Liebster Award 2

Ana Myhusna | 21:06 | 2Comments |


Okay.. Hii.. I've got nominated from....her. Sorry, I don't know the name. But, what I know, she's EXOstan like me right? Hoho.. Okay, let's start the game! :D

Here some rules when being nominated ::
1. Mention the person who nominated you with a link to their blog.
2. Answer the 11 questions asked.
3. Nominate 11 other bloggers with a smaller following but with lots potential.
4. Create 11 of your own questions for them to answer.
5. Notify your nominate.
Okay, let's continue with the second rules. (Answer the questions)
List out your preferences in getting a friend
Okay, I don't know how to list it out. Bcus, I make friends wiv everyone. Hurmm.. Okay, maybe..
- An honest friend
- A friend of positive thinking
- A friend who did not easily forget her friend
I think, that's all. But, nobody perfect right.. ^^

Do you like K-Pop ? If yes, why ?
Yes!! I don't know. Actually, I started like kpop since year 6. After I watch dramas called Boys over flowers & Playful kiss. Then, I started to know everything about K-Pop until I found EXO. Then, I being more.. more.. Don't know how to say.. Hee..

Between new group of music industry (not really matter what genre that you're interested) which one that you are rooting for them and why ?
Actually, I don't know much about the new group. I just know about BTS. But, they debut last year right? Hee..

Who's your bias?
Omo.. I have many bias.. The first three bias is Luhan, BaekHyun n Choi Min Ho. You can check it more here.

What do you want to wish to your bias ? (doesn't matter if your bias is not a K-pop star, you can just wish)
I want to wish to Luhan n Baek (EXO).
Continue being succide and thrive. Also, always being ONE with the other EXO member although no Kris with EXO. I want to say that I miss Kris so muchhh.. Hee.. XD

What is the most embarassing things that your bias did ?
Hurmmm.. Molla... I think there is more funny moments than embarrasing things.. Hee.. Hah! Maybe, the embarrasing thing is.. Baek crying when watch drama. Is it embarrasing for namja? But it's more funny actually.. O.o

What is your wish ? State five of your wish.
- Being a Muslimah girl
- Started to wear a wide veil / length veil (don't know how to say)
- Go to Makkah, Taj Mahal, Paris & Korea
- Meet EXO
- Meet my friends from my old school

Do you like cooking ? What's the first dish that you make ?
I like cooking! The first dish that I make? An egg! Haha.. Kidding okay.. If I'm not mistaken...fried rice.

What is your first K-Pop stuffs ? (if you are not a K-pop fan, what's your first music-related stuffs?)
I think.. I don't have any kpop stuffs at all. I just have, EXO's autograph only. So sad.. But, if it's other than Kpop, I have One Direction keychain as my stuff.

Between rabbits and cats, which one do you prefer ?
Hmmm... Cats!

Describe my blog and tell me what do you think about it (either positive or negative way, it's okay, I don't bite).
Your blog is amazing. I'm not lying. I tell the truth. Bcus of what? Bcus of your blog isn't too much design. It's just simple and easy to read. Plus, the colour is also okay.. (Bcus my blog have been design with this colour before. .. XD) And also, I love the header bcus Chanyeol, the happy virus is there! Omo.. He's so cute.. And my chingu looks like him. Not namja.. But yoja. Hee.. :D

Done wiv my answers. So, here's the questions..
1. Who is your bias?
2. Do you ever met any of your bias? (If you don't have any kpop bias, how about other than K-pop star?)
3. Your favorite color?
4. Favorite pet?
5. Do you like reading? What kind of books do you like?
6. Have you watched Korean Dramas? Which drama do you like the most?
7. List out the place other than Malaysia that you wanna go.
8. Do you like magazine? What kind of magazine do you like?
9. Between shawl, bawal or a simple veil. Which one do you prefer?
10. Why do you like Kpop? (If you are Kpoppers)
11. List out the first three kpop groups that you really like. You can put some image of you want.

The nominate is..
That's all.. Goodbye.. Sorry for this late answer.. Assalamualaikum






Pilih-pilihkan.. ^^

Ana Myhusna | 09:43 | 9Comments |

Hai semua.. Wahh.. Penatnya edit blog.. Ni baru tukar tema.. Belum tukar design.. Kalau tukar design sekali..boleh pengsan Ana dibuatnya! Kalau korang tengok balik,, yg bezanya tema kan? Dah tak banyak EXO tukan? Hoho.. Ana tukar tema Eiffel Tower! Cantik kan? Haktuih.. Masuk bakul angkat sendiri! Haha.. Oklah.. Tu pun, lepas Ana minx bantuan family n kawan-ii untuk pilih mana lagi cantik. Lagi-ii bakground. Haishh.. Poning pale pikir.. Sbb dedua bg tu nampak cantik. Boleh checkout kat fanpage Ana.. Well.. Takde respons.. Ana suh kengkawan Ana respon, sumer respon kat chat.. Yoler.. Kawan Ana kata blog ni dh sunyi.. Boleh Ana cakap... "Do I care?" haha.. itu pulk ye.. Biar sunyi..Asalkan jangan selalu dikutuk / disabotaj macam dulu lagi sudah.. Buat sakit jantung jekk! So, ni dia lagi satu, Ana nak tanya.. Hehe.. Since tema blog dah tukar, Ana kenalah tukr banner sekali kan.. Dah sekian lama Ana tak tukar banner hitam putih Ana tuh.. Boring je tengok. So, apa pendapat korang tntang banner baru yang Ana buat ni? Korang bolehlah tolong pilihkan banner mana yang comel.. Ana reti buat je.. Tapi, x reti pilih.. Cepat rambang mata haihhh..






Hah! Yg mana satu.. Haha.. Nampak cam semua fail je.. Biasalah.. Ana mana expert benda-ii camni.. Silap-ii, kalau buat untuk orang boleh jadi jahanam hah! Yg bawah sekali gerak-ii ni.. Ana dah ada perasaan bahawa banner tu bakal faillll.... Okk.. Takpe.. So, nanti besok dah masuk bulan Jun kan? Tak sabar untuk Jun story .. Tp, bukan besok terus update.. Tunggu Ana hadapi bulan Jun dulu baru ada story.. Okay? Assalamualaikum.. ^^

May Story

Ana Myhusna | 20:11 | 4Comments |

Hai semua! Apa khabar? Sihat? Alhamdulillah.. Sebagai seorang hamba Allah ni.. kita kena banyak bersyukur ke atas segala yang Dia beri.. Jadi, selalulah bersyukur dengan menyebut Alhamdulillah.. seikhlas yang mungkin.. ^^
Okay.. Now, this my story for this month. And, I hope you'll be enjoy with my story. First, my friend told me that my blog is tooooooooo... hambar.. You know what is 'hambar' right.. It's just kinda boring.. Bcus, Ana dh tak banyak update.. Pengunjung naik turun.. So.. Ana terdiam n bising balik.. Haha.. Ana pun x tau nak cakap camne.. Cus, Ana tak kisah sgt pasal viewers tu.. Dulu, time first2 buat blog, punyalah over nak tengok viewers hari-ii.. Skang ni.. Dh malas dah.. Since Ana pun duk asrama.. Ana rasa cam.. Wah.. makin lama Ana rasa makin seronok duk maahad. Tapi, mesti Ana ada feel macam...THERE'S SOMETHING MISSING. WhAt iS ThAttTt?? Lebih kurang camtulah.. Hari-ii Ana fikir.. Apa benda yang missing sangat tuh.. Hurmm... But sometimes Ana sedih tengok kawan-ii Ana banyak berubah.. Time sekolah rendah bolehlah cakap.. Nak hot ke.. Nak baju ketat ke.. Bolehlah cakap.. Bolehlah tahan ckit.. Tapi, bila naik sekolah menengah, awal tahun je okay.. Lama-ii.. makin teruk pulak.. Ana selalulah stalk diorang.. Kalau kawan korang jadi teruk yg sgt sgt.. Korang boleh tahan mata ke tengok.. Hari2 Ana doa, disamping perbaiki diri sendiri, Ana minta Allah bukakan hati dorang.. FYI, Ana nak tukar design blog, cus Ana taknak menampakkan kpop tu sgt.. Kawan Ana yang hari-ii bukak blog Ana pun ckp... Tukarlah design yang muslimah ckit.. Baru kerennn.. Heheh.. Skang pun, Kpop bukan lagi segala-galanya..
Kalau dulu, pergi sana kpop, pergi sini kpop.. Sekarang,, Alhamdulillah.. Drama je tak berhenti lagi.. Hohoho.. Drama ni, Ana tak kisah drama korea ke jepun ke cina ke melayu ke thailand ke..asalkan drama menarik! Kehkeh..
Btw, Ana rasa bersyukur sgt sbb dapat kawan-ii dari Thailand.. Plus, diorang tu sumer Thailand muslim.. Comel-ii jer.. Walaupun sekadar berbelas org.. Tapi, seronok sgt.. Kita ada kawan yang rumah dia kat luar negara.. Thailand je pun.. Poyolah.. Haha.. First time, Ana kenal org bukan sebangsa bukan senegara n....seagama.. Ceh... Rapat pulak tu.. You ada? Takdok kan.. Hahaha.. Jahatnya I.. 
Ana nak masukkan gambar kelas.. Tapi, tak bolehlah.. Gambar x jelas.. Cus dalam gambar tu ada kembar Rizky CJR. Tau kan? Serius sama muka dia.. Tapi dlm gmbr tu dia gi pakai spek.. Ntah kenapa buang tabiat agaknya.. Sbb kalau dia cabut spek.. serius sama.. Kalau korang nak tengok Rizky botak tengoklah dia.. Kalau nak tengok dia berambut.. Tengoklah Rizky.. Macam tulah kalau nak dikatakan.. Bezanya rambut.. Plus, badan dia berisi sikit dari Rizky n umur diorang beza 3 tahun... Kot? Haha.. Tak ingat lak umur Kiki.. Tapi, takpelah.. Ana nak tunjuk sbenarnya.. Aishhhh... Geram pulak dah.. Haha.. Okay-ii.. Dh nk watcamne kan.. >.<
Ni dia video yg Ana nak share for this month!

Video ni lama ckit.. Lagu dia seram ckit.. Tapi, info dia menarik BANYAK!


Ni biasalah.. TH Video ni mmg favorite Ana since masuk maahad.. Ohoho..


Okayy... Yg salams punya lagi best kan? Hoho.. Okaylah.. Sampai sini saja.. Assalamualaikum.. ^^


Wait For My Coming Stories!

Ana Myhusna | 22:22 | 0Comments |

Hey semua!! Just gonna remind you.. Two weeks later, In Shaa Allah.. If Ana balik rumah,, Ana akan update May Story Ana! Eh?? Bukan tiap bulan Ana bakal update ke? Oh yeah.. Saje je nak remind.. Cus Ana dh buat banner untuk bulan Mei punya.. Kalau korang perasan Ana buat untuk bulan February je kan? Hah.. Tu sebab Ana punya laptop haritu rosak.. Plus, Ana malas nak download ke pape ke laptop baru tu.. Lepastu, laptop yg rosak ni tetiba je okay balik.. Tak hantar kedai pun lagi.. Nak rehat kot.. Haha.. So, Ana decide nak pakai laptop lama ni balik. Laptop yg lagi satu Ana pass kat adik Ana.. Since dia jenis tak kisah asal dapat tengok movie / cartoon dia.. Ana takleyh.. Macam-ii benda Ana save n download. Lebih-ii lagi, Itunes.. Lagi leceh nak kena download balik semua yang ada dalam Itunes.. Kehkeh..
Okay.. Nak tengok tak banner bulan May? Macam tak surprise je nanti.. Hurmm.. Nk tunjuk ke tak ek..
Hah! Tunjuk banner coming soon jelah.. Haha.. Sama je banner dia.. Yg bezanya, Ana tambah 'coming soon' tuh.. Hoho..


Dalam hati korang cakap.. Bolehlah.. Not bad..  Kah kah.. Yg tak minat EXO or Kpop Kpop nih.. Syik syik ngan kpop dia.. Lagho betul..  Haha.. Merepekler Ana nih.. Tapi, ntah-ii apa yang Ana cakap tu betul kot.. Ye ke?? Haha.. Okay.. Tak penting.. Assalamualaikum..

Tomorrow Again.. Tomorrow Again..

Ana Myhusna | 14:16 | 0Comments |

Hey guys! Dh jawab salam ke belum? Yg belum jawab tu, salam punyalah terpampang besar kat atas.. Takkan tak perasan kot.. Hoho.. Okay.. Besok, dh kena balik asrama sebelum pukul 6 petang. So, today..Ana kena habiskan masa betul-ii kat rumah. Plus, Ana kena hafal surah Al-Sajadah sampai ayat 15 sebelum besok. Dh hafal lebih sbenarnya.. tapi still gagap.. Korang doa-doalah Ana berjaya hafaz ye? Tahun ni, Ana nak kena hafal Juz 30, surah Al-Sajadah & Surah Al-Insan.. Doa-doalah Ana dapat hafaz dengan tenang. Okay?
Tajuk entri harini, 'Tomorrow Again.. Tomorrow Again..' The days seems faster right? So, as a muslim,, kumpullah pahala banyak-ii. Rebut pahala di dunia ni.. Untuk selamat di akhirat nanti. Baiki solat kita.. Khusyukkan solat kita.. Tutup aurat dengan sempurna. Hah! Bab tutup aurat ni.. Ana nak kongsi sikitlah.. Yg belum tutup dengan sempurna / yng still belum tutup tuh..Ana doakan korg boleh tutup dengan sempurna.. Sekarang ni dh tak boleh tunggu belajar-ii ke ape ke.. Dh takde masa.. Kita dah sampai fasa ke-4 dh pun.. Doakan Ana juga sentiasa tutup aurat dengan sempurna okay?


Hah.. Video ni, Ana tengok kat asrama time Tazkirah.. Banyak je video Ana tengok.. Tapi, Ana share kat korang ckit-ii lah.. Waktu takirah, ustaz kata sampaikanlah ia walau sepotong ayat. Tak silaplah.. Hehe.. So, Ana nak share apa je yang Ana belajar time Tazkirah..
Ini pula lagi satu video..



Hah! Cer tengok video-ii dia.. Lawak + beri banyak pengajaran pada kita. Kat asrama, banyak sangat video macam ni yang akak / abang senior tunjuk kat junior-ii ni.. Hihi.. Okay! Ni last video..



Ni pun sama.. Dhlah lawak.. Banyak juga pengajarannya.. Tengoklah segala video dia.. Best tau! Okay.. Assalamualaikum!

Freebies : Button Home, Newer & Older

Ana Myhusna | 17:52 | 1Comments |

Hai semua.. Ni takde kerja jap.. Bila dok tengok balik senarai tuto & freebies yang Ana pernah post...Macam ada yang tak kena.. Tuto punyalah belambak.. Freebiesnya hampeh.. Haha.. Well.. Ana tak reti sangat bab freebies-ii nih.. Kebanyakannya, Ana just copy paste dari google je.. Apa yang Ana jumpa.. Ana tengok cam comel je.. Ana letak lah sini.. Cam random arh.. Hehe.. Okkk.. Jom tengok freebies menarik yang Ana jumpa! Ini dah lama dah Ana save nih.. Tersorok je kat dalam thumdrive.. Baru nak upload kat internet tadi..

Home button











Newer button











Older Button










Done! Okay.. Comel kan? Hoho.. Okay okay.. Selamat berfreebies dan selamat mengedit bagi yang dalam proses edit blog tuh.. :D

Sumber ➧ Google


Tutorial : Author, Comment & Date Bawah Post Title

Ana Myhusna | 09:34 | 3Comments |

Hai semua! Okay.. Baru-baru ni, Ana dapat request dari Adik Tisya. Ada 2 request sebenarnya. So,, Ana ajar satu ni dulu ye.. Since dah lama tak bukak blog. Dh lama tak godek template, skru kepala otak Ana ni dh longgar sikit. Sampai navi kat blog Ana ni pun Ana tak ingat letak mana. Dok cari-ii.. Rupanya kat belah kiri tu hah.. Haha.. So, nk ketatkan jap sambil godek template. Hoho..
Okay. Jom ikut step Ana di bawah! Jadi tak jadi tu..tolak tepi dulu. Let's try it out!

1. Pergi Dashboard. Click Template.
2. CTRL+F dan search code di bawah.
<div class='post-header-line-1'/>
3. Korang akan jumpa 2 code yang sama macam kat atas kan? So, korang tengok code mana yang sama macam code di bawah ni.

<div class='post-header'>
<div class='post-header-line-1'/>
</div>
<b:if cond='data:blog.metaDescription == ""'> 
3. Jumpa? Okay, kalau jumpa copy code kat bawah ni dan paste di bawah code yang korang search mula-ii tadi.

<center><font style='background:transparent url(http://media.tumblr.com/tumblr_m89hi1WLc61qdlkyg.gif) no-repeat scroll top left;padding-left:25px;font-size:11px;'><data:post.author/></font> | <font style='font-size:11px;'><data:post.timestamp/></font> | <font style='background:transparent url(http://4.bp.blogspot.com/-zy6vDK7-E3w/UMipaNh789I/AAAAAAAAGtY/oBZ6poo0aZg/s1600/bubbleright.gif) no-repeat scroll left;padding-left:15px;font-size:11px;'><b:if cond='data:post.allowComments'>
<a class='comment-bubble' expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:post.numComments/><span style='font-size:11px'>Comments</span></a></b:if></font> | <font style='background:transparent url(http://i.imgur.com/RHjwh.gif) no-repeat scroll top left;padding-left:15px; font-size:11px;'><b:if cond='data:post.labels'><b:loop values='data:post.labels' var='label'><a expr:href='data:label.url + "?max-results=8"' rel='tag'><data:label.name/></a><b:if cond='data:label.isLast != "true"'/></b:loop></b:if></font></center>

4. Okay.. Siap!! Nanti dia akan keluar macam ni..


Korang jangan pulak disable kan comment korang tau! Cari nak enable kan balik...
Nampak tak comment location tuh? Okay.. Korang boleh pilih sama ada embedded / pop-up window / full page
Okay done! Tutorial lagi satu,, Ana buat lain kali lah ye.. Okay.. Nk smbung buat kerja.. Assalamualaikum!