Tutorial : Tukar Warna Background Kepada Gambar

Ana Myhusna | 21:16 | 5Comments |

Hai semua! Okay, baru tadi ada yang bertanya lagi. Okay, sebelum tu sorry ye Ailyy, tak buka phone dari tadi.. Hehe.. Sampai tanya kan fanpage lagi.. Ana still tak perasan..

Okay, maybe disebabkan Ana pernah edit blog Ailyy, so Ailyy tanya Ana lah kan.. Okay, cara dia senang sangat sebenarnya nih.. Mudah.. Just tukar code sikit je..

1. Pergi Dashboard - Template - Edit HTML
Okay, asalnya background kita pakai warna kan? Kalini, kita nak tukar jadi background bergambar macam Ana. Kalau tengok post title, sidebar dan lain-lain tu semua background bergambar kan? Bukan warna right. Cara dia, korang kena tukarkan kod dia. Contoh :

Klik Image Kalau Kurang Jelas

2. Okay, skang korang tukarkan kod yang Ana gariskan tu dengan kod di bawah.
background: url(URL BACKGROUND)
3. Dah? Nanti, kod dia akan jadi macam gambar di bawah.

4. Nampak? Okay.. Kalau dh siap, preview dulu. Bila dah jadi save!

Cara dia mudah je kan? Gunakan cara yang sama juga untuk buat dekat background-background yang lain. Okay? That's all. Assalamualaikum.


5 comments:

  1. Jadi, jadi jugak. Tapi post title tak berwarna pun.. Ikut yang lama jugakk.. Atau tersalah code.. >o<

    ReplyDelete
  2. kalau nak jadikan warna ada tuto ke?

    ReplyDelete
  3. sebab post tile saya tak jadi pape.. nak buat warna sahaja.. x nak tukarkan ..

    ReplyDelete
  4. @khairija azman aloi Oohh.. Maybe, sbb post title awk tak design lagi. Kena design dulu. Nnt, Ana buat tuto. :)

    ReplyDelete

Love you!