August Story

Ana Myhusna | 23:16 | 0Comments |


Hai semua ! Apa khabar? Dh berkurun Ana tak update kan? Well.. Sebulan pun x sampai sebenarnya.. Haha.. Terasa lama.. sbb bukan selalu boleh bukak blog. Sebulan, 2 / 3 kali je.. Since Ana dok asrama ann.. Okay.. Nak tau tak? Time Ana balik rumah ni.. banyak gila suprise Ana dapat.. Sebenarnya.. ckit je.. tapi terasa banyak. Hehe.. Time first-ii Ana balik.. Ana disambut oleh......bibik baru! Keh keh.. Dulu, bibik lama Ana ulang alik dari rumah dia. Hari sabtu ahad cuti.. Since rumah satu taman je.. Kengkadang dia datang time cuti.. kalau parents Ana kerja... Tapi... yang baru ni.. Tido rumah.. Dahlah biliknya besar. Lagi luas dari bilik Ana. Since, bilik tu je pun kosong. Sebelum ni, tu bilik kerja mama Ana. Kalau nak dikatakan luas.. Sebanarnya sama cam bilik Ana.. Cuba bilik Ana memanjang. Bentuk rectangle.. Bilik bibik tu bentuk square.. Tu yang tampak luas je tuh... Then,, ni first time lah Ana dapat bibik cam ni.. Sebab bibik lama Ana tu.. macam biasa je.. Bila dia rajin. dia buat kerja.. bila dia nk tngok tv.. dia tengok.. bila nak relaks-ii.. dia relaks-ii.. nk lepak ngan kitorang (adikberadik)... lepak je.. n habits dia kat rumah.... suka tengok sinetron.. Ush ush..Tapi, bibik baru nih.. dia belum pernah sentuh tv lagi.. dah seminggu dah kerja... tapi,, senyap lagi.. pastu.. time Ana balik dari asrama tuh.. Ana ada bawak baju kotor dngn baju skolah yang Ana sempat basuh untk gosok.. Tetiba bibik tu amik baju tu terus gosok. Ana lepas je mandi.. tngok baju dh siap bergantung dah.. baju kotor tinggal nak sidai je.. pastu... pukul 4:30 gitu.. Ana turun nak makan rendang yang mama buat.. Cehhh... Pastu Ana tengok bibik tu tengah basuh kan kasut. Rasa kesian pun ada tau.. Dahlah bibik tu dh 40 tahun gitu.. pastu.. nak basuh kasut pun tak cabut tudung. 24 hours tak cabut tudung. pastu petang tadi.. mungkin bibik baru lepas mandi kot.. bibik tu pakai baju kurung. Pelik pun ada..nak tidur dah jap gi.. yang Ana dapat pasal bibik baru nih.. dia tak pernah pakai seluar.
Mesti korang yang dah biasa berbibik nih.. cam pelik ann.. Apsal Ana cam teruja sgt.. Benda biasa je tuh.. Well.. Bibik lama Ana dulu dh tua tapi act cam remmaja. Baju ketat.. Dgn seluar jeans nya lagi.. Pastu dia pakai tudung pun sbb Abah Ana suro.. Gaknya kalau tak disuruh tak pakai tudung dia.. Sbb memang asalnya bibik tu tak bertudung. Rambut cam minah rock! Kerinting-ii gitu.. Tebal.. Panjang.. Kawan Ana datang rumah pun macam jakon tengok bibik tu.. Memang lain gila lah.. Haha.. So, Ana lebih puas lah dgn bibik baru nih.. Aigoooo.. Baru citer pasal bibik dah berjela ann.. Haha..
Okay.. Sbenarnya.. tujuan dia nak cerita pasal skolah.. Tapi,,, terciter pasal bibik pula.. Since tadi Ana turung bawak tngok bibik dh tido.. Baru pukul 10:30.. Mungkin sbb kat rumah nih tak banyak kerja kot.. Tu yang dia tido awal tuh.. Lagipun bibik tu selalu duduk dalam bilik je.. Tak tau nak buat apa.. Dia baca jelah buku yang Ana kat dalam rumah nih.. Sbb kat rumah nih.. kebanyakan kerja mmg buat sendiri.. Like kemas bilik.. masak.. dia.. bila sampai bab basuh baju..gosok..basuh kasut..camtu baru bibik buat.. sbb tu cam boring.. lagi-ii adik Ana tak banyak buat sepah kat rumah.. Sbb masing-ii ada gadget masing-ii kan.. even baru 3 tahun.. sorang ipad.. sorang laptop.. sorang pegang tab.. Ana ni pun tak habis-ii dengan laptop n hp Ana.. Tu yang kurang tu.. kerja kemas rumah.. Haha.. Kemas bilik.. mmg mama suruh masing-ii buat.. Bibik x leyh buat.. mama kata nanti masing-ii jadi pemalas.. asyik nak suruh bibik je!! Hahah.. Okaylah.. Nnt.. Bila Ana rajin.. Ana buat entri pasal sekolah.. Biar banyak-ii... Keh keh.. Satu je lah nak cakap.. Nnt ada hari vokasional.. n puteri kelas Ana join pameran kat bilik ERT.Bahagian menjahit. Kitorang siap pilih sudut pentas yang ada cermin dalam bilik tu n satu meja menjahit.. Nnt special sikit.. Doa-doalah kitorang menang n perjalanan menghias pameran berjalan dengan lancar. N lagi satu.. Kat asrama blok KLO ( blok Ana )... batch kitorang ada buat jamuan untuk F5. And diorang still tak tau lagi.. Lepas cuti seminggu nanti kitorang akan buat.. N.. Ana harap korang semua boleh doakan segalanya berjalan lancar. Since f5 kan ada SPM nanti.. Takut mengganggu.. So.. korang doakanlah supaya f5 tu tak rasa terganggu.. malah bersyukur dan seronok dengan jamuan tu.. Heee.. Assalamualaikum..

Study!

Ana Myhusna | 10:50 | 0Comments |


Hari-hari cakap, "okay.. Lepasni, aq nk study. Satu je episode lagi.." konon je gitu.. Lepas habis satu drama.. Satu lagi drama.. Skang ni, sibuk dok tengok drama yang tengah ongoing. High School Love On lah.. It's okay That's Love lah.. Studynya tak tau.. Cakap je lebih. Time balik kampung pun baru pikir nak bawak kertas-ii sejarah yang Ana baru je print tuk study. Dari bab 1 sampai bab 7. Tak bawak pun last skali. Heshh.. Rasa malas amat. Rajin bila kat asrama je. Mmg patutlah parent Ana suh masuk asrama. Kalau duk rumah.. Gaknya tak study lah tu kot. One week lepas raya ni dah start ujian formatif 2 pulak. Heshh.. Kena buat betul-ii ni.. Dahlah kebanyakan paper takde soalan objektif. Subjektif je.. Ana lak lemah subjek KH. Pastu, cikgu bagi soalan subjektif je. Takde objektif. Ntahh boleh ke tak jawab nih.. Rasa nak nangis pun ada nih.. Nasib baik one week lagi. At least, dalam 1 minggu lagi tu.. Ana boleh study dengan kengkawan Ana. Ya Allah.. Bersyukurnya aq dapat duduk asrama.. Mama Ana pun kata.. Kalau nak pandai.. Lupakan exo exo bagai tu.. Belajar dulu.. 5 tahun  je pun.. Lepastu, nak exo exo pergilah.. Takde hal. Dah bebas dah. Tapi, Ana bukanlah terlampau over ngan exo. Cuma bila sekali tengok drama.. kena tengok sampai habis.. Kalau tak fikiran tak tenang sbb memikirkan ending nya macam mana. Apa akan jadi seterusnya.. Sama je macam baca novel. Cuma bila kita baca novel,, perasaan dia tu lain ckit.. Ceyhh.. Time Ana sekolah rendah dulu,, takyah study.. Cikgu bagi latihan berbukit-bukit.. Tapi, takyah tergesa-gesa hantar. Sikit-sikit.. Tapi, sekolah menengah ni.. sekali berbukit.. besok hantar! Susah tau dokk.. Tu pun menambahkan stress. Time buat homework memikirkan.. sempat tak nak siap nih.. Wadushh.. Nak hantar besok nihhh... Biasa gitulah.. Tapi bila cikgu bagi masa cuti seminggu nih.. terasa relaks pulak.. Walaupun, cuti ni sbb nak raya.. Tapi, takkan nak raya seminggu kot kan.. Hoho.. Ni pun Ana baru balik dari Terengganu pukul 4 pagi tadi. Balik-ii je terus bukak laptop. tak tidur dah nih.. Hoho..
.
.
So soo... Harapnya Ana boleh tingkatkan lagi prestasi Ana. Takut pulak markah jatuh merudum.. Dahlah gred kat skolah Ana tinggi. Sepatutnya A jadi B. Sepatutnya B jadi C. Pastu, ramai pandai-ii lak tu.. Lagi-ii kelas Ana. Baru-ii ni,, nombor keseluruhan.. budak kelas Ana ramai dapat no 1 sampai 20 dalam batch. Ana je sesat.. Pergi kat no 50. Heshh.. Malunya.. Dalam 200 orang tu ...... Ana boleh lak terselit kat situ. Apalah nak jadi nihhhh... So, kena tingkatkan lagi prestasi. Doa doakanlah Ana ye.. Sejak masuk sekolah menengah ni....Ana asyik dok pikir pasal prestasi kat sekolah je.. Time kat sekolah rendah tak risau sangat. Sbb senang je nak menang. Hoho.. Sekolah menengah ni jadi susah lak ann.. Okayyyy.. Assalamualaikum..