2015

Ana Myhusna | 09:53 | 0Comments |


Today is the last day of 2014! Yeay! 2015 is waiting for us tomorrow.. Tarikh masuk sekolah pun dh dilewatkan.. Uisshh.. Org x sabar nak pergi sekolah nih!! Haha.. Ready pun tak lagi.. Kasut tak beli lagi.. Buku sekolah pun tak beli lagi.. Hoho..
So, azam baru untuk tahun baru nih?? Apa azam korang? Azam Ana........hurmmm.. hehe.. act, kalau nak disenaraikan mmg banyak.. Tapi, azam paling tinggi nya tulah.. Ana nak belajar betul-ii! Ana nak jadikan 2015 ni lebih baik daripada 2014. Nak kata pelajaran mencorot tu tak jugekk.. Periksa akhir tahun Ana okay je.. Paling baik daripada periksa-ii yg sebelum tu.. Berkat usaha dan tawakal.. tapi, 2015 ni Ana nak jadikan tahun yang lebih baik dari tahun-ii sebelumnya.. In Shaa Allah.. Ana usaha.. ^^
So.. Ana nak kongsi satu hadis nih!
"Sesiapa yang menempuh satu jalan kerana mencari ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan ke syurga"
-Hadis Riwayat Muslim-
Okay! Semoga hari ini lebih baik daripada semalam dan esok lebih baik daripada harini.. In Shaa Allah.. Seminggu lepas sekolah start, In Shaa Allah, Ana n family pergi umrah....dengan nenek Ana sekali! Yeayy.. So,, Ana nak doa banyak-ii kat sana. Paling penting, berjaya dunia dan akhirat. Amin.. In Shaa Allah..

So, have a nice day and have a nice new year! Assalamualaikum..

Morning Guys...Breakfast?

Ana Myhusna | 07:00 | 3Comments |

Selamat pagi! Woo.. Pagi-ii buta lagi dah update kan.. hehe.. Saje je update time-ii cenggini.. Ana nak share video lagi ni.. Okayh! Cepat pause lagu blog Ana ni.!! Eshhh.. kpop jelah Ana nnii.. (dah tutup lama kot.. xde kerja nak dgr lagu kat sini.. x besttt!) Haha.. Biaseler tuu.. Memekak je ann lagu-ii ni.. So, sebagai ubat kita semua pagi-ii nih.. Ana nak share hadis! Video lah.. Ana jumpa kat youtube since Ana dah subscribe kann.. And untuk kebaikan kita semua... Jom baca mathurat pagi! ^^ Baca yang pendek pun cukup.. ^_^^_^^_^ Banyak kelebihannya.. Huhu.. Okayh! Jom tengok videoss.. Biasanya video lah yg menarik perhatian kan? Jom tengok!
Ada 5 jelah pun.. Tapi, takpe.. Ni kira ilmulah jugak kan.. Jom tengok sama-ii!


Hehe.. Nampaknya..kena batang hidung sendiri nih.. Kalau kat asrama kan.. Time solat jemaah kat masjid.. Ana n kwn-ii Ana yg nakal-ii nilah kan.. Asyik je berebut nak duduk......baris belakang sekali.. Haha.. Dah leklok dok depan.. Gi tarik orang belakang tukar tempat! Ana bukan macam tu! Tu kawan Ana tu.. Kalau Ana...belakang mana yg Ana dapat..yg tulah yg Ana duduk.. Kalau tetiba ada kosong kat depan..suh org lain.. Hehe.. Kdg tu biar je.. Tunggu org lain penuhkan.. Ish3x.. Even akak senior dah suh penuhkan saf depan.. Nak jugak dok belakang. Tapi, kadang tu Ana baik hati gi depan.. Hoho.. Kena amik pengajaran nih.. Wow!


ALLAH ITU MAHA PENGAMPUN..


Yup! Kalau tergesa-gesa nanti.. solat tu kurang khusyuk.. Tenang-ii dulu.. Baru boleh solat dengan khusyuk.. Kalau tertinggal rakaat boleh ganti kan.. Hehe..


So kesimpulannya,, kalau nak buat sesuatu tu niatlah betul-ii.. cute!


In Shaa Allah.. Boleh je sebenarnya ni.. Tapi,, tinggal malas/rajin je.. Hehe.. Ana pun lepas subuh, baca mathurat lentok-ii.. pastu tidur! Hehehehe.. Tak pun terus bukak laptop.. Tak pun telefon yg dicarinya.. Pastu tidur jugak.. Liat sangat nak bangun buat ibadah.. Berpagi-pagi pun susah.. Husna husna.. Hehe...

So,, renungan kita semua.. Act, semua hadis nih.. betul-ii kena batang hidung Ana nih.. In Shaa Allah.. Boleh perbaiki diri.. smile!

P/S : Wait for my next entry! Last year entry! ^^



Next Year....Aku...

Ana Myhusna | 11:19 | 2Comments |

'Next year aq form2. Form 2 weyh.. Form 2 weyh....next year!' Biasa arh ni ann dak form1 kalau masuk form2 .. Kalau kat sekolah Analah.. Biasa dak-ii asramalah cenggini.. 'Weyh.. Next year form1 lak bagi salam kat aq weyh..' , 'next year aq boleh buat tu buat ni..' , ada gak yang cenggini..emo katakan.. 'weyh..next year dah xde form5. aq bakal rindu dorang!!!' haha.. biasalah tu.. Sekolah Ana lah..
Waktu bulan 11 haritu.. Baru je cuti.. KB (ketua batch) kitorang dah start rindu kat akk form5 uuuu.. Haha.. Tak silap, time tu..dorang still exam lagik.. Pastu, KB Ana pogi kacau akak form5 dorm kitorang.. Dia siap citer kat Ana lagi hah! Memanglah citer kan.. Kalau tak Ana tak tau.. Hehehehe.. Malam-ii,, time akk tu tengah belajar..dia gi mesej akak tu.. Memula dia wish gudluck spm lah kan.. Lepastu boleh pulak taknak kenalkan diri. Akak tu tak tau lak tu sape yang mesejnya.. Pastu si kb nii bagitau tarikh lahir dia... Kompem-ii lah.. form1 kan.. 2001~~ Hehe.. Tapi malangnya.. form1 ni ramai sangat.. Manalah nak ingat besday sorang-ii kan.. Ana pun bukannya ingat besday akk form5.. Sedihh.. Even satu dorm! Waduh2.. :eyesclose:
Tapi, lepas dah kacau-ii tuh.. Si kb ni beritahu lah namanya.. Sampai habis kredit akk tu dibuatnya.. Heishh... Balik asrama nih.. nak kena dia nih.. Hehe..
Okayh!
So back to the topic.. Next year aq form2 weyh!! Haha.. Tak habis-ii.. Form2 je weyh.. Pastu form3,,,,PT3! Habislah.. Next year kena belajar betul-ii nih.. Persediaan awal donggg... Hehe.. Pastu form4.. pastu form5! Ya Allah.. Kejap je kan masa ni berlalu.. Tup tup je aq dah form2.. Pastu pejam celik pejam celik.. Nak hadap SPM dah.. Haha.. Ceh wahhh.. Dah berangan dulu dahhh.. Belajar pun malessss.. Bukak buku je tidur.. Bukak buku je tidur! Novel cinta tu celik pulak! Tak terpejam mata nih... Kehkeh..
Next year jugak aq In Shaa Allah akan menunaikan umrah.. Alhamdulillah.. Doakan Ana baik-ii ye kat sana.. Kira bulan 1 sekolah lagi dah ada hari yang tak datanglah ye.. Hehe.. Takpelah tu kan.. Hah! Lepas gi umrah barulah boleh melancong negara lain.. Paris, London, Tokyo, Singapore, hah!!! Koreaaaa... Haha.. Berangan je tak jadi kann.. Usaha dulu.. Okayh! Assalamualaikum.. smile!

15 Minutes Please..

Ana Myhusna | 01:08 | 0Comments |

Hai! Hello! Okay.. Lama Ana tak update right? Update pun tutorial jelah.. Ana tak tau nak citer apa since Ana duk rumah je.. Nak cari topik, malas lak ann.. Hehe.. Pergi holiday tu mmg ada,, tapi ntahlah.. rasa cam malas nak taip.. Hehe.. Okay-ii.. Since, lusa Ana nak balik kampung.. so, x dpt nak berblogging sangat... So, Ana nak share ngan korang video yang bermanfaat untuk korang tengok. Ana tak ingatlah sama ada Ana dah share ke belum video-ii ni kat entry-ii sebelum ni.. Ana share jelah.. Huhu.. Lagipun, daripada asyik tengok video artis je.. kpop je.. (ahakss.. kaulah tu husna oii.. kpopopp).. ^^ Kalo dulu duk asrama, selalulah orang nak share video-ii ni kat asrama.. kot-ii terlalai.. Tapi, bila dok rumah.. takde orang nak ingatkan.. So, beringat-ingat sendiri jeler...


Video ni Ana ada tgk kat asrama.. Lawak-ii pun,, ada pengisian kan? ^^


Ni pun sama gak.. Ana pernah tgk kat asrama.. Sedih dan ada pengisian. Cubalah fahamkan video ni.. Siyes,, terdiam kalau tengok.


Aku ingin berubah....tapi...
"Barangsiapa yang hari ini, dia lebih baik dari semalam, maka dia dari kalangan mereka yang beruntung. Barangsiapa yang hari ini, dia sama seperti semalam, maka dia dari kalangan yang rug."-Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim




Okay! Ana share 4 video ni je dulu. In Shaa Allah,, kalau Ana rajin lagi, Ana share lagi banyak. Hehe... Sambil-ii tu Ana boleh gak amik pengisian dan belajar.. ^^

GIVEAWAY 2 YEAR BLOG TENGKUBUTANG

Ana Myhusna | 23:07 | 5Comments |

Hai..semua.. Okay.. Nak join lagi GA ni hah.. Bila lagi kan nak join kalau bukan time time last year nih.. Hehe..
Join cepat! Besok tamat.. 20/12/2014 tepat pukul 11:59 malam. Lewat jugak Ana join.. Hehe..
Klik banner kalau nak join!

Tutorial : Scrollbox Archive

Ana Myhusna | 01:08 | 0Comments |

Hai! Okay.. Request tuto baru! Hehe.. ^^

Okay.. Kengkadang kita pun tak sedar.. Post entry hari-ii.. Tak pun sehari tu dua tiga kali post. Sampai dalam sebulan tu berpuluh-puluh entri. Right? Kadang sampai seratus lebih.. Ana tahun lepas time baru-ii lagi pun.. banyak bebenor post nya.. Hehe.. Skang dah kurang dah.. Since duk asrama.. So, supaya nak bagi blog archive tu nampak kemas je.. Letaklah.. Scrollbox.. Macam ni..
Orite.. Meh sini Ana ajar ye..

1. Dashboard - Template - Edit HTML
2. Cari kod ni dekat template korang tu.
<div id='ArchiveList'>
3. Jumpa? Okay.. Atas code yang korang cari tadi tu.. Ada kod ni kan?
<div class='widget-content'>
4. Okay.. Skang ni.. Korang tukarkan kod yang tadi tu dengan kod yang Ana kasi ni..
<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:150px'>
5. Wokayyy.. Siap.. Nak save? Boleh.. Preview dulu.. Korang boleh tukar height dia dengan tukar nombor yang Ana boldkan tu.. Okay? Good good... Hehe..

Okayh.. Savelah.. Alright! Mudah je kan?? Semoga berjaya! ^^ 




Tutorial : Menu Tab Navigation Bar #2

Ana Myhusna | 22:25 | 7Comments |

Haiiiii teman-ii... Hehe.. Ok! A few days ago.... cehwahh.. Ana dapat request. Dari kawan Ana je.. Haha.. Nakal dia nihh.. Tanyanya..

Okay... Maksudnya, cane nak buat menu tab tu hah.. Yg ada profile bagai semua tu.. Okay camni..

Act, sebelum ni pun Ana pernah buat tuto untuk menu tab nih.. Tapi pakai gambar.. Kalau berminat boleh klik sini!
Okayh.. Kalau korang tgk menu tab Ana nampak cantik je ann.. Act, Ana paling lemah buat menu tab. Selalunya Ana letak kat sidebar je.. Ni kira Ana dah berjayalah ni buat menu tab kemas-ii.. Sebab apa? Sebab kaler die putih.. Kalau Ana letak kaler pink ke biru ke.. Kompem hancur! Hehe.. Okk.. Meh Ana ajar..

1. Dashboard - Layout - Add A Gadget - HTML/Javascript
2. Copy code yang Ana bagi ni dan pastekan kat HTML/Javascript 
<style>.navi{
padding:5px;
display: inline-block;
font:11px verdana;
font-weight:bold;
text-align:center;
margin:2px;
color:white;
text-decoration:none;
letter-spacing:2px;
-webkit-transition-duration:0.5s;
}
.navi:hover{
background:#BBFFF8;
border-radius:5px;
text-decoration:none;
-webkit-transition-duration:0.5s;
color:black;
}
</style>
<center><br /><br /><div style="padding:3px;
background:#fff; width:754px;">
<a class="navi" href="BLOG URL">HOME</a>
<a class="navi" href="PAGE URL">PROFILE</a>
<a class="navi" href="PAGE URL">LINKS</a>
<a class="navi" href="PAGE URL">STUFF</a>
</div></center>
3. Dah paste? Ok.. Sebelum korang save, edit dulu apa yg patut.. Baca leklok..
4. Yg Ana boldkan kaler purple tu... korang boleh tukar kaler ikut suka korang. Boleh tgk code warna kat sini. Pastu, yang Ana boldkan sahaja pulak.. Korang letaklah apa yang patut. URL Page bagai.. Tahu kan?

Okay!! Baru boleh save.. Semoga berjaya!



Tutorial : Button Reply Pada Kotak Komen

Ana Myhusna | 23:08 | 4Comments |

Hai semua! Well.. Ana tak tau nak post apa dan terasa camm nak post something. So, memandangkan Ana dah lama tak buat tutorial,, Ana nak sambung buatlah sekarang ye? Okay? Okay? Hehe.. Okayyy.. Tutorial ni simple je.. Ana main taram je nak buat tutorial apa.. Yang ada kat blog Ana nih.. Hehe.. Macam korang tgk kat kotak komen Ana, ada button reply. Look!
Hahh.. Camne nak buat? Meh Ana ajar..

1. Korang pergi Dashboard. Then, terus anak panah yang ke bawah tu. Klik Template. Okay? Then, Edit HTML. Alright!
2. Korang klik CTRL+F, ataupun kalau mata korang tajam, cari je pakai mata xyah search.. Haha.. Kidding.. K, cari code kat bawah ni.
<b:include data='comment' name='commentDeleteIcon'/>
3. Dah jumpe? Wahhh.. Good good! K, copy dan paste code yg Ana bagi ni bawah code yg korang cari tadi. Okay?

<span><a expr:href='"https://www.blogger.com/comment.g?blogID=BLOG ID KORANG&postID=" + data:post.id + "&isPopup=true&postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23" + data:comment.anchorName + "%22%3E" + data:comment.author + "%3C%2F%61%3E#form"' onclick='javascript:window.open(this.href, "bloggerPopup", "toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=450,height=450");return false;'> [Reply To Comment</a></span>
4. Lastly, savelah! Jap! Sebelum tu,, nampak tak ada yang Ana boldkan tu kan? Tu korang boleh tukar ngan ayat korang sendiri. Pastu, blog ID tu jgn lupa isi. Macam mana nak isi? Lihat bawahh..

Korang klik je post ke.. layout ke.. Nanti kat URL dia ada tunjuk blog ID korang. Okay? Good good.. ^^

So, Ana stop sampai sini je. Assalamualaikum.. ^^

P/S : Kalau nak request tuto boleh.. Freebies pun boleh.. Tapi, ikutlah Ana boleh tak tunaikan permintaan freebies mu.. Huhu.. Tapi, request available sampai habis cuti sekolah je ye! Thanks! ^^


Korean Drama - Pinocchio

Ana Myhusna | 14:48 | 8Comments |

Hai semua! Sihat?? Alhamdulillah.. Okayhh.. Takde benda pun nak citer sebenarnya. Tak taulah naper tangan ni tergerak pula nak post entry. Tapi, tak tau nak post apa.. Since Ana mana berjalan sangat. Hah! Okay.. Sape yang tak minat drama korea,, Ana nasihatkan korang supaya jangan baca entri ni! Takut nanti, kalau korang dh follow Ana, terus unfollow.. Tak pun, campak laptop ni.. Uuuu.. Taknak.. Tapi, kalau nak teruskan baca.. Bacalah dengan tenang yee..
Ana nak share satu drama baru yang baru je keluar akhir bulan 11 haritu. Jangan main-ii ye.. Pelakon dia mmg sgt popular!! Bias Ana lak tuh!! Saapee??? Park Shin Hye! Yeay.. And lagi sorang ni pun sangat popular jugakk.. Sapeee? Lee Jong Suk! Ana minat gak ngan Lee Jong Suk ni.. sejak tengok citer I Can Hear Your Voice. Sape tau?? Hehe..
Act, sebelum citer ni release lagi dah heboh dah.. Tak sabar tul nak tengok citer nih.. Yelah.. Siapa yang tak sabar kan.. Park Shin Hye ngan Jong Suk berlakon. Kan? Shin Hye ni kira beruntunglah banyak jadi heroin.. Sumer hero dia popular.. Hehe.. Citer apa? Pinochio namanya..


A drama depicts love, frustration, growth and the competitive process of young people in their 20s becoming reporters as they cry and get hurt by truth but realize that as reporters, they must tell the truth. It will center the story of a man who hides a special talent living under a fake name and a woman who cannot lie due to ‘Pinocchio Syndrome’.
Credit : DramaWiki
Act, episode 1 lagi dah best dah.. Sedih lak tu.. Dah nangis-ii dah.. Episode 1 kira cam dia citerlah macam mana diorang boleh jumpa. Act, Ana tak paham tau mula-ii.. Since LJS ni dia tukar identiti dia time die kecik tu.. Kononnya dia tu pakcik kpd PSY ni.. PSY ngan bapak dia ikut jelah.. Since atok dia ni agak x betul time tu.. LJS ngan PSY sebaya.. Awkward sgt.. Gi sekolah pun ngan pakcik.. Ana tak paham knp die tetibe jadi pakcik PSY, pastu tak paham knp dia asyik teringat pasal bapa dia mati. Dh episode 4 camtu kot.. Baru Ana paham.. Lepas Ana tau sape abang dia..
Faham tak Ana citer? Haha.. Merepek je kan? Citer dia pening-ii sikit mula-ii, untuk budak slow cam Analah.. Haha.. Skang dah sampai episode 6. Minggu depan keluar lagi 2 episode. Wooo..
Sementara tunggu episode citer High School Love On ni keluar. Since drama ni episode dia selalu kena tangguh.. Ada je program lain.. Dhlah seminggu satu episode! >.<
Hokeyhhh!! Smentara tunggu dua drama ni gak, Ana tengok Birth Of Beauty. Haha.. Pastu tgk rancangan The Return Of Superman. Suka tengok anak Tablo, Haru ngan anak Sung Hoon, Sarang. And kembar dengan dua anak laki yang dah besor tuuu.. Hehe.. Okayhhh.. Assalamualaikum.. ^^