Selamat Hari Raya

Ana Myhusna | 18:29 | 2Comments |

Hai semua.. Perghh.. lamanya tak update kan? Okay.. Harini,,,, last puasa kan? Wahhh.. Tak sangka.. Puasa penuh tak ni? Haha.. Orang kata, sape x puasa takleyh raya.. haha.. teringat semalam..
Adik Ana : Mama, tak beli baju kurung Huda ke?
Ana : Ha'ah kan ma.. Abah pun tanya tak beli untuk Huda ke? Rasanya, Huda beli satu je tahun ni.
Mama : Baju Hudanur banyak.. Bagi yg tu je..
Ana : Ooohh..
Huda : Alaaa.. Naper tak beli untuk Huda baju raya???
Mama : Orang tak puasa takleyh raya..
Huda : 'Hentak kaki pergii dapur sambil minum air..'
Haha.. Hesh budak tak puasa nih.. Wat lek.. Baru 3 tahun.. Hoho..

Kk.. Mesti ada yang dah balik kampung kan? Maybe besok baru nk balik. Or ada yang raya rumah je tahun ni. Ataupun raya rumah dulu baru raya kat kampung ke.. Kan? Kan? Ana raya kampung tahun ni.. Since tahun lepas dah raya kat rumah sendiri n rumah nenek.. Pakcik makcik.. Kan.. So, tahun ni.. raya kampung pulak.. Sape kampung Terengganu sini? Hehe.. Kat kampung Ana takde orang.. Sumer raya rumah masing-ii tahun ni.. Sodihh.. Ni pun, belum raya dah dapat duit raya. Dari akak f6 dorm Ana. Sampul nya cantik tau! Dalam dorm Ana ada 18 orang. Tolak akak f6, ada 14 oranglah.. Akak f6 nya bagi RM10 sorang. Okay. Meh kira.. Korang kan pandai math. 14 x 10 berapa? Hah! RM140 kau dorang kena keluarkan duit.. Biasalah tu F6. Tu pun baru dorang baru lower 6. Sampul duit rayanya pulak dorang buat sendiri. Siap ada tulisan korea lagi.. Yg sedihnya, dia eja nama Ana salah. Kalau baca ikut slangg melayu mmglah Husna. Tapi, ikut slangg korea jadi Hudna kau.. Macam ni ejaannya... 훗나 (Hudna). Ejaan betul dia.. 후스나 (Huseuna) Hehe.. Okayy.. Ajar korea pulak ye..
.
.
.
So, today.. Ana nak ucapkan
Selamat Hari Raya. Maaf Zahir dan Batin
Kalau Ana ada buat salah ke.. Tersalah cakap ke.. Tak layan korang ke.. Sombong ke.. Tergedik ke.. Terngada-ngada ke.. Or pape jelah.. Ana minta maaf sangat-sangat.. Kalau ada hutang ke pape ke (ade ke?) bagitau cepat-ii.. Jangan biarkan Ana berhutang ngan korang. Tak pun halalkan je.. Hoho.. Ana pun dh menghalalkan dah ni segala hadiah giveaway sebelum ni yang Ana tak dapat-ii sampai sekarang. Hehehe..
Ana nak minta maaf sekali lagi, especially kpd kawan-ii sekolah tadika, sekolah rendah n menengah ni.. Yg masih contact ngan Ana lagi sampai sekarang.. Hoho.. Lebih-ii lagi kawan-ii baik Ana..
5 Amanah a.k.a 6 Amanah
Senang citer dari darjah 1 sama kelas kan? Haha..

Hope korang tak lupa aku.. Minta maaf kalau ada buat salah ke pape ke.. Ada hutang yang aku tak bayar sampai sekarang ke.. Hee..

Dan juga mohon maaf kepada rakan-ii 1 Osman a.k.a Osmangga a.k.a Ohsem!! Hehe.. Korang memang Ohsem pun.. Paling tak lupa bila dapat Pizza satu untuk dua orang.. Game yang kita nak main last year ni. N tak sabar menunggu button badge designed by Osmangga nih.. Hehe.. Pastu, bilalah kita nak dapat nama batch nih.. F1 is still unknown.. Hoho.. Okay kay..
Suka tengok gambar candid ni. Tapi bila tengok gambar ni teringat lak time Puteri kelas Ana ni dok pasang-pasangkan orang. Ini pasangan dgn ni lah.. Heshh.. Hahha.. Rasa macam nak masukkan cili dalam mulut! N sedih pulak sbb kat tgh-ii tu bukan guru kelas Ana. Itu guru penyelia tingkatan 1, kalau tak silap. Time ni, guru kelas Ana kat hospital. Nak bersalin dah.. Sekarang baru je masuk mengajar balik.. Baby boy tau! Haha.. Dalam gambar ni, putera yang duk diam kat atas hujung skali tu.. Dia baru je masuk hari tu. Kesian pulak tengok dia.. Masuk-ii je sekolah dah ada sesi bergambar. Kalau Ana jadi dia pun Ana akan blur-ii je time tu. Yg tengah-ii gaya cam bos tu pulak, The Heir kat kelas kitorang.. Bila cakap pasal duit mesti teringat kat dia. Yg belanja pizza untuk satu kelas tu dialah.. Dia n abng dia pun naik kereta driver lain-ii lagi. Rumah pun.. Heshh.. Tak terkata! Geram pulak.. Ok ok.. Cuba cari Ana! Haha.. Takyah cari pun takpe.. Muka Ana yang paling kelakar dalam niii.. Kehkeh..

Okay okay.. Melebih lak citer kan.. Apapun Selamat Hari Raya buat semua orang. Kalau Kak Ailyy kita baca entri ni, tolonglah sampaikan salam Ana kat kawan-ii kat SAAS tu yer.. Beritahu lah Ana minta maaf kalau ada buat salah.. Hoho.. Sebelum ni kat asrama ada perkhidmatan hantar kat raya kat rakan-ii sekolah lain. Tapi, sekolah tertentu je boleh. N SAAS tak disenaraikan.. Samten pun sama.. Sedih lak. SMAP ada.. Tapi, sape sangatlah kawan Ana kat situ. Hoho.. SMK biasa tak banyak pun tersenarai.. Sodihhh.. Memula punyalah excited kot kot boleh hantar kat kawan kan.. Tapi, takde last sekali.. Heshh.. Okaylah.. Assalamualaikum..

P/S : SELAMAT HARI RAYA. MAAF ZAHIR DAN BATIN. ADA DUIT RAYA TAK UNTUK ANA? HOHO..




Terkenang Ketika Itu

Ana Myhusna | 11:17 | 2Comments |


여러분, 안녕!
(Amik masa seminit nak taip.. Hoho..)

Okay-ii.. Terkenang Ketika Itu? Time bila ni?? Alamak aii.. Hehe.. Tadi, Ana bukak fb.. Asalnya tujuan Ana bukak tu saja-saja je nak chat ngan Fitri, my bff. Bukan laki, pompuan auu!! Pastu, tgklah notif. Adalah yang masih lagi post kat group 5 Amanah.. Ana bukaklah.. Notif tu lama dah sebenarnya.. Haha.. Notif Ana beratus hari-ii.. Tak baca je.. Then, Ana tengok cover photonya..

Gambar Ana kelakar time ni.. Tak tau pun cikgu nak tangkap gambar.. Siyesli.. Time ni tahun 2012. Time ni setiap kelas kutt ada persembahan lagu patriotik. N persembahan kitorang jadi persembahan terakhir a.k.a penutup majlis.. Ececeh.. Tak silap sebenarnya,, ni pertandingan..


Pastu.. Ana tengoklah pemilik gambar ni kat fb. Guru Kelas Ana time drjh 5. Cikgu tu sekarang dah pindh SK Leftenan Adnan kalau tak silap.. Pastu, Ana tengok dp cikgu tu. And gambarnya, gambar dengan bff dia a.k.a guru kelas Ana tiime darjah 6. Time tu Ana tengok sweet bebenor.. Then Ana stalk lah fb cikgu Ana nih.. Jumpa lak gambar time drjah 5. Time tu sambut hari raya kat sekolah.. Ohh I miss this time.. Teringat satu tweet dari kawan Ana nih..

Tweet kami.. ketika itu.. Baru-ii ni.. Hehe.. XD
Time ni, agak terasalah rindunya.. Tapi, Ana tau.. Yang dia desperate nak sgt tu,, kuih rayanya.. Tiap tahun, bawk kuih raya yang mama Ana buat,, dia mmg takkan ketinggalan makan kuih tu.. Peliknya,, tak jemu-ii.. Ahakss! Kembang ckit.. XD

Rindu nyerr kelas Ana.. Agak bersepah right kelas tu? Haha.. 
Ohmoo... Rindunya...sekolahh...

  
They are quite cute right??

Ni pulak memang hobi kitorang.. Ataupun senang citer habits kitorang.. Bila habis sekolah ke.. UPSR nak dekat ke.. Rindu ke.. Ucapan hari raya ke.. Salam Ramadhan ke.. Over lah tu.. Banyak pulak ye.. Hehe.. Tak kesah lah pape pun.. Memang cara nak ucapnya begini.. Conteng-ii..Hias-ii.. Kasi kretipp.. Capture, post, tag nama.. Haha.. Ada banyak lagi gambar cenggitu.. Nak cari kat fb tu malas.. Hoho..
Takdok kerja buat bintang bagai.. Heshh.. Ada banyak lagi ni gambar yang Ana stalk tadi.. Geram lak.. Rasa cam nak post sumer.. Takpelah kot..
Caption : Star For 5 Amanah

Hehe.. This star just for us.. Cantik kan? Colour-ii baju.. Ana nak cuba refresh sape pnya tangan tu.. Hurmm.. Yg kurus gila tu,, Ain.. Baju hijau,, Safii.. Yg hitam n biru tu.. Hoho.. Tara ingat oohh.. Aloo.. Sori pemilik tangan.. Tp, yg hitam tu mcm tangan Laili je.. Betul tak? Hehe,, and the other one.. hmm.. najiha?? Eshhh..



Ni time hari raya tu gak.. Takde kerja promote phone.. 2 singgit.. Nak? Hehehe.. FYI, budak zaman skang kan.. suka selfie.. barang mahal.. Phone bersepah kat sekolah Ana time tu.. Bukan bersepah atas lantai.. Maksudnya, bila orang pegang gadget like ipad ke phone ke.. Bila tanya sape punya.. Nama orang lain yang dia sebut.. Gituler lebih kurangnya.. Haha.. Yang penting selfie tak pernah lupa.. Sekurang-kurangnya,, 50? 100?? gambar kot... Hohoho.. Lebih lah tu kan..




Orite! Assalamualaikum semua.. Have a nice day! Today Ana balik asrama.. Hikshiks.. :'(

Goodbye.. 안녕.. 

Di Asrama~

Ana Myhusna | 23:21 | 0Comments |



Hai semua! Apa khabar?? Sihat? Okay.. Bukan selalu boleh lepak kat blog ni kan.. Viewer pun turun naik.. Who cares... 그치?? Okayy-ii.. Hurmm.. Nak citer apa ye? Okay.. Nak kata time kat asrama.. Hari Isnin..sekolah cam biasa.. Waktu rehat kitorang tadarus n sometimes ponteng. Ahakss! N yg peot tu pergi kat koop menyorok dalam tu. Hehe.. Paham-ii je lah ye org pompuan.. Macam mana nak sorok dalam tu? Kooperasi kat sekolah Ana, macam supermarket ckit.. Bulan puasa, putera tak dibenarkan masuk. takut puteri lemah jantung.. Ahaha.. Akak dorm Ana (f3) baru je nk tkeluar jantung dia time kat koop haritu.. Haha.. Lwak ckitlah.. Tapi, takkan nak citer lak kan.. Malulah sebagai seorang puteri yang solehah.. Ahaksshakss!! Orite! Pastu, PREP pulak.. Pukul 3 smpai 3:45. If I'm not mistaken. Senang citer, lepas solat zohor kat masjid terus gi PREP sampai 3:45. Kitorang mmg tak dibenarkan solat zohor / even balik asrama time tu.. Haishh.. Seksa gaklah.. Tapi, lama-ii okaylah.. Maybe, dia tak kasi balik asrama sebab takut kita tidur smpai tak gi PREP kot.. Hoho.. Dh banyak kali jadi dah. N penat dah telinga ni tahan dengar exco marah-ii.. Ana yang baru F1 ni pon..dh berani-ii ponteng.. Haha.. Dahlah dalam dorm Ana ada sorang BADAR. F5 lak tuh.. Cer kalau F5 tu EXCO..lagilahh.. Gak-ii, satu dorm dh pergi PREP awal-ii lagi..
Pastu, hari Selasa cam biasa.. Smpai hari Khamis.. Tiada PREP petang. Balik asrama awal untuk tadarus n tadabbur al-quran. Siyes time tadarus kat dorm memang awkward gile. Lagi-ii, time nak tadabbur ayat yang dibaca.. Lagilah.. Sorang pun takde idea time tu.. Biasanya,, bila BADAR ada baru laju je tadabbur ni.. Tazkirah kompem panjang..
Bila dok ingat pasal badar, exco ni sumer.. Skang ni, c'gu tgh mencari BADAR, EXCO (pengwas asrama), n Pengawas Sekolah. Pastu, PRS. Pengwas PSS?? Ntahlah.. Pengwas PSS paling x aktif. So,, tak pernah amik tau.. PSS nih.. dorang pakai baju putih biasa je.. Just kena pakai nametag PSS jelah.. Tak best kan? Sebb tak menonjol sangat.. Ohoho.. Ana berminat nak jai PRS je. Sbb kalau BADAR ni... biasanya ornag yang muslimah, solehah,, alim alim sikit.. Bukan nak kata Ana tak solehah sumer.. Tapi, BADAR ni biasanya lembut.. ala-ala ustazah gitu.. Ana mana ada cenggitu. Kpop tak habis lagi dek pemikiran ni hah.. Haha.. Balik asrama.. Perghh kecoh kpop.. News baru! News baru! Tp, kecoh kejap je pun.. Pastu, lupa balik.. Then, kalau EXCO ni ada banyak.. Lajnah akademik. Lajnah ibadah, santapan, n len-ii lagi.. Yg pasti, EXCO ni susah.. Kebanyakan EXCO kena pergi sekolah lambat.. Salah satu sbb cek dorm. Pastu, setengah EXCO ni selalunya kerjanya terjerit-jerit  buat announcement.. Maklumlah.. Asrama sebelah putera.. Takleyh pakai mic.. Nanti putera dgr suara kita yang merdu ni. Adoiii.. Haha.. Lenlah kita duk asrama puteri yang terpencil sikit.. Blok MN namanya.. Kat situ takde putera. Dorang pakai mic sendiri je. Nama radio kat blok MN, Hawra' FM. Kalau kat Blok KL & HI, Mahiss FM. Dan yang pasti, Hawra' FM lagi best.. Ergghh.. Ana nak trtidor dgr Mahiss FM.. Putera ni.. tak reti jadi DJ tau.. Heshh.. Lari topik lak ann.. Then, PRS. Okayh.. PRS ni lepas raya baru boleh amik borang, interview bagai.. Ana berminat pun.. Sbb PRS ni banyak buat amal.. Baru-ii ni dorng pergi rumah orang tua.. Bestnya!! Dorang bercerita lagi camne dorang kat situ. Cis! Lupa lakk. Pengwas sekolah ni biasa je.. Tapi budak asrama susah nak dapat jawatan ni. Sbb cikgu lebih tumpu pada budak luar. Since pengawas sekolah jelah satu satunya jawatan pengwas yang budak luar boleh ada selain PRS dan PPS. EXCO lak cikgu tumpu kat putera since puteri dah ramai. Hoho..
Okay.. Pastu time malam Khamis tu.. Ada orng dari Palestin datng untuk jadi Imam solat Isya' dan solat tarawih serta memberi ceramah yang 99.9% bahasa arab.. Haha.. Tu pun, sumer excited nak dengar. Time tu Ana terlupa bawak spek mata.. So, tak jelaslah muka orang tu. Tapi, ramai kwan Ana kata dia hensem. Alamak aiii.. Tu pulak yang dipandangnya ye.. Haha.. Time dia bagi ceramah tu, ada sorang ustaz jadi translator. Fuhh.. Ada translator. Yang paling Ana paham orang tu cakap ialah.. "Do you wanna be like Adi?" tu jelah ayat dia yang Ana paham.. Sbb time tu dia cakap BI. Pastu, sumer cakap,, noooo..... Time tu, orang tu tengah bercerita.. Then, hari Jumaat pulak? Balik wajiblah.. Kan balik seminggu sekli untuk bulan puasa.. Hoho.. Kerja rumahhhh... English kena cari 11 essay.. I'm going tooo...huhhhh.. Penat tu! nak potostet lagi.. Heshh.. Salin lak tu essaynya.. Stress... Periksa dalah nak dekat. Pakai fomat PT3 lak tu. Fomat peperiksaan Form 3. Lagi stress.. Tapi, nk wat camne kan.. Dahlah gred tinggi. markah 64 terus C. Snang je tu orang nak gagal. B jadi C. C jadi D. Heshh.. Okaylah.. So until here.. Sorilah ye.. berbuih mult korang bacakan. Jangan baca pakai mulut. Pakai hatilah. Baru boleh feelll.. Hoho.. Sebenarnya, banyak lagi citer.. Tapi, takleyh lama-ii.. Okay.. Assalamualaikum!

Sharing Is Caring

Ana Myhusna | 21:46 | 2Comments |


Hai semua! Apa khabar? Rasa cam dah lama tak bukak blog.. (Mmg lama pun..) Korang pun mesti tak jenguk dh blog ni since dah xde post yang menarik untuk dibaca kan? (Sebelum ni menarik sangat lah tu??) Okk.. Harini, Ana takde benda nak cakap sangat.. Sbb Ana ada kerja lain nak buat.. Presentation powerpoint lagi.. Tu pun, dah hantar kat c'gu sebenarnya.. Tapi, rasa cam aa benda yg nak diubah.. Pastu nak hantar yang baru.. In Shaa Allah.. Kena tanya partner Ana dulu.. Well.. Harini Ana nak share beberapa video yang membuka minda korang. Hoho.. Sebab tu tajuknya sharing is caring.. Sbb korang, Ana share.. Cehh.. Jom kita buka hati kita tengok video ni smpai habis.. Jangan ada yang SENTOOPP.. Orr,, jangan takde perasaan langsung. Kalau rasa vid yg Ana share ni ada kena mengena dengan diri korang. Maybe, korang baru tau sesuatu ilmu lepas tngok vid ni ke.. Then, berhijrahlah.. Bukan hijrah dari Taman X ke Taman Y. Takyah pindah rumah.. Hijrah dari segi akhlak n lain-ii.. Ececehhh.. Tngok jeler ye..


Hah.. Bila tgk video ni teringat cerita yang Kak Hainil (Upper 6) kat sekolah Ana cerita masa dia nk gi kem.. Kak Hainil ni jumpa sorang lelaki, nmpak cam gangster.. tapi, rupanya dia ni baik.. pemandu teksi orangnya. baju cam mat rempit.. tapi, time dalam teksi tu..dia banyak bagi tazkirah kat Kak Hainil.. Look! Don't judge a book by its cover okay.. ^^ Siapa tak kenal Kak Hainil nih?? Amboi.. Bapaknya kenal pulak ye! Kehkeh..





Ni dalam English Version



Okay.. Nak banyak lagi? Boleh search nama ni kat Google
Aiman Azlan
Smile 2 Jannah
TH Film
CBO Studio

Okay.. Di Samping itu.. Nak promote ckit.. Sape tau novel Vehaen?? Novel tu best.. Sedih.. Dan beri banyak pengajaran.. Ni F5 kat sekolah Ana yang buat.. Even Ana belum baca lagi.. kawan-ii Ana dah citer.. Ana nak beli kat sekolah.. Tapi, selalu lupa nak bwak duit. Pastu bila nak pinjam.. ramai lak yg beratur.. Skang ni pun.. Ana tengah beratur novel lain.. Hoho.. Kat asrama tu takde kerja lain selain baca novel aje..
Ni dia trailer novel Vehaen.


Ni pulak video yang putera sekolah Ana buat sebelum bulan Ramadhan haritu. Jom tengok!

Yeah.. Ramadhan dah datang.. Ohoho..


Ni lagu Let It Go yang cover by AMAR tu.. Dorang wat video.. Heshh.. Pandai noh..Kehkeh..

Ni lak video yang korang takyah tengok pun takpe.. Saje je share.. Hoho.. Sharing is caring. Wadushh!! o.O

Tapi, yang first-ii tu.. Time pakai beg.. Hope takyah ikutlah cara pakai beg camtu. Tak btul tu.. Ehh?? Beg patutnya masuk dalam tudung. Maksudnya, bagi tudungnya yang kat luar.. Hoho.. Okaylah.. Assalamualaikum..