Tutorial : Menu Tab Navigation Bar #2

Ana Myhusna | 22:25 | 7Comments |

Haiiiii teman-ii... Hehe.. Ok! A few days ago.... cehwahh.. Ana dapat request. Dari kawan Ana je.. Haha.. Nakal dia nihh.. Tanyanya..

Okay... Maksudnya, cane nak buat menu tab tu hah.. Yg ada profile bagai semua tu.. Okay camni..

Act, sebelum ni pun Ana pernah buat tuto untuk menu tab nih.. Tapi pakai gambar.. Kalau berminat boleh klik sini!
Okayh.. Kalau korang tgk menu tab Ana nampak cantik je ann.. Act, Ana paling lemah buat menu tab. Selalunya Ana letak kat sidebar je.. Ni kira Ana dah berjayalah ni buat menu tab kemas-ii.. Sebab apa? Sebab kaler die putih.. Kalau Ana letak kaler pink ke biru ke.. Kompem hancur! Hehe.. Okk.. Meh Ana ajar..

1. Dashboard - Layout - Add A Gadget - HTML/Javascript
2. Copy code yang Ana bagi ni dan pastekan kat HTML/Javascript 
<style>.navi{
padding:5px;
display: inline-block;
font:11px verdana;
font-weight:bold;
text-align:center;
margin:2px;
color:white;
text-decoration:none;
letter-spacing:2px;
-webkit-transition-duration:0.5s;
}
.navi:hover{
background:#BBFFF8;
border-radius:5px;
text-decoration:none;
-webkit-transition-duration:0.5s;
color:black;
}
</style>
<center><br /><br /><div style="padding:3px;
background:#fff; width:754px;">
<a class="navi" href="BLOG URL">HOME</a>
<a class="navi" href="PAGE URL">PROFILE</a>
<a class="navi" href="PAGE URL">LINKS</a>
<a class="navi" href="PAGE URL">STUFF</a>
</div></center>
3. Dah paste? Ok.. Sebelum korang save, edit dulu apa yg patut.. Baca leklok..
4. Yg Ana boldkan kaler purple tu... korang boleh tukar kaler ikut suka korang. Boleh tgk code warna kat sini. Pastu, yang Ana boldkan sahaja pulak.. Korang letaklah apa yang patut. URL Page bagai.. Tahu kan?

Okay!! Baru boleh save.. Semoga berjaya!



7 comments:

  1. Wahh ! Tq tq😘😘tak tau pulak nama die menu tab ehehhe

    ReplyDelete
  2. Mmcn nak buat comment box mcmn skrng

    ReplyDelete
  3. @Jassarah Syafiya Comment cam Ana ni ker? Kalau ye.. nnt Ana buat tutonya.. Act, dh lupa dah mcm mana Ana buat.. Sbb kotak komen ni, Ana main godek-ii je code dia.. smpai jadi camtu.. So, code pun dh tunggang terbalik dh sebenarnya. Nnt, kalau code dia dah tersusun sikit Ana buat tuto ye.. Secepat yg mungkin lah ye.. :)

    ReplyDelete
  4. thanks ya. rasanya BV nak guna nie. . XD

    ReplyDelete

Love you!