Tutorial : Author, Comment & Date Bawah Post Title

Ana Myhusna | 09:34 | 3Comments |

Hai semua! Okay.. Baru-baru ni, Ana dapat request dari Adik Tisya. Ada 2 request sebenarnya. So,, Ana ajar satu ni dulu ye.. Since dah lama tak bukak blog. Dh lama tak godek template, skru kepala otak Ana ni dh longgar sikit. Sampai navi kat blog Ana ni pun Ana tak ingat letak mana. Dok cari-ii.. Rupanya kat belah kiri tu hah.. Haha.. So, nk ketatkan jap sambil godek template. Hoho..
Okay. Jom ikut step Ana di bawah! Jadi tak jadi tu..tolak tepi dulu. Let's try it out!

1. Pergi Dashboard. Click Template.
2. CTRL+F dan search code di bawah.
<div class='post-header-line-1'/>
3. Korang akan jumpa 2 code yang sama macam kat atas kan? So, korang tengok code mana yang sama macam code di bawah ni.

<div class='post-header'>
<div class='post-header-line-1'/>
</div>
<b:if cond='data:blog.metaDescription == ""'> 
3. Jumpa? Okay, kalau jumpa copy code kat bawah ni dan paste di bawah code yang korang search mula-ii tadi.

<center><font style='background:transparent url(http://media.tumblr.com/tumblr_m89hi1WLc61qdlkyg.gif) no-repeat scroll top left;padding-left:25px;font-size:11px;'><data:post.author/></font> | <font style='font-size:11px;'><data:post.timestamp/></font> | <font style='background:transparent url(http://4.bp.blogspot.com/-zy6vDK7-E3w/UMipaNh789I/AAAAAAAAGtY/oBZ6poo0aZg/s1600/bubbleright.gif) no-repeat scroll left;padding-left:15px;font-size:11px;'><b:if cond='data:post.allowComments'>
<a class='comment-bubble' expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:post.numComments/><span style='font-size:11px'>Comments</span></a></b:if></font> | <font style='background:transparent url(http://i.imgur.com/RHjwh.gif) no-repeat scroll top left;padding-left:15px; font-size:11px;'><b:if cond='data:post.labels'><b:loop values='data:post.labels' var='label'><a expr:href='data:label.url + "?max-results=8"' rel='tag'><data:label.name/></a><b:if cond='data:label.isLast != "true"'/></b:loop></b:if></font></center>

4. Okay.. Siap!! Nanti dia akan keluar macam ni..


Korang jangan pulak disable kan comment korang tau! Cari nak enable kan balik...
Nampak tak comment location tuh? Okay.. Korang boleh pilih sama ada embedded / pop-up window / full page
Okay done! Tutorial lagi satu,, Ana buat lain kali lah ye.. Okay.. Nk smbung buat kerja.. Assalamualaikum!

3 comments:

Jassarah Syafiya said...

Waa!

Batrisyia Delaila said...

TQ! sorry susahkan kak ana. Tuto blog akak senang paham, slalu jadik! akaklah tempat ni tisya nak request tuto

farahiz. said...

saya ambil ye :) cantik sgt :)