersebut bersifat infinite ( tidak berujung ), radiasi tersebut menembus planet mars dan masih berlanjut. peneliti mempercayai bahwa radiasi ini memiliki karakteristik dan menghubungkan antara Ka’Bah di di planet Bumi dengan Ka’bah di alam akhirat. 

20. Penelitian lainnya mengungkapkan bahwa batu Hajar Aswad merupakan batu tertua di dunia dan juga bisa mengambang di air. 

21. Shalat yang pertama dilakukan oleh Rasulallah Saw menghadap Masjidil Haram adalah shalat Ashar bersama para sahabat, setelah sebelumnya berkiblat ke Masjidil Baitul Maqdis selama enam belas bulan. 

22. IBRAHIM adalah “Bapak” dari tiga agama besar, yakni “Judaisme”, “Nasrani”, dan “Islam”. 

23. Malaikat tidak terhitung jumlahnya dan hanya Allah yang mengetahuinya. 

24. Islam, berarti “submisi” atau “menyerah” kepada satu Tuhan, Allah. “Islam” juga berasal dari kata “salam”, “perdamaian” dan yang kedua dalam arti “berserah diri”. demikian, arti dari “Islam” adalah “kedamaian yang sempurna yang datang bila kita hidup berserah diri kepada Allah”. 

25. Rasulullah pernah membelah bulan menjadi 2 bagian, dengan hanya menunjuk bulan dengan jarinya. diabadikan Allah dalam al-Qur’an surah Al-Qamar ayat 1: “Sungguh telah dekat hari qiamat, dan bulan pun telah terbelah.” 

26. Sebelum Nabi Ibrahim menginjakkan kakinya ke tanah Makkah sudah ada bangunan Ka’bah yang telah dibangun oleh malaikat dan generasi 
sebelum Nabi Ibrahim as. Hal itu dapat dipahami dari kata “Yarfa’u” meninggikan berarti meninggikan bangunan yang sudah ada 

27. Aliran sesat di Indonesia dalam rentangan waktu selama 6 tahun saja (2001 – 2006) telah mencapai angka 250 aliran. 

28. Rasulullah menyebutkan ada 73 golongan dalam islam, dan hanya 1 yang akan masuk jannah yaitu “Al Jama’ah”. 

29. Nabi Muhammad tidak bisa membaca dan tidak bisa menulis, namun ingatannya sangat kuat dan sangat cerdas. 

30. Kata2 terakhir Nabi Muhammad sebelum wafat adalah “Ummatii … ummatii … ummatii” yang mengungkapkan betapa besar cintanya kepada umatnya. 

31. Selama 23 kali perang semasa Rasulullah memimpin, hanya sekali kekalahan yang di derita kaum muslimin, yakni, perang uhud 

32. Musa A.S adalah nama yang paling sering disebut dalam Al-Qur’an, sedangkan maryam adalah satu2nya nama perempuan yang disebut dalam Al-Qur’an. 

33. Al-Qur’an adalah buku terlaris di benua eropa. 

34. Semua anak Nabi Muhammad, yakni, Al-Qasim, Abdullah dan Ibrahim, meninggal kurang lebih pada usia 2 tahun. Allah sengaja memanggil mereka lebih awal agar kaum muslimin tidak mengangkat mereka menjadi rasul yang baru. 

35. Imam Ali bin Abi Thalib adalah satu-satunya orang yang pernah lahir di dalam Ka’bah. 

36. Hajar Aswad itu diturunkan dari surga, warnanya lebih putih daripada susu, dan dosa-dosa anak cucu Adamlah yang menjadikannya hitam. 

37. Al Khowarizmi (matematika), Jabir Ibn Hayyan (kimia), Ibnu Khaldun (sosiologi dan sejarah), Ibnu Sina (kedokteran), Ar Razi (kedokteran), Al Biruni (fisika), Ibnu Batutah (antropologi) adalah contoh dari ratusan cendikiawan muslim yang menjadi rujukan dalam ilmu pengetahuan modern. 

38. Hijir Ismail ini dahulu merupakan tempat tinggal Nabi Ismail, disitulah Nabi Ismail tinggal semasa hidupnya dan kemudian menjadi kuburan beliau dan juga ibunya. 

39. Maqom Ibrahim bukanlah kuburan Nabi Ibrahim sebagaimana dugaan atau pendapat sebagian orang. Maqom Ibrahim adalah batu pijakan pada saat Nabi Ibrahim membangun Ka’bah. 

40. Pasukan Salib datang ke Timur ketika Khalifah Bani Abbas berada dalam masa kemunduran. Tak diduga, banyak anggota pasukan Salib tertarik kepada Islam dan kemudian menggabungkan diri dengan pasukan Salib lainnya. Thomas Arnold, dalam Al Da’wah ila Al Islam, menyebutkan bahwa mereka masuk Islam setelah melihat kepahlawanan Salahuddin sebagai cerminan ajaran Islam

Alhamdulillah..

Ana Myhusna | 17:51 | 2Comments |

Assalamualaikum! Alhamdulillah.. Sekarang, blog Ana makin lama makin banyak views! Kalau dulu, sehari dapat lima puluh, enam puluh.. Biasa-biasa jea.. Yelah, dulu masih merangkak-rangkak lagi dalam dunia blog nih. Masih belajar ABC 123 lagi. Tapi, lama-lama Ana makin pandai berjalan, ABC 123 pun dah dapat! Kalau nak tau, Ana start berblogging bulan Mac 2013. Ini dia capture pagi tadi punya..


Baru sikit.. Pagi lagilah.. Haha.. Ok ok.. Biasanya, pagi-pagi pun cbox terisi. Blogwalking pagi biasanya. Huhuhu.. Nak tau tak apa rahsia dia? Belum sampai setahun dah ada seratus lebih hampir setahun setiap hari. Tapi, Ana taklah macam tu.. Yang 25 July tu, dalam 80 lebih jea pageviews.. Lepastu berkurang, bertambah, berkurang.. Tetibe, 31 July tue, Ana rasa nak rebah bile tengok! Seronok kemain! Dalam seratus lebih hampir dua ratus. *eleh.. tu je* Haha.. Memanglah.. Dah nama pun blogger baru pandai berjalan, macam ni lah keadaan die. Baby yang dah pandai jalan pun seronok kemain. Blogger yang dah reti melompat dekat blog nih pastilah seronok juga! Haha.. Ok ok.. Nak tau rahsia dia? Cer korang gi blog otai sorang nih.. Kak Lyssa Faizureen. Dia punya tips lah yang Ana ikut sampai camni sekali ha! Huhuhu.. Oklah! Tu je kot.. Assalamualaikum..

p/s : jom join GA Ana! klik sini.

Sudah Selesai Edit Blog!

Ana Myhusna | 00:34 | 0Comments |

Hai everyone! Template blog Ana baru saje siap sebentar tadi.. Pagi tadi, sebelum pergi sekolah, balik sekolah tengahari tadi dan balik sekolah agama petang tadi sampai sekarang.. Habiskan masa edit blog dan inilah hasilnya!


Seperti yang korang tengok di sekeliling korang sekarang nilah.. Bukan dekat tempat korang tue.. Maksud Ana sekeliling blog Ana! Hehe.. Ok kan? Ok kan? Semuanya hasil titik peluh Ana tau.. Macam yang Ana cakap, pagi, petang, siang, malam Ana buat. Biasanya, kalau Ana nak buat sesuatu perkara seperti edit blog, buat banner atau header.. Tak kisahlah.. Ana mesti akan siapkan dengan cepat. Kalau boleh, sehari jea dah siap! Tak pon, kalau boleh express, setengah jam jea nak siapkan! *macam boleh* haha.. Ok ok. 
Ana dah bercadang nak buat tempahan edit blog, tempahan header dan banner pada bulan 11 atau 12 nanti. So, jangan lupa jenguk2 blog Ana selalu.. Manalah tau, Ana dah buat tempahan tue, boleh korang tempah! Hihi.. Ana pernah buat secara percuma. Tapi, tak ramai oran yang buat dengan Ana. Tak silap Ana, cuma tiga ke empat orang jea.. Tu pon, rakan terdekat. Ana rasa mungkin ini disebabkan orang curiga dengan tempahan percuma tue kot.. Yelah.. kot kot kena tipu.. Ana pun selalu berjaga-jaga.. Tapi, Ana bukan penipu okay.. I'm still twelves.. Takde benda Ana boleh buat selain just wait and see.. Watch and learn.. Dll (Dan lain-lain).. 
Lagi satu, korang nampak tak navigation dekat sidebar tue? Yang ada profile dan lain-lain tue?


Ok.. Yang dari reben sampai dekat icon instagram tue.. Ana nak creditkan ke blog Aina Hanani. Sebab Ana copy benda tue dari blognya.. Sebab nampak simple dan cantik.. Dah banyak kali cari tutorial tapi tak jumpa. Tu yang berusaha ambil dia punya tue.. Last-last baru dapat.. Fuh.. Ana ngaku kay.. Ana ambil dari Kak Aina punya blog. *ok aq baik!* haha.. PerasaAn lah pulak eyh! Haha.. Okayy.. Tujelah.. Assalamualaikum! ^_^