2015

Ana Myhusna | 09:53 | 0Comments |


Today is the last day of 2014! Yeay! 2015 is waiting for us tomorrow.. Tarikh masuk sekolah pun dh dilewatkan.. Uisshh.. Org x sabar nak pergi sekolah nih!! Haha.. Ready pun tak lagi.. Kasut tak beli lagi.. Buku sekolah pun tak beli lagi.. Hoho..
So, azam baru untuk tahun baru nih?? Apa azam korang? Azam Ana........hurmmm.. hehe.. act, kalau nak disenaraikan mmg banyak.. Tapi, azam paling tinggi nya tulah.. Ana nak belajar betul-ii! Ana nak jadikan 2015 ni lebih baik daripada 2014. Nak kata pelajaran mencorot tu tak jugekk.. Periksa akhir tahun Ana okay je.. Paling baik daripada periksa-ii yg sebelum tu.. Berkat usaha dan tawakal.. tapi, 2015 ni Ana nak jadikan tahun yang lebih baik dari tahun-ii sebelumnya.. In Shaa Allah.. Ana usaha.. ^^
So.. Ana nak kongsi satu hadis nih!
"Sesiapa yang menempuh satu jalan kerana mencari ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan ke syurga"
-Hadis Riwayat Muslim-
Okay! Semoga hari ini lebih baik daripada semalam dan esok lebih baik daripada harini.. In Shaa Allah.. Seminggu lepas sekolah start, In Shaa Allah, Ana n family pergi umrah....dengan nenek Ana sekali! Yeayy.. So,, Ana nak doa banyak-ii kat sana. Paling penting, berjaya dunia dan akhirat. Amin.. In Shaa Allah..

So, have a nice day and have a nice new year! Assalamualaikum..

Morning Guys...Breakfast?

Ana Myhusna | 07:00 | 3Comments |

Selamat pagi! Woo.. Pagi-ii buta lagi dah update kan.. hehe.. Saje je update time-ii cenggini.. Ana nak share video lagi ni.. Okayh! Cepat pause lagu blog Ana ni.!! Eshhh.. kpop jelah Ana nnii.. (dah tutup lama kot.. xde kerja nak dgr lagu kat sini.. x besttt!) Haha.. Biaseler tuu.. Memekak je ann lagu-ii ni.. So, sebagai ubat kita semua pagi-ii nih.. Ana nak share hadis! Video lah.. Ana jumpa kat youtube since Ana dah subscribe kann.. And untuk kebaikan kita semua... Jom baca mathurat pagi! ^^ Baca yang pendek pun cukup.. ^_^^_^^_^ Banyak kelebihannya.. Huhu.. Okayh! Jom tengok videoss.. Biasanya video lah yg menarik perhatian kan? Jom tengok!
Ada 5 jelah pun.. Tapi, takpe.. Ni kira ilmulah jugak kan.. Jom tengok sama-ii!


Hehe.. Nampaknya..kena batang hidung sendiri nih.. Kalau kat asrama kan.. Time solat jemaah kat masjid.. Ana n kwn-ii Ana yg nakal-ii nilah kan.. Asyik je berebut nak duduk......baris belakang sekali.. Haha.. Dah leklok dok depan.. Gi tarik orang belakang tukar tempat! Ana bukan macam tu! Tu kawan Ana tu.. Kalau Ana...belakang mana yg Ana dapat..yg tulah yg Ana duduk.. Kalau tetiba ada kosong kat depan..suh org lain.. Hehe.. Kdg tu biar je.. Tunggu org lain penuhkan.. Ish3x.. Even akak senior dah suh penuhkan saf depan.. Nak jugak dok belakang. Tapi, kadang tu Ana baik hati gi depan.. Hoho.. Kena amik pengajaran nih.. Wow!


ALLAH ITU MAHA PENGAMPUN..


Yup! Kalau tergesa-gesa nanti.. solat tu kurang khusyuk.. Tenang-ii dulu.. Baru boleh solat dengan khusyuk.. Kalau tertinggal rakaat boleh ganti kan.. Hehe..


So kesimpulannya,, kalau nak buat sesuatu tu niatlah betul-ii.. cute!


In Shaa Allah.. Boleh je sebenarnya ni.. Tapi,, tinggal malas/rajin je.. Hehe.. Ana pun lepas subuh, baca mathurat lentok-ii.. pastu tidur! Hehehehe.. Tak pun terus bukak laptop.. Tak pun telefon yg dicarinya.. Pastu tidur jugak.. Liat sangat nak bangun buat ibadah.. Berpagi-pagi pun susah.. Husna husna.. Hehe...

So,, renungan kita semua.. Act, semua hadis nih.. betul-ii kena batang hidung Ana nih.. In Shaa Allah.. Boleh perbaiki diri.. smile!

P/S : Wait for my next entry! Last year entry! ^^



Next Year....Aku...

Ana Myhusna | 11:19 | 2Comments |

'Next year aq form2. Form 2 weyh.. Form 2 weyh....next year!' Biasa arh ni ann dak form1 kalau masuk form2 .. Kalau kat sekolah Analah.. Biasa dak-ii asramalah cenggini.. 'Weyh.. Next year form1 lak bagi salam kat aq weyh..' , 'next year aq boleh buat tu buat ni..' , ada gak yang cenggini..emo katakan.. 'weyh..next year dah xde form5. aq bakal rindu dorang!!!' haha.. biasalah tu.. Sekolah Ana lah..
Waktu bulan 11 haritu.. Baru je cuti.. KB (ketua batch) kitorang dah start rindu kat akk form5 uuuu.. Haha.. Tak silap, time tu..dorang still exam lagik.. Pastu, KB Ana pogi kacau akak form5 dorm kitorang.. Dia siap citer kat Ana lagi hah! Memanglah citer kan.. Kalau tak Ana tak tau.. Hehehehe.. Malam-ii,, time akk tu tengah belajar..dia gi mesej akak tu.. Memula dia wish gudluck spm lah kan.. Lepastu boleh pulak taknak kenalkan diri. Akak tu tak tau lak tu sape yang mesejnya.. Pastu si kb nii bagitau tarikh lahir dia... Kompem-ii lah.. form1 kan.. 2001~~ Hehe.. Tapi malangnya.. form1 ni ramai sangat.. Manalah nak ingat besday sorang-ii kan.. Ana pun bukannya ingat besday akk form5.. Sedihh.. Even satu dorm! Waduh2.. :eyesclose:
Tapi, lepas dah kacau-ii tuh.. Si kb ni beritahu lah namanya.. Sampai habis kredit akk tu dibuatnya.. Heishh... Balik asrama nih.. nak kena dia nih.. Hehe..
Okayh!
So back to the topic.. Next year aq form2 weyh!! Haha.. Tak habis-ii.. Form2 je weyh.. Pastu form3,,,,PT3! Habislah.. Next year kena belajar betul-ii nih.. Persediaan awal donggg... Hehe.. Pastu form4.. pastu form5! Ya Allah.. Kejap je kan masa ni berlalu.. Tup tup je aq dah form2.. Pastu pejam celik pejam celik.. Nak hadap SPM dah.. Haha.. Ceh wahhh.. Dah berangan dulu dahhh.. Belajar pun malessss.. Bukak buku je tidur.. Bukak buku je tidur! Novel cinta tu celik pulak! Tak terpejam mata nih... Kehkeh..
Next year jugak aq In Shaa Allah akan menunaikan umrah.. Alhamdulillah.. Doakan Ana baik-ii ye kat sana.. Kira bulan 1 sekolah lagi dah ada hari yang tak datanglah ye.. Hehe.. Takpelah tu kan.. Hah! Lepas gi umrah barulah boleh melancong negara lain.. Paris, London, Tokyo, Singapore, hah!!! Koreaaaa... Haha.. Berangan je tak jadi kann.. Usaha dulu.. Okayh! Assalamualaikum.. smile!

15 Minutes Please..

Ana Myhusna | 01:08 | 0Comments |

Hai! Hello! Okay.. Lama Ana tak update right? Update pun tutorial jelah.. Ana tak tau nak citer apa since Ana duk rumah je.. Nak cari topik, malas lak ann.. Hehe.. Pergi holiday tu mmg ada,, tapi ntahlah.. rasa cam malas nak taip.. Hehe.. Okay-ii.. Since, lusa Ana nak balik kampung.. so, x dpt nak berblogging sangat... So, Ana nak share ngan korang video yang bermanfaat untuk korang tengok. Ana tak ingatlah sama ada Ana dah share ke belum video-ii ni kat entry-ii sebelum ni.. Ana share jelah.. Huhu.. Lagipun, daripada asyik tengok video artis je.. kpop je.. (ahakss.. kaulah tu husna oii.. kpopopp).. ^^ Kalo dulu duk asrama, selalulah orang nak share video-ii ni kat asrama.. kot-ii terlalai.. Tapi, bila dok rumah.. takde orang nak ingatkan.. So, beringat-ingat sendiri jeler...


Video ni Ana ada tgk kat asrama.. Lawak-ii pun,, ada pengisian kan? ^^


Ni pun sama gak.. Ana pernah tgk kat asrama.. Sedih dan ada pengisian. Cubalah fahamkan video ni.. Siyes,, terdiam kalau tengok.


Aku ingin berubah....tapi...
"Barangsiapa yang hari ini, dia lebih baik dari semalam, maka dia dari kalangan mereka yang beruntung. Barangsiapa yang hari ini, dia sama seperti semalam, maka dia dari kalangan yang rug."-Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim




Okay! Ana share 4 video ni je dulu. In Shaa Allah,, kalau Ana rajin lagi, Ana share lagi banyak. Hehe... Sambil-ii tu Ana boleh gak amik pengisian dan belajar.. ^^

GIVEAWAY 2 YEAR BLOG TENGKUBUTANG

Ana Myhusna | 23:07 | 5Comments |

Hai..semua.. Okay.. Nak join lagi GA ni hah.. Bila lagi kan nak join kalau bukan time time last year nih.. Hehe..
Join cepat! Besok tamat.. 20/12/2014 tepat pukul 11:59 malam. Lewat jugak Ana join.. Hehe..
Klik banner kalau nak join!

Tutorial : Scrollbox Archive

Ana Myhusna | 01:08 | 0Comments |

Hai! Okay.. Request tuto baru! Hehe.. ^^

Okay.. Kengkadang kita pun tak sedar.. Post entry hari-ii.. Tak pun sehari tu dua tiga kali post. Sampai dalam sebulan tu berpuluh-puluh entri. Right? Kadang sampai seratus lebih.. Ana tahun lepas time baru-ii lagi pun.. banyak bebenor post nya.. Hehe.. Skang dah kurang dah.. Since duk asrama.. So, supaya nak bagi blog archive tu nampak kemas je.. Letaklah.. Scrollbox.. Macam ni..
Orite.. Meh sini Ana ajar ye..

1. Dashboard - Template - Edit HTML
2. Cari kod ni dekat template korang tu.
<div id='ArchiveList'>
3. Jumpa? Okay.. Atas code yang korang cari tadi tu.. Ada kod ni kan?
<div class='widget-content'>
4. Okay.. Skang ni.. Korang tukarkan kod yang tadi tu dengan kod yang Ana kasi ni..
<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:150px'>
5. Wokayyy.. Siap.. Nak save? Boleh.. Preview dulu.. Korang boleh tukar height dia dengan tukar nombor yang Ana boldkan tu.. Okay? Good good... Hehe..

Okayh.. Savelah.. Alright! Mudah je kan?? Semoga berjaya! ^^ 




Tutorial : Menu Tab Navigation Bar #2

Ana Myhusna | 22:25 | 7Comments |

Haiiiii teman-ii... Hehe.. Ok! A few days ago.... cehwahh.. Ana dapat request. Dari kawan Ana je.. Haha.. Nakal dia nihh.. Tanyanya..

Okay... Maksudnya, cane nak buat menu tab tu hah.. Yg ada profile bagai semua tu.. Okay camni..

Act, sebelum ni pun Ana pernah buat tuto untuk menu tab nih.. Tapi pakai gambar.. Kalau berminat boleh klik sini!
Okayh.. Kalau korang tgk menu tab Ana nampak cantik je ann.. Act, Ana paling lemah buat menu tab. Selalunya Ana letak kat sidebar je.. Ni kira Ana dah berjayalah ni buat menu tab kemas-ii.. Sebab apa? Sebab kaler die putih.. Kalau Ana letak kaler pink ke biru ke.. Kompem hancur! Hehe.. Okk.. Meh Ana ajar..

1. Dashboard - Layout - Add A Gadget - HTML/Javascript
2. Copy code yang Ana bagi ni dan pastekan kat HTML/Javascript 
<style>.navi{
padding:5px;
display: inline-block;
font:11px verdana;
font-weight:bold;
text-align:center;
margin:2px;
color:white;
text-decoration:none;
letter-spacing:2px;
-webkit-transition-duration:0.5s;
}
.navi:hover{
background:#BBFFF8;
border-radius:5px;
text-decoration:none;
-webkit-transition-duration:0.5s;
color:black;
}
</style>
<center><br /><br /><div style="padding:3px;
background:#fff; width:754px;">
<a class="navi" href="BLOG URL">HOME</a>
<a class="navi" href="PAGE URL">PROFILE</a>
<a class="navi" href="PAGE URL">LINKS</a>
<a class="navi" href="PAGE URL">STUFF</a>
</div></center>
3. Dah paste? Ok.. Sebelum korang save, edit dulu apa yg patut.. Baca leklok..
4. Yg Ana boldkan kaler purple tu... korang boleh tukar kaler ikut suka korang. Boleh tgk code warna kat sini. Pastu, yang Ana boldkan sahaja pulak.. Korang letaklah apa yang patut. URL Page bagai.. Tahu kan?

Okay!! Baru boleh save.. Semoga berjaya!



Tutorial : Button Reply Pada Kotak Komen

Ana Myhusna | 23:08 | 4Comments |

Hai semua! Well.. Ana tak tau nak post apa dan terasa camm nak post something. So, memandangkan Ana dah lama tak buat tutorial,, Ana nak sambung buatlah sekarang ye? Okay? Okay? Hehe.. Okayyy.. Tutorial ni simple je.. Ana main taram je nak buat tutorial apa.. Yang ada kat blog Ana nih.. Hehe.. Macam korang tgk kat kotak komen Ana, ada button reply. Look!
Hahh.. Camne nak buat? Meh Ana ajar..

1. Korang pergi Dashboard. Then, terus anak panah yang ke bawah tu. Klik Template. Okay? Then, Edit HTML. Alright!
2. Korang klik CTRL+F, ataupun kalau mata korang tajam, cari je pakai mata xyah search.. Haha.. Kidding.. K, cari code kat bawah ni.
<b:include data='comment' name='commentDeleteIcon'/>
3. Dah jumpe? Wahhh.. Good good! K, copy dan paste code yg Ana bagi ni bawah code yg korang cari tadi. Okay?

<span><a expr:href='"https://www.blogger.com/comment.g?blogID=BLOG ID KORANG&postID=" + data:post.id + "&isPopup=true&postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23" + data:comment.anchorName + "%22%3E" + data:comment.author + "%3C%2F%61%3E#form"' onclick='javascript:window.open(this.href, "bloggerPopup", "toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=450,height=450");return false;'> [Reply To Comment</a></span>
4. Lastly, savelah! Jap! Sebelum tu,, nampak tak ada yang Ana boldkan tu kan? Tu korang boleh tukar ngan ayat korang sendiri. Pastu, blog ID tu jgn lupa isi. Macam mana nak isi? Lihat bawahh..

Korang klik je post ke.. layout ke.. Nanti kat URL dia ada tunjuk blog ID korang. Okay? Good good.. ^^

So, Ana stop sampai sini je. Assalamualaikum.. ^^

P/S : Kalau nak request tuto boleh.. Freebies pun boleh.. Tapi, ikutlah Ana boleh tak tunaikan permintaan freebies mu.. Huhu.. Tapi, request available sampai habis cuti sekolah je ye! Thanks! ^^


Korean Drama - Pinocchio

Ana Myhusna | 14:48 | 8Comments |

Hai semua! Sihat?? Alhamdulillah.. Okayhh.. Takde benda pun nak citer sebenarnya. Tak taulah naper tangan ni tergerak pula nak post entry. Tapi, tak tau nak post apa.. Since Ana mana berjalan sangat. Hah! Okay.. Sape yang tak minat drama korea,, Ana nasihatkan korang supaya jangan baca entri ni! Takut nanti, kalau korang dh follow Ana, terus unfollow.. Tak pun, campak laptop ni.. Uuuu.. Taknak.. Tapi, kalau nak teruskan baca.. Bacalah dengan tenang yee..
Ana nak share satu drama baru yang baru je keluar akhir bulan 11 haritu. Jangan main-ii ye.. Pelakon dia mmg sgt popular!! Bias Ana lak tuh!! Saapee??? Park Shin Hye! Yeay.. And lagi sorang ni pun sangat popular jugakk.. Sapeee? Lee Jong Suk! Ana minat gak ngan Lee Jong Suk ni.. sejak tengok citer I Can Hear Your Voice. Sape tau?? Hehe..
Act, sebelum citer ni release lagi dah heboh dah.. Tak sabar tul nak tengok citer nih.. Yelah.. Siapa yang tak sabar kan.. Park Shin Hye ngan Jong Suk berlakon. Kan? Shin Hye ni kira beruntunglah banyak jadi heroin.. Sumer hero dia popular.. Hehe.. Citer apa? Pinochio namanya..


A drama depicts love, frustration, growth and the competitive process of young people in their 20s becoming reporters as they cry and get hurt by truth but realize that as reporters, they must tell the truth. It will center the story of a man who hides a special talent living under a fake name and a woman who cannot lie due to ‘Pinocchio Syndrome’.
Credit : DramaWiki
Act, episode 1 lagi dah best dah.. Sedih lak tu.. Dah nangis-ii dah.. Episode 1 kira cam dia citerlah macam mana diorang boleh jumpa. Act, Ana tak paham tau mula-ii.. Since LJS ni dia tukar identiti dia time die kecik tu.. Kononnya dia tu pakcik kpd PSY ni.. PSY ngan bapak dia ikut jelah.. Since atok dia ni agak x betul time tu.. LJS ngan PSY sebaya.. Awkward sgt.. Gi sekolah pun ngan pakcik.. Ana tak paham knp die tetibe jadi pakcik PSY, pastu tak paham knp dia asyik teringat pasal bapa dia mati. Dh episode 4 camtu kot.. Baru Ana paham.. Lepas Ana tau sape abang dia..
Faham tak Ana citer? Haha.. Merepek je kan? Citer dia pening-ii sikit mula-ii, untuk budak slow cam Analah.. Haha.. Skang dah sampai episode 6. Minggu depan keluar lagi 2 episode. Wooo..
Sementara tunggu episode citer High School Love On ni keluar. Since drama ni episode dia selalu kena tangguh.. Ada je program lain.. Dhlah seminggu satu episode! >.<
Hokeyhhh!! Smentara tunggu dua drama ni gak, Ana tengok Birth Of Beauty. Haha.. Pastu tgk rancangan The Return Of Superman. Suka tengok anak Tablo, Haru ngan anak Sung Hoon, Sarang. And kembar dengan dua anak laki yang dah besor tuuu.. Hehe.. Okayhhh.. Assalamualaikum.. ^^


Morning You Allss

Ana Myhusna | 06:54 | 2Comments |

Semalam Ana dah delete segala linkies atau banner blog yang takleyh buka. Since, dari awal tahun Ana tengok ada je blog yang takleyh buka. Setiap kali Ana buka blog tu selalu tak boleh buka. So, Ana mmg dah fikir nak delete semua blog yang tak available ni waktu cuti last year. And I did it! So, sape yang rasa blog dia ada exchange ngan Ana sama ada banner atau link boleh cek dekat page links. Okay? Kalau kalaulah takde.. Maybe korang tukar url blog tapi,, tak bagitau,, Ana dah delete ke.. Bagitaulah ye.. Ana boleh letak balik. Sebab banyak banner n link yang Ana delete sbb takleyh buka. Ataupun maybe blog korang in process ke.. tengah edit sikit.. korang privatekan,, bagitaulah ye.. Nanti Ana letak balik. Okay?
Satu lagi, kalau korang tengok dekat list lagu blog Ana ni, ada banyak. So, tukarlah ye kalau tak suka dengar lagu yang tetibe keluar tuh... Sebab certain orang tak minat nak dengar kpop.. Rasa cam nak campak laptop bila dengar. Hehe.. Since Ana ni minat je semua jenis lagu yang pelbagai bangsa asalkan bestt,, tu yang segala jenis bahasa tu ada walaupun banyak gila lagu korea nya.. Hehe.. Mana tahulah korang suka bertandang dan baca entri.. Sampai satu jam pun tak henti baca.. Haha.. Ada ke? Tak rasa ada.. Kawan sekolah Ana tu boleh citer agik.. Dorang baca tak henti. Ntah apalah yang syok sangat kan.. Tak tertinggal satu entri pun pulak tu.. Adoiyaii.. Malu pun ada.. Sebab setiap kali balik je asrama ada yang dok ulang balik ayat Ana kat blog ni.
Sebelum ni, Ana letak lagu Give Love.. Last sekali, kawan Ana yang tak minat korea tu, dok ulang-ii lagu tu.. Haha.. Comey je.. (Baca kee??) Okayyy.. Pagi-ii lagi dah bukak blog.. Dahlah tido lambat.. Okay!! Assalamualaikum..

Review Followers Ke-500

Ana Myhusna | 11:36 | 3Comments |

Yeay! Akhirnya blog Ana capai followers yang ke-500.. Hehe.. So, harini Ana nak review blog yang telah menjadi follower ke 500 tu..

Nama owner blog ni Kak Nadratul Syazwana. Klik untuk ke blog tersebut. Alright.. Blog ni nampak simple tapi mudah nk baca right? Tu yg bagus.. Bukan cam blog Ana nih.. Dahlah berlagu.. Tulisan pun kecik.. Hehe.. Well.. Ana suka dengar lagu time menulis or buat kerja-ii lain like study or baca buku. Tu yng berlagu. Tulisan kecik tu pulk minta maaf lah ye.. Comel.. Hehe..
Okk.. Berbalik pada blog tadi. Kalau korang bukak atas sekali ada gambar akak comel ni..berbaju exo lagi.. heheh.. Bawahnya ada gambar-gambar tu kan.. Jom kita klik sama-sama. Hehe.. Pastu kalau korang nak cari pape tips boleh tengok kat blog akak nihh.. Banyak tau tips.. Untuk memudahkan korang cari, korang klik je CTRL+F then tulis keywoard untuk tips yang korang cari. Tu akn memudahkan korang untuk jumpa sebab tips nya banyak sangat. Good good!
Kalau klik travel pulak korang akan tengok tempat-ii yang Kak Nad dah travel. At least korang tahu serba sedikit pasal tempat tu right? Pastu ada banyak lagi sebenarnya. Banyak sangat! Tu yang bestnya tuh.. Kalau klik review pulak, ada movie, novel, barang kemas and macam-ii lagi yang di review. Pastu ada jugak entri pasal agama like kelebihan baca surah Yasin.. Bagus nih.. Banyak benda korang boleh cari. So, what are you waiting for? Check out blog ni n follow! Hehe..

Ok! Assalamualaikum.. ^^

Mega Giveaway by Sya Domoru

Ana Myhusna | 21:21 | 2Comments |

Hai semua.. Act, Ana dah lama tak join GA. So, nak amik kesempatan waktu cuti ni untuk joooin.. Hehe..  Ni banner dia..

Kalau berminat nak join, silalah klik banner.
Hadiah pun menarik! Joinlah.. ^^

Blouse x 1 by Rexylla
Blouse x 1 by Mak Jah Closet’s
Telekung x 2 by Jubah Muslimah Moden *New
Handsocks x 15 by Jubah Muslimah Moden *New
Selendang x 2 by Wir Aida
Cash RM 10 x 2 by Maishoppe
Keychain from Bandung x 1 by Nur Syazwani
Supplement Shaklee Chew Vitamin C x 2 by Maishoppe
Sophie Love Mirror x 1 by Be Fabulous with Sophie Paris
EXO - Die Jungs Unofficial Polaroid Set (30pcs) x 1 by A.M Kpop Shop *New
Random Badge (KPOP RELATED) x 3 by A.M Kpop Shop *New
Bap socks x 1 by Shiedah
SD photocard x 2 by BB K-House
Pvc photocard Chen x 1 by Shiedah
Sticker Exo x 1 by Kshopaholic Mlysia
Sticker Infinite x 1 by Kshopaholic Mlysia
Sticker Super Junior x 1 by Kshopaholic Mlysia
Xoxo (EXO poster) x 1 by Choco K-pop Shop
Infinite goodies x 1 by Korean Shop Collection
Baju Overdose (EXO)long sleves x 1 by Nur Syazwani
Discount voucher 10% by Rexylla
Discount RM 10 x 1 for unofficial merchandise by A.M Kpop Shop *New

Hadiah akan bertambah.. ^^
Tamat : 31 Dec 2014

Hari Perasmian Penutup Bacathon

Ana Myhusna | 10:40 | 0Comments |

Hai!! Tajuk harini, Hari Perasmian Penutup Bacathon. Serius best! Kitorang semua (murid maahad) lega gilaaa bila dapat tahun hari perasmian PENUTUP bacathon tu sedang tiba. Dah lepas dah act. Sehari sebelum penutup lagi dah lega gila. Sape je yg rajin kutip bacathon. Okk.. Rasanya ramai je yang rajin. But major semua kumpul 50 sampai 100 ringgit je. Ade gak yang tak ngumpul. Sedangkan cikgu kata at least 100 ringgit. Heshhh.. Rajin noh nak cari. Alamak aii.. Ana pun pakai duit sendiri je. Tulislah nama adik mak ayah bagai.. Hamba Allah sumer.. Takde kerja lah nak cari. Tapi adelah 15 ringgit tu org bagi. Selebihnya reka-ii je nama.. Letak nama kawanlah.. Huhuhu.. Bila dah cukup 100 terus hantar. Malas dah nak pikir pasal bacathon tu hah.. Tu pun, cikgu hari-ii dok mention pasal bacathon time prhimpunan.. Dah berdesing telinga dengar pasal bacathon.Hari-ii dok bacathon. Kalau perhimpunan tu seminggu sekali ok lagi tau.. Ni hari-ii.. Hari-ii lah ko dengar bacathon ni.. Seb baik hari jumaat perhimpunan dalam kelas (baca Quran).
Time hari penutup tu pun.. Kena gak jual-ii bukak gerai.. Sape yg nak jelah.. Dhlah pakai kupon.. Duit derma kat sekolah kan.. Tapi tak silap boleh claim. Tu pon ada kebanyakan gerai boleh pakai duit betul. Takyah pakai kupon pun takpe.. Semua org pun nak untungkan..
And you know what? Hari penutup tu dua hari berlangsung. Hari Jumaat n Sabtu. Time hari Jumaat tu ada.......forum motivasi remaja olehh....... Puan Lisdawati dan Encik Fauzi Nawawi. Time tu semua tak sabar. Time forum tu je.. kerumun orang.. Sampai tak cukup tempat duduk. Tu pun puteri je yang conquer tempat tu.. Putera terpaksa selit-ii kat belakang. Tu pun kejap je dorang datang bertandang.. Sebab putera nak ready gi solat jumaat. Walaupun baru pukul 11 lebih.. Sume dah ready nak gi solat jumaat. good boy.. Lama tau forum ni.. Dia start dalam kul 10 kot.. Ke 11.. Tak ingatlah.. Tapi siyes best.. N lawak lah jugak sikit-ii tu. Pastu,, siapa yang tanya soalan dapat tiket tengok wayang. Tau tak filem Kelibat tu?? Hah! 3 orang pelajar yang tanya soalan dapat tiket nya.. N boleh tengok wayang tu sama-ii dengan En. Fauzi dan Pn. Lisda.. Haha.. Berencik puan kau.. Kalau cikgu lak yang tanya soalan dapat gak.. Tapi pergi sendiri.. Haha.. Bukan apa.. Katanya cikgu banyak duit.. Pergi jeler.. Hehe.. Ana punyalah pikir nak tanya soalan apa.. Tapi kalau tau pun soalan apa.. Tak berani nak tanya..
Pastu yang dapat semua akak form 2 lah.. Hehe.. Punyalah ramai form 1. Rasanya yang conquer kerusi tu form 1 je.. Form 2 hanya segelintir.. Form lain tengok dari kantin je. Ada gak yang tak berminat nak tengok. Gi beli belah lagi syok.. Haha.. Act, anak mereka sekolah kat maahad. Form 6 atas.. Kak Hainil. Bila tengok dorang buat forum tu.. rasanya cara Kak Hainil berceramah ngan kitorang cam sebijik dengan ayahnya.. Hehe.. Kata-ii pun ada yang sama. Kitorang mmg suka kalau Kak Hainil berceramah.. banyak pengisian.. Hoho.. And butik Lisdawati pun ada.. Accesories dia mmg cantik!! Ana rasa cam nak beli.. Tapi paham-ii jelah.. Poket pun kosong.. Takdelah kosong. Tapi manalah aku ada duit. Seminggu duit belanja aq 20 ringgit je.. Haha.. Nak suruh mama datang.. mama sibuk pula.. Ada kursus semua..
Okay.. Hari Sabtu lak.. betul-ii perasmian. Semua orang-ii atasan a.k.a yang dihormati semua datang. Walaupun tak ramai penontonnya.. Maksudnya, semua orang lebih berminat untuk shopping. Ana jadilah penonton.. Tapi sekajap je.. Sebab ngantuk.. Pastu Ana terus balik asrama... Penatlah.. Pukul 10 lebih lagi dah balik.. Pastu kan... Hari Sabtu tu gak ada promote buku Hamasah As-Syabab. Pengasas Hamasah As-Syabab tu datang bagi tazkirah sekali. Teringinn nak beli bukunya.. Tapi wangnya tak ada... And teringin nak bergambar dengan pengasasnya tapi kamera juga tak ada.. Ana bukanlah budak luar. Bukanlah ahli kelab media. Jadi kamera pun.. tak ada.. Hehe..
Lepas je hari perasmian nih.. Dah tak ada dah berdesing telinga pasal bacathon. Tapi lebih berdesing bila hari-ii PBS. Waduh waduh.. Penatnya.. Hoho.. Okay! Assalamualaikum..

Liebster Award 3/4

Ana Myhusna | 17:18 | 7Comments |

Hai! Harini nak jawab 2 liebster award n Ana satukan jelah eh.. Hehe.. First, dari Yun Sing.. N second, Hazllyna dari . Okay.. Bila cek tarikh, dua-dua buat time bulan Okt. But, Hazllyna buat semalam right? Okay.. Rasa bersalah sbb lambat jawab.. Kehkeh.. Okaylah.. Jawab skang ye..

Yun Sing's Question
1. Suatu pengakuan?
Serious tak paham n cuba memahami soalan ni. Tapi, tak paham. Sorry.. Pengakuan apa? Hehe..

2. Puas hati tak dengan hidup sekarang?
Okay.. Puaslah gak.. Mana boleh tak puas hati.. Hehe..

3. Suka beli barang online tak?
Teringin nak beli.. Tapi tak terbeli.. Tapi, suka tengok.. Then, bagiktau mama,, pujuk minx beli.. Kehkoh..

4. Minat beli apa?
Beg, kasut, baju, tudung.. Haha.. 

5. Asal mana?
Ampang, Selangor

6. Ciri blog ini yang korang tak suka?
Blog apa? Blog yang mana? Kk.. Ana suka semua blog. Tapi Ana tak suka blog yg x terupdate.. Hehe.. (Blog sendiri pun tak terupdate sangat.. XD )

7. Marah ke sebab kena tag?
Nope.. I'm feeling lucky! Hehe..

8. Pernah kenakan member tak? Cer cite :3
Emmm.. Thinking.. Haha.. Tak tau pernah ke tak.. Tak kot.. Kalau kenakan pun,, biasa-ii je.. Campak tepung ke.. Surprise birthday ke.. Gitu gitu je..

9. Mod korang masa tengah jawab ni?
Pening nkk pikirkan jawab.. Tapi.. I'm feeling lucky! Haha.. 

10. Warna kegemaran?
Purple (Blue pink pun boleh.. Purple gak hasilnya.. Kehkeh...)

11. Sejak bila mula berblog?
Mac 2013

Hazllyna's Question
1. lagu apa yang korang suka? kenapa?
Lagu melayu, semua lagu sleeq, najwa, lagu perempuan. Banyak lagi.. Lagu english, maps, semua lagu taylor swift, 1D, n banyak lagi. Lagu korea, semua lagu exo, infinite, apink, shinee, cnblue.. Haha.. n banyak lagi.. Lagu cina, time boils the rain. Indon, semua lagu CJR, Afgan, Elovii, Sm*sh, Be5t.

2. game apa yang korang suka main, bila boring?
Game pape je yg best-ii.. Ana tak main game sangat. Tapi, paling-ii pun Candy Crush,, Subway Surf.. Pou..

3. siapa yang korang adore or respect?
Pkt kelas Ana.. Haha.. 

4. suka makan ice cream perisa apa? kenapa?
Vanila, strawberry, apple.. Sbb manis n masam.. Especially Strawberry n apple.

5. prefer vampire or wolf? kenapa?
Wolf! Vampire seram sangat. Plus exo ade lagu wolf.. Haha..

6. suka autumn, spring, summer or winter? mengapa?
Spring n winter.. Sbb spring cuacanya nampak tenang. Winter macam best je.. (Tak pernah lalui cuaca macam ni.. Hehe..)

7. takut kepada binatang atau serangga apa? mengapa?
Binatang buas.. Haha.. Segala serangga yg ada kat dunia ni.. Sbb binatang buas, takut dia ngap! Serangga sbb dia suka hinggap!

8. TVshow apa yang korang suka tengok?
Weekly Idol, roommate, idola kecil n banyak lagi yang melibatkan muzik.

9. suka bunga apa? kenapa?
Semua bunga kecuali rafflesia.. Haha.. Sbb cantik, wangi, sedap mata memandang..

10. apa movie yang korang suka sangat? kenapa suka?
Sampai skang, Pitch Perfect, Coboy Junior The movie (n waiting for CJR The movie), semua high school musical seriess.. n movie yg banyak lagu.. Cus, movie dia banyak lagu.. 

11. apa pendapat korang tentang blog "weird girl speak" ni?
Cantik! Pandai edit.. Kreatif je.. Jeles! Haha.. 

Okay done!
Now, I'm going to make questions!
1. Radio apa yang korang suka dengar?
2. Channel apa kat Tv korang suka tengok?
3. Drama melayu apa yang korang suka tengok? Kenapa?
4. Pandai main alat muzik? Jelaskan. (Kbat nih.. haha..)
5. Hobi korang apa?
6. Favourite colour, shape n number?
7. Suka baca novel? What type of novel?
8. Suka shopping? Kenapa?
9. Laman sosial apa korang paling aktif? Twitter, Insta, Facebook, Ask.fm?
10. Subjek apa korang suka? Kenapa?
11. Kalau shopping, usually korang beli apa? (Permintaan bukan keperluan) ^^

The nominous
1. Dayg
3. Ayuni
5. Yana
10. Ariena

Okay done! Assalamualaikum.. ^^




Semoga Aku Berjaya

Ana Myhusna | 18:29 | 0Comments |

Hai.. Wokeyhh.. Tak tau nak update apa sebenarnya.. Ermm.. Ermmm... Kk,, Ana nak mintak korang doakan yang terbaik untuk periksa akhir tahun nih.. Isnin nih dah start periksa Sejarah, BM & Sivik. Doakan yang terbaik untuk Ana tau! And kawan-ii Ana sekali.. Ellehh. Baru form1.. Periksa akhr tahun pun watlek lagi ann.. Haha..
Ana tak taulah naper.. Tapi, sejak masuk sekolah menengah nih desparate sangat nak buat yang terbaik untuk periksa even sekadar periksa sumatif.. Maybe sbb banyak sangat saingan kot. N pelajaran pun makin susah.. So,, dia jadi camm.....nak buat bersungguh-sungguh even though agak malaslah.. Siyes,, time sekolah rendah dulu.. mananya nak study kat rumah. Sekadar siapkan kerja rumah cikgu je.. Kalau periksa pun malam sebelum periksa tu jelah baca buku. Besoknya, pun baca lagi buku. Time tu baru gelabah. Tu pun nak taknak je.. (Kes belajar just tuk periksa.. Kehkeh..)
Time nak UPSR pun.. Tak belajar sendiri. Hanya mengharapkan homework cikgu bagi je.. Lagi-ii time last year darjah 5, cikgu dah bagi 4 buah buku latihan sebagai kerja rumah. Naik darjah 6, tinggal nak bincang je. Pastu, ada lagi kerja rumah.. Tu yang tak study sendiri. Sekadar bergantung pada homework cikgu. Pastu, kelas tambahan lagi..
Malam sebelum UPSR pun, sibuk lagi dengan drama korea nya hah.. Blog lagi.. Malas dah nak sentuh buku. Sebab hari-ii homework.. Kehkeh.. Besoknya nak UPSR, barulah nak keluarkan buku. Nilah dia budak malas kan.. Tapi, Alhamdulillah dapat gak 5A.
Tapiii....
Masuk tahun ni,, asyik risau pasal pelajaran jea.. Terasa cam tahun ni tak belajar pape.. Time kat asrama punyalah stress nak belajar. Bila free je bukak buku. (Musim periksa jelah..) Haha.. Bukan sbb belajar untuk periksa. Tapi,, time periksa kita refresh balik apa kita belajar.. (Ni bukan alasan eh!) Hehe... Siapa yg nak markah periksa dia teruk? Kan?
Tapi kan. bila Ana balik rumah,, belajar tu sambil tgk drama. Haha.. Teruk tak teruk budak nih?? Takpe.. Kalau belajar tu ikhlas, In Shaa Allah,, boleh berjaya. Apapun keputusan yang kita dapat, itulah yang terbaik buat kita. Doa doalah supaya yang terbaik tu yang akan buat kita bahagia. Semoga kita semua berjaya dunia & akhirat.

P/S : Doakan yg terbaik untuk Ana ye! Ana doakan untuk kamu semua juga.. ^^


Seriously Best!

Ana Myhusna | 13:33 | 3Comments |

Haii!! Semalam, Ana pergi sukaneka sekolah. Siyes best! Sbb dapat jumpa kawan-ii even though beberapa orang je.. Time Ana nak balik tu,, rasa susah sangat.. Sampaii bila Ana pergi tu, x pusing balik sbb takut tak sampai hati nak balik! Seriously.. Tapi, x tau naper.. Rasa serba salah.. Macam ada tersalah cakap ke apa ke ngan dorang tak taulah.. Tapii, rasa bersalah sangatlah ni.. And, walaupun jumpa kejap.. Tapi Ana rasa tu moment paling manis buat Ana tahun nih.. Walaupun Ana dibuli oleh kawan-ii Ana. Tapi, siyes kena buli tulah paling best. Dorang amik kasut Ana main campak-campak. Pastu, amik beg Ana.. Sepak kaki.. Kejar-ii.. Siyes best! Pergi sukaneka bukannya tengok pun sukan tu.. Ana tengok senam tari ngan perbarisan je. Pastu pergi tengah-tengah padang yang luas gila tu.. Pastu lepak-ii.. Pusing-ii lagi satu padang. Since kitorang buat kat Stadium Kajang. Sbb tulah hari sukaneka ni best giler!! Jumpa cikgu-ii.. Salam cikgu.. Ana paling suka bila cikgu tanya sekolah mana..okay tak..duk asrama ke.. Rasa berbunga hati since cikgu sangat care pasal kita kan.. Next year,, kalau ada kesempatan nak pergi lagi! Walaupun sekejap.. Tapi, sangat seronok. Tapi,,, hilang rindu kejap jea.. Tahan rindu lama tau! Selama Ana sekolah rendah dulu pun.. Akhir tahun je.. Dah rindu kawan-ii. Masuk tahun baru,, semua happy.. Hilang rindu.. Tapi tahun nih.. Siyes lama kena tahan sakit rindu nih.. Hoho.. Kawan-ii Ana seksi sumenya.. Haha. Bila Ana datang dalam keadaan berstoking..berhandsock.. berblouse labuh yang sangat cantik.. (Haktuih!) Dorang kata Ana alim. Well.. Itu kira biasa sebenarnya.. Dorang je yang seksi sangat nih.. And yang terkejut nya.. Kawan Ana yang dulu selalu pakai tudung sarung yakni tudung fareeda (kehkeh..) skang pakai selendang woo.. Tapi, perangai dia still sama.. Suka kacau orang. Tu yang bestnya sebenarnya.. N bila dorang kata Ana gedik. Seriously,, Ana rasa happy gileerr! Sbb dah lama tak dengar dorang kata Ana gedik. Kitorang, perangai masing-masing lain. Minat,, lagi lah jauh! Lain benor.. Tapi tak tau naper boleh kamceng.. Dorang lah kawan terbaik Ana. Walaupun kitorang berbeza rupa, sikap, minat.. tapi.. apa pun terjadi kitorang still sama-sama.. Kalau kat sekolah menengah ni.. Ana tak tau naper.. Takde yang boleh dijadikan kawan baik.. Tapi, sweet gak lah.. Sebab tak assobiah.. Or berpuak-puak orang melayu panggil.. Semua kita kawan. Sweet sbb satu batch sama perangai. Suka gaduh.. Capap no. 1. (Capap maksudnya Mencari Publisiti) Bising dan huru hara. Malah, keras kepala!! Tulah dia batch '01 kat skolah Ana. Hehe..
Apapun,, bff Ana takkan berubah dan takkan berpisah. In Shaa Allah..
Time ni,, kitorang dah penat berjalan main, pusing satu padang tu... Time ni Ana nak balik dah.. Tetiba mama Ana call ajak balik.. Time nilah Ana rasa bersalah gile.. Ana tinggalkan dorang dengan muka dorang camtu.. Patutnya Ana balik time dorang tengah senyum.. Boleh pergi dalam keadaan tenang. Hehe. Oklah.. Assalamualaikum..

Akdong Musician

Ana Myhusna | 23:48 | 4Comments |

Wooo.. Hai! Wahh.. Lamanya tak update.. Hehe.. Okk.. Time ni baru nak amik kesempatan. Ana tak taulah nak citer pasal apa.. Btw, Selamat Hari Raya Aidiladha.. Hehe.. Takde benda sangat pun nak update. Tengah pikir idea nih.. Oklah.. Ana nak share pasal Akdong Musician. Siapa tu? Alaa.. Ana rasa ramai je yg kenal.. Lagi-ii kpoppers ni kan? Well.. Kalau x kenal pun xpe.. Tak penting pun.. Korang dgr lagu kat blog Ana ni,, best tak? Hah.. Tulah dia AKMU. Kalau korang nak tahu,, diorang lah penyanyi duet paling comel Ana pernah jumpa. They are siblings.

Comey kan? Lagi-ii yang perempuan tu.. Semua MV dorang, Ana tengok that girl is very cute. Her name is..Soohyun.. Tak sillap lah.. Yg laki tu,, Ana tak ingat.. Kehkeh.. Nama dia senang ingat sbb nama tu familiar. Huhuhu.. Jom tengok vid dorang. Ana tunjuk favorite Ana jelah ye.. Hehe..

Ni best! Sebelum ni, Ana pernah dengar lagu ni dalam drama. Tapi tak ingat drama apa.. Skang baru tahu,, dorang penyanyinya..

Ni comel video nya.. Lagunya best.. Tapi mv paling comel lagu ILoveYou okayy.. Haha..

Ni pulak.. lagunya jjang! Hehe.. It may attracts your heart, because of their cuteness.. Haha.. soriler kalau broken.. Belajar kan.. ^^
Kali ni, Ana nak tunjuk cover project by YG Entertainment. Biasanya dalam YG ni banyak yang jenis-ii macam bigbang n 2ne1 tu.. paham-ii jelah ye.. Tapi, diorang 2 beradik ni is very different thing. Comey sangat!!

Ana start kenal dorang time dengar lagu Taeyang yang dorang cover nilah.. Sbb Ana minat giler ngan lagu Eyes Nose Lips nih.. Then, terjumpa dorang cover. Memula pikir budak utube biasa je.. Tapi,, bila tgk cover project by YG tu.. Buat Ana rasa cam nak check pasal dorang.. Kehkeh.. Memula tengok.. Hodohnya.. Taknak buat plastik ke?? Bila lama-ii terasa cam.. comel lak.. Haha.. Oklah.. Assalamualaikum..

Jumaat Dah?

Ana Myhusna | 18:13 | 0Comments |

Bila cuti mesti rasa tak puas.. Lagi-ii budak asrama cam Ana ni kan.. Hehe.. Cus Ana tak pernah rasa tak puas bercuti selama Ana sekolah. Time cuti tu kalau boleh rasa cam nak gi sekolah. Tapi, sejak masuk asrama nih.. Cuti tak pernah puas.. Kadang tu bila time tengah cuti..  pastu ada barang trtinggal ke.. baju ke.. buku ke.. Ana tak balik pun asrama nak amik. Ana biar je.. Sebab Ana rasa cam... bila time cuti tetibe pandang sekolah tu.. terasa cam waktu cuti tu terbuang kat sekolah. Rasa cam nak ganti balik waktu tu walaupun sesaat. Dalam perjalanan nak gi sekolah pun rasa cam rugi waktu. Haha.. Bila balik wajib je.. Ana akan bertolak paling 5:40 camtu lah.. Ana tak pernah awal. Selalunya datang tepat-ii pukul 6. Sbb pukul 6 waktu balik nya.. Roll call pun pukul 6. Tapi, kengkadang terlewat ckit.. Haha.. Kalau boleh buat magic dari rumah pukul 6 tetiba sampai asrama. Gaknya.. dah lama lek lek kat rumah. Hehe..
Hari ni hari?? Jumaat.. Ana tak pernah kira hari time cuti. Sbb setiap kali tengok hari je.. Terasa cam.. Nak habis dah cuti aku nih.. Kalau dulu,, hari ahad ( cuti terakhir ) terasa cam.. banyak lagi masa nih.. Sbb besok pagi ada lagi kat rumah.. Dulu time Ana sekolah saas.. Rasa relaks sangat.. Since kalau kerja rumah tak siap malam boleh buat pagi besok. Pastu, malam tu boleh tidur lambat tengok drama ke.. Haha.. Heshh. Jangan ikut sangat tabiat buruk ni tau!
N setiap kali cuti panjang, Ana akan amik satu hari tu.. duk ngan family ramai-ii tengok movie sampai lewat malam. Tapi, minggu ni cam tak sempat. Since video baru siap malam tadi. Skang tengah buat folio sains. Beg baju tak kemas lagi. Pensel khat.. Buku.. Barang-ii lain.. Tak beli lagi. Like.. makanan? Keperluan kan.. Hehe.. Video tu.. Hari Sabtu shooting. Malam tadi baru siap edit video nya.. Susah bebenor nak menyusun atur video tu.. Ana mmg sngat-ii perlukan kawan Ana. Tapi, hakikatnya,, edit video tu mmg tanggungjawab Ana dalam group nih.. Heshh.. Ana ikut je arahan dorang. Kehkeh.. Seb baik mama Ana ada boleh tolong ckit-ii. Hehe.. Yang malam tadi siap tu .. nasib baik mama Ana tolong. Sbb video tu Ana pakai software yang kena bayar. Tapi Ana download yg free trial. Paham-ii jelah. Watermark nya gedabak! Sampai tak nampak tulisan dalam video tu. Watermark pulak yang lebih menonjol. Sakit hati! Heshh.. Okk.. Banyaklak citer kan..
Kompemlah malas nak baca kalau entri panjang lebar. Ana pun kalau entri panjang lebar dah lama dah tinggalkan.. Baca point-ii jeler.. Kehkeh.. Okk.. Assalamualaikum..

Homework Terasa Banyak

Ana Myhusna | 22:10 | 3Comments |

Hai semua!! Betul ke homework banyak sangat nih Ana? cehh.. Takdelah banyak.. Tapi,, terasa berat bahu memikul.. Homework yg Ana buat mula-ii skali minggu nih.. video sejarah. Oklah.. Ni hari sabtu a.k.a semalam punya kerjalah.. Kawan-ii Ana datang.. Pastu buat sama-ii.. Kesian dorang.. Rumah jauh-ii.. Well.. Senang citer.. Kami tinggal di Selangor.. Hehe.. Okk.. Kitorang start buat video pukul 9 lebih gitu.. Pastu.. habis dalam pukul 4 lebih.. Tapi, kawan Ana sorang nih.. Balik pukul 5 lebih camtu.. Kitorang pun amiklah kesempatan tengok fb.. Stalk sana stalk sini.. Aceceh.. Kenal kawan sekolah lama masing-ii..
"Ha! nih kawan aq.. Dulu dia takdelah hot.. Skang nih.. Perghhh.. hot.."
"Ni lak kawan aq. Skang dia lagi cantik dari dulu.."
"Ni kawan aq.. Dulu tak suka selfie.. Skang punyalah.."
"Nih kawan aq.. Makin gedik dia skang.. Risau aq manusia zaman skang nih.."
'Kau zaman mana?' - dalam hati Ana lah..
 Hek! Sepanjang buat video nih.. Sebenarnya,, boleh je buat cepat-ii.. Tapi.. dsebabkan banyak selfie.. Tu yang jauh benor masa melencong. Ish ish.. Selfie tak berhabis kan.. Terasa cam nak tunjuk part-ii vid yang kitorang buat tu.. Tapi,, tunggu lah dulu.. Tak surprise nanti.. Hohoho.. Okk.. Ni gambar selpi nya.. Ish ish..




Tak tersusun kan? Haha.. Ntahlah. Asalkan dapat tengok tu sudahler..  Hehe.. Pastu.. Selain video sejarah.. Nak kena folio sains.. Pastu naik cuti nnt.. Kena campurkan idea dalam folio dgn ahli group pastu.. buat presentation.. Lagi stress.. pastu, kena buat lukisan pensel pulak.. Susah tau tak.. Contoh?



Rasa-ii? Erghh.. Lukis biasa2 pun Ana tak paka lagi.. Nak jadi macam tu? Mmg taklah.. Tlglah Ya Allah.. Terasa cam.. Skang baru f1.. Takdelah teruk sangt.. F2 nnt kena seksa teruk-ii ngan seni nih.. Ana tgk akak dorm Ana.. Hari-ii sibuk ber water colour.. Bila ditanya.. Kerja rumah.. Banyak nya!! Heshh.. Ok ok.. Sabar.. So, Ana kenalah belajar dari yang sikit-ii nih.. Nnt f2 dah tak berehat tangan dok buat seni je.. Okk..
Ni baru kerja rumah yang susah-ii.. Yang ckit-ii macam maths lah.. n len-ii tu.. Tak campur lagi ann. Geo lagi.. Oklah..
Assalamualaikum.. ^^


Balik Asrama Daa..

Ana Myhusna | 15:02 | 2Comments |


Hai semua! Okay.. harini... nak balik asrama dah.. hukhukk.. malasnya.. Kehkeh.. Okay okay.. Kerja rumah? Siap! Kottt.. Beg? Kemas! Baju sekolah? Gosok! Kunci locker? Purse? Buku merah? Okay...semua siap.. Kecuali buku merah.. Dah lama x bawak balik.. Warden je tnda tangan.. Parents.. tak pun.. sbbb asyik tak bawak balik rumah je. kehkeh.. Barang semua dah siap.. Lagi? Tu je kot.. Okaylah. Schedule Ana sebelum cuti akhir tahun kat skolah tahun nih..
Periksa akhir tahun, makan malam bagi penutup srikandi + pengumuman miss mahiss.. Woo tak sabar!! makan malam dgn f5 ( act f5 x tau lagi.. surprise nih.. ) lepastu.. pertandingan pameran hari jadi ( hari vokasional).. lagi apa? takkan nih jeee... uishhh.. sikit sgt nih.. ada lagi nih... hurmm... ntahlah.. sodihh.. sikit sangat.. macam x syok je tahun nih.. takpelah.. maybe sbb hang baru f1, so.. agak hambarlah ckit. tapi, tahn depan bakal merindui f5.. ye ke? Ceh ceh.. In Shaa Allah.. Okaylah.. Dah pukul 3 kot skang nih.. Kol 5 nak gi balik asrama dah.. Choiii.. Aku nak nangis!! Oklah.. Homesick Ana datang balik.. Kejap je nih.. Besok dah okay.. Hehe.. Tapi, balik wajib kali ni mmg best gila.. Mama bawak Ana shopping sakan! Even though kebanyakan tempat yang Ana pergi tu ... cuma sekadar cuci mata.. Haha.. Window shopping pun best gak.. Bila-ii boleh beli terus.. Haha.. Oklah.. Assalamualaikum

August Story

Ana Myhusna | 23:16 | 0Comments |


Hai semua ! Apa khabar? Dh berkurun Ana tak update kan? Well.. Sebulan pun x sampai sebenarnya.. Haha.. Terasa lama.. sbb bukan selalu boleh bukak blog. Sebulan, 2 / 3 kali je.. Since Ana dok asrama ann.. Okay.. Nak tau tak? Time Ana balik rumah ni.. banyak gila suprise Ana dapat.. Sebenarnya.. ckit je.. tapi terasa banyak. Hehe.. Time first-ii Ana balik.. Ana disambut oleh......bibik baru! Keh keh.. Dulu, bibik lama Ana ulang alik dari rumah dia. Hari sabtu ahad cuti.. Since rumah satu taman je.. Kengkadang dia datang time cuti.. kalau parents Ana kerja... Tapi... yang baru ni.. Tido rumah.. Dahlah biliknya besar. Lagi luas dari bilik Ana. Since, bilik tu je pun kosong. Sebelum ni, tu bilik kerja mama Ana. Kalau nak dikatakan luas.. Sebanarnya sama cam bilik Ana.. Cuba bilik Ana memanjang. Bentuk rectangle.. Bilik bibik tu bentuk square.. Tu yang tampak luas je tuh... Then,, ni first time lah Ana dapat bibik cam ni.. Sebab bibik lama Ana tu.. macam biasa je.. Bila dia rajin. dia buat kerja.. bila dia nk tngok tv.. dia tengok.. bila nak relaks-ii.. dia relaks-ii.. nk lepak ngan kitorang (adikberadik)... lepak je.. n habits dia kat rumah.... suka tengok sinetron.. Ush ush..Tapi, bibik baru nih.. dia belum pernah sentuh tv lagi.. dah seminggu dah kerja... tapi,, senyap lagi.. pastu.. time Ana balik dari asrama tuh.. Ana ada bawak baju kotor dngn baju skolah yang Ana sempat basuh untk gosok.. Tetiba bibik tu amik baju tu terus gosok. Ana lepas je mandi.. tngok baju dh siap bergantung dah.. baju kotor tinggal nak sidai je.. pastu... pukul 4:30 gitu.. Ana turun nak makan rendang yang mama buat.. Cehhh... Pastu Ana tengok bibik tu tengah basuh kan kasut. Rasa kesian pun ada tau.. Dahlah bibik tu dh 40 tahun gitu.. pastu.. nak basuh kasut pun tak cabut tudung. 24 hours tak cabut tudung. pastu petang tadi.. mungkin bibik baru lepas mandi kot.. bibik tu pakai baju kurung. Pelik pun ada..nak tidur dah jap gi.. yang Ana dapat pasal bibik baru nih.. dia tak pernah pakai seluar.
Mesti korang yang dah biasa berbibik nih.. cam pelik ann.. Apsal Ana cam teruja sgt.. Benda biasa je tuh.. Well.. Bibik lama Ana dulu dh tua tapi act cam remmaja. Baju ketat.. Dgn seluar jeans nya lagi.. Pastu dia pakai tudung pun sbb Abah Ana suro.. Gaknya kalau tak disuruh tak pakai tudung dia.. Sbb memang asalnya bibik tu tak bertudung. Rambut cam minah rock! Kerinting-ii gitu.. Tebal.. Panjang.. Kawan Ana datang rumah pun macam jakon tengok bibik tu.. Memang lain gila lah.. Haha.. So, Ana lebih puas lah dgn bibik baru nih.. Aigoooo.. Baru citer pasal bibik dah berjela ann.. Haha..
Okay.. Sbenarnya.. tujuan dia nak cerita pasal skolah.. Tapi,,, terciter pasal bibik pula.. Since tadi Ana turung bawak tngok bibik dh tido.. Baru pukul 10:30.. Mungkin sbb kat rumah nih tak banyak kerja kot.. Tu yang dia tido awal tuh.. Lagipun bibik tu selalu duduk dalam bilik je.. Tak tau nak buat apa.. Dia baca jelah buku yang Ana kat dalam rumah nih.. Sbb kat rumah nih.. kebanyakan kerja mmg buat sendiri.. Like kemas bilik.. masak.. dia.. bila sampai bab basuh baju..gosok..basuh kasut..camtu baru bibik buat.. sbb tu cam boring.. lagi-ii adik Ana tak banyak buat sepah kat rumah.. Sbb masing-ii ada gadget masing-ii kan.. even baru 3 tahun.. sorang ipad.. sorang laptop.. sorang pegang tab.. Ana ni pun tak habis-ii dengan laptop n hp Ana.. Tu yang kurang tu.. kerja kemas rumah.. Haha.. Kemas bilik.. mmg mama suruh masing-ii buat.. Bibik x leyh buat.. mama kata nanti masing-ii jadi pemalas.. asyik nak suruh bibik je!! Hahah.. Okaylah.. Nnt.. Bila Ana rajin.. Ana buat entri pasal sekolah.. Biar banyak-ii... Keh keh.. Satu je lah nak cakap.. Nnt ada hari vokasional.. n puteri kelas Ana join pameran kat bilik ERT.Bahagian menjahit. Kitorang siap pilih sudut pentas yang ada cermin dalam bilik tu n satu meja menjahit.. Nnt special sikit.. Doa-doalah kitorang menang n perjalanan menghias pameran berjalan dengan lancar. N lagi satu.. Kat asrama blok KLO ( blok Ana )... batch kitorang ada buat jamuan untuk F5. And diorang still tak tau lagi.. Lepas cuti seminggu nanti kitorang akan buat.. N.. Ana harap korang semua boleh doakan segalanya berjalan lancar. Since f5 kan ada SPM nanti.. Takut mengganggu.. So.. korang doakanlah supaya f5 tu tak rasa terganggu.. malah bersyukur dan seronok dengan jamuan tu.. Heee.. Assalamualaikum..

Study!

Ana Myhusna | 10:50 | 0Comments |


Hari-hari cakap, "okay.. Lepasni, aq nk study. Satu je episode lagi.." konon je gitu.. Lepas habis satu drama.. Satu lagi drama.. Skang ni, sibuk dok tengok drama yang tengah ongoing. High School Love On lah.. It's okay That's Love lah.. Studynya tak tau.. Cakap je lebih. Time balik kampung pun baru pikir nak bawak kertas-ii sejarah yang Ana baru je print tuk study. Dari bab 1 sampai bab 7. Tak bawak pun last skali. Heshh.. Rasa malas amat. Rajin bila kat asrama je. Mmg patutlah parent Ana suh masuk asrama. Kalau duk rumah.. Gaknya tak study lah tu kot. One week lepas raya ni dah start ujian formatif 2 pulak. Heshh.. Kena buat betul-ii ni.. Dahlah kebanyakan paper takde soalan objektif. Subjektif je.. Ana lak lemah subjek KH. Pastu, cikgu bagi soalan subjektif je. Takde objektif. Ntahh boleh ke tak jawab nih.. Rasa nak nangis pun ada nih.. Nasib baik one week lagi. At least, dalam 1 minggu lagi tu.. Ana boleh study dengan kengkawan Ana. Ya Allah.. Bersyukurnya aq dapat duduk asrama.. Mama Ana pun kata.. Kalau nak pandai.. Lupakan exo exo bagai tu.. Belajar dulu.. 5 tahun  je pun.. Lepastu, nak exo exo pergilah.. Takde hal. Dah bebas dah. Tapi, Ana bukanlah terlampau over ngan exo. Cuma bila sekali tengok drama.. kena tengok sampai habis.. Kalau tak fikiran tak tenang sbb memikirkan ending nya macam mana. Apa akan jadi seterusnya.. Sama je macam baca novel. Cuma bila kita baca novel,, perasaan dia tu lain ckit.. Ceyhh.. Time Ana sekolah rendah dulu,, takyah study.. Cikgu bagi latihan berbukit-bukit.. Tapi, takyah tergesa-gesa hantar. Sikit-sikit.. Tapi, sekolah menengah ni.. sekali berbukit.. besok hantar! Susah tau dokk.. Tu pun menambahkan stress. Time buat homework memikirkan.. sempat tak nak siap nih.. Wadushh.. Nak hantar besok nihhh... Biasa gitulah.. Tapi bila cikgu bagi masa cuti seminggu nih.. terasa relaks pulak.. Walaupun, cuti ni sbb nak raya.. Tapi, takkan nak raya seminggu kot kan.. Hoho.. Ni pun Ana baru balik dari Terengganu pukul 4 pagi tadi. Balik-ii je terus bukak laptop. tak tidur dah nih.. Hoho..
.
.
So soo... Harapnya Ana boleh tingkatkan lagi prestasi Ana. Takut pulak markah jatuh merudum.. Dahlah gred kat skolah Ana tinggi. Sepatutnya A jadi B. Sepatutnya B jadi C. Pastu, ramai pandai-ii lak tu.. Lagi-ii kelas Ana. Baru-ii ni,, nombor keseluruhan.. budak kelas Ana ramai dapat no 1 sampai 20 dalam batch. Ana je sesat.. Pergi kat no 50. Heshh.. Malunya.. Dalam 200 orang tu ...... Ana boleh lak terselit kat situ. Apalah nak jadi nihhhh... So, kena tingkatkan lagi prestasi. Doa doakanlah Ana ye.. Sejak masuk sekolah menengah ni....Ana asyik dok pikir pasal prestasi kat sekolah je.. Time kat sekolah rendah tak risau sangat. Sbb senang je nak menang. Hoho.. Sekolah menengah ni jadi susah lak ann.. Okayyyy.. Assalamualaikum..