Tutorial : Button Reply Pada Kotak Komen

Ana Myhusna | 23:08 | 4Comments |

Hai semua! Well.. Ana tak tau nak post apa dan terasa camm nak post something. So, memandangkan Ana dah lama tak buat tutorial,, Ana nak sambung buatlah sekarang ye? Okay? Okay? Hehe.. Okayyy.. Tutorial ni simple je.. Ana main taram je nak buat tutorial apa.. Yang ada kat blog Ana nih.. Hehe.. Macam korang tgk kat kotak komen Ana, ada button reply. Look!
Hahh.. Camne nak buat? Meh Ana ajar..

1. Korang pergi Dashboard. Then, terus anak panah yang ke bawah tu. Klik Template. Okay? Then, Edit HTML. Alright!
2. Korang klik CTRL+F, ataupun kalau mata korang tajam, cari je pakai mata xyah search.. Haha.. Kidding.. K, cari code kat bawah ni.
<b:include data='comment' name='commentDeleteIcon'/>
3. Dah jumpe? Wahhh.. Good good! K, copy dan paste code yg Ana bagi ni bawah code yg korang cari tadi. Okay?

<span><a expr:href='"https://www.blogger.com/comment.g?blogID=BLOG ID KORANG&postID=" + data:post.id + "&isPopup=true&postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23" + data:comment.anchorName + "%22%3E" + data:comment.author + "%3C%2F%61%3E#form"' onclick='javascript:window.open(this.href, "bloggerPopup", "toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=450,height=450");return false;'> [Reply To Comment</a></span>
4. Lastly, savelah! Jap! Sebelum tu,, nampak tak ada yang Ana boldkan tu kan? Tu korang boleh tukar ngan ayat korang sendiri. Pastu, blog ID tu jgn lupa isi. Macam mana nak isi? Lihat bawahh..

Korang klik je post ke.. layout ke.. Nanti kat URL dia ada tunjuk blog ID korang. Okay? Good good.. ^^

So, Ana stop sampai sini je. Assalamualaikum.. ^^

P/S : Kalau nak request tuto boleh.. Freebies pun boleh.. Tapi, ikutlah Ana boleh tak tunaikan permintaan freebies mu.. Huhu.. Tapi, request available sampai habis cuti sekolah je ye! Thanks! ^^


4 comments:

Ayuni Sara said...

nice... :)

Alya n Rifhan said...

husna, cane nk buat mcm yg ade home , profile, success semua tu kat blog husna tu ? boleh buat tuto nggak?

Fadzi Razak said...

Kalau ada masa ni, boleh cuba implement kat blog. Thanks for the tutorial.

Salam singgah dari segmen mialiana

Done following

http://fadzirazak.blogspot.com/

Ana Myhusna said...

@Alya n Rifhan Ni alya ke rifhan? Hehe.. Sorry late publish comment n late reply.. Nnt, kita buat tuto nya.. maybe esok.. Okayy?? ^^