Rindu~~

Ana Myhusna | 09:46 | 0Comments |

Halo!! Ni last entri untuk tahun ni lah kot yee.. Sikir sangat bila Ana tengok balik.. Jauh betul dari 2013 punya entri. Hoho.. Sejak duduk asrama nih,, nak bukak blog dh x teringat.. Tutorial pun dh x terbuat.. Hmmmm... Next year nak PT3 lagi.. Ohhhhhhhh... Doakan Ana berjaya okay??!


(Ana sampai sini pakai baju batch X-Pro..!! haha..)
Okayh.. Nak citerlah, minggu lepas Ana pergi sekolah rendah Ana untuk beli buku sekolah adik2.. Banyak gaklah belanja dengan baju sukan lah.. Yang adik pompuannya baru dapat jadi PRS,, nak kena beli vest lah.. tie lagi haaa.. Since dorang pakai baju kemeja ngan kain A-line.. Leceh nohhh nak pakai cantu hahhh..

Then,, sampai-ii je, Ana rasa sangat pelik.. Sebab maybe dh lama x jejak kaki kat sekolah tu. Cikgu pun banyak baru, Guru besar pun dh berapa kali tukar dah.. Banyak gaklah tempat yang still sama cam dulu.. Cuma tempat perhimpunan yang kat pagar depan dah buat surau kat situ,, x silaplah pentas dah xde kat situ. Well guru besar baru nampaknya banyak buat perubahan.. Hoho.. Tapi, bila tengok tempat yang x berubah,, rasa rindu jee.. Terbayang-bayang kwan2.. Hehe..
Ni tempat biasa Ana tunggu mama Ana amik tiap2 hari.. And, seminggu dlm sebulan tu Ana ada tugas catat nama datang lewat dengan BFF Ana, Fitri.. Rindu sangat ngan dia,, kat sinilah tempat kitorang amik nama..
Sangat lawak.. kalau diingatkan balik.. Bila adik2 darjah satu / dua lambat,, kitorang nak tanya nama ngan kelas pun macam mehhh.. haha.. sebab dorang cam comey2 je.. cakap pulak gagap2.. sian pulak.. kitorang sampai dah hafal nama yang selalu lewat.. kengkadang ada yang terlepas,, then nasib baik Fitri tau nama.. Biasanya yang terlepas tu drjah 1 camtu lah.. Tak tau kot..
Tapi, lawaklah.. Bila dorg masuk time lagu Negaraku tu semua,, kitorang kena suruh dorng stop jappp.. then, bila dua tiga orang yang lewat.. nampaklah berterabur berdirinya.. hoho..

Yang penting pondok ni banyak teringatkan Ana dengan Fitri,, Rindunyeeeeeeeeee........

Ni saje je tangkap.. Nampak lawa lagi.. X berubah lagi.. Hehe..

Ni adik Ana.. tengah bz beli buku.. Sbb tunggu lama sangat,, Ana banyak amik gambar je.. Hoho.. Ni depan bookshop a.k.a tempat Ana bertugas hari2.. Hehe.. Tempat bertugas,, tempat rehat.. Dengan Fitri, Hanim, Hani...semualah.. Kitorang pakai rehat je.. Kalau free,, join,, kalau bz xyah.. Haha.. Yang penting Ana ngan Fitri x pernah nak pisah..

Ni pun depan bookshop gak.. Tempat yang adik Ana berdiri tu,, bawahnya tu orang selalu rehat situ..
N kengkadang ada gak sampah makanan yang buat Ana annoyed.. Hoho..

Ha... nampak tayar belakang tu? Tulah tempat kitorang lepak.. batu yang adik Ana berdiri atas tu, kitorang suka main atas tu.. berdiri kat situ... jalan2.. Seronoklah.. Since kitorang selalu duduk sini sbb Ana n Fitri selalu bertugas sini.. Kat tangga pun kengkadang kitorang bertugas kat situ.. Kengkadang x sama2 pun.. Tapi kitorang selalu sama2.. Yang buatkan kitorang makin rapat tuuuhh.. Since cikgu yang jaga kitorang pengawas2 nih.. mmg tahu sangat kitorng punya friendship.. hoho..

teringat je time darjah 3, Ana n Fitri x boleh nak berpisah.. Cikgu Rozita, cikgu yang uruskan pengawas nih..pulak mengajar  kitorang. No wonder cikgu tahu kitorang rapat ngan siapa kan.. Ana n Fitri mmg rapat since darjah 1. Cuma x tau nape,, memori Ana x bnyk pulak pasal drjah 1. Kalau kawan2 nak ingatkan pun, Ana macam blank je.. Haha.. Darjah 2 pun gitu2 je ingat. Hehe..

Okay ni, Ana saje tangkap gambar belakang tu,, Ada Cikgu Suip dengan Guru Besar (kot) kat situ.. Since kantin lama tu dah lama x pakai maybe GB nak ubah kot tempat tu.. Ana ingat lagi time drjh 1 ke 2 ,, Ana selalu rehat kat hujung kantin ni.. then ada surau kat situ,, Ana selalu belajar mengaji dgn Ustazah Maslina yang dah pindah waktu akhir tahun drjah 6 kitorng.. Hoho.. Ana selalu makan nasi lemak kat kantin lama ni..
Dpt kantin baru,, Ana selalu makan nasi ayam pulak.. hoho..

Yeay! Ni dia.. Dpt full capture.. Ni lah die tempat kitorang lepak time rehat..

Pokok2 depan bengkel KH still ade lagi.. Tahniah.. Hoho..

Okayh!! So,, ni je yang sempat Ana tangkap.. Hihi.. Okaylahhhhhhhhhh....... Bye.. Last entri Ana.. Next year PT3,, So maybe Ana hiatus dululah kot.. Okayh.. Assalamualaikum..

IMAN

Ana Myhusna | 15:01 | 0Comments |


Okeyh.. Lama x post.. Actually,, xde masa sgt.. Since duk asrama ann.. Balik lak cammmm hmmmm.. Act, balik rumah pun bukan buat apa sgt.. Tengok drama.. drama.. drama.. lagu.. makan.. (macam takde life sgt je..) Okaylaahh,, xdelah drama memannjang lagu jee.. makan jee.. novel jee.. Ade gaklah kita buat ibadah kann.. Hehe.. Ingatkan balik boleh terus jalan-ii.. So, nampaknya banyak pulak masa terluang kat rumah nih.. Seriously,, Ana rasa cammm...Menyesal setiap hari sbb masa berlalu sgt laju n amal ibadah cam x cukup je dalam sehari.
Parent pun busy kerja.. Balik petang,, nothing happens.. Lepak sama-ii keluarga lah kan.. So, bila nak post pun rasa cam nak buat entry apa? Xde pengalaman nak share... So, noww.. Ana nak share benda yang Ana belajar kat asrama lah eh.. Tak elok gak biar blog cenggitu je lama-ii..

Ok,, nak cakap pasal IMAN. Actually, Ana xdelah pandai sangat nak citer benda cenggini.. Tapi, berdasarkan apa yang Ana dah belajarlah dekat sekolah sepanjang dua tahun duk kat Maahad tu..adalah jugak yang boleh dikongsikan.. Rasulullah kata, "Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat" So.. x salahlah kalau Ana nak share.. Ni pon still bergantung pada buku, google and so on.. takut tersalah kongsi..

Sebelum ni, Ana bukak ask.fm.. dah lama x bukak katakan.. Then, ada hamba Allah ni tanya,, macam mana nak kuatkan iman.. Seriously, time tu Ana cam terkedu gila.. Sbb Ana penat fikir.. Ana takut, Ana tersalah cakap.
Then, Ana fikirlah,, mestilah kena dekatkan diri dengan Allah..
Pastu Ana fikir lagi,, macam mana nak dekatkan diri dengan Allah??
Ok.. Buatlah amal ibadah,, banyakkan solat sunat,, puasa sunat, dll..
Then Ana fikir lagi,, means aq x pernah nak usaha dekatkan diri dengan Allah.. Aq cuma solat 5 waktu, baca mathurat, Quran pun bukan hari-hari baca. Kalau kat asrama, macam-ii.. Puasa sunat selalu buat, Quran tak tinggal baca setiap hari..

Ana pun, sebab takut salah bagi ilmu, google lah cara nak kuatkan iman. Then, Ana jumpa lagi satu cara,, beristighfar. Ana pun,, okay istighfar... Bila je Ana amik masa untuk istighfar at least 5 minit ann.. So,, Ana pun duduklah jap memikirkan benda tu.. Pastu, Ana terus jawab ask tadi tu..

So, skang ni,, kalau bagi ilmu kat orang tapi tak buat apa gunanya kan? Ana pun kena kuatkan iman. Dekatkan diri dengan Allah n istighfar selalu.. Dekatkan diri dengan Allah ada banyak cara.. Cthnya,, buat solat sunat dhuha waktu dhuha,, buat qiamulail tiap malam.. Duduk selawat, baca tahmid semua tu pun boleh.. Asalkan ikhlas.

Ana ada baca dekat satu buku ni,, katanya,, orang yang malas cam Ana ini,, kena cuba juga buat sikit-ii sampai jadi habit.. Bila dh jadi habit,, kita confirm dh biasa smpai susah hati kalau x buat.. Hehe.. In Shaa Allah.. Ana pun tgh paksa juga diri ni bangun dari kerusi pergi buat ibadah sikit. Jalanlah jugak sikit-ii tu.. Doa-doakanlah Ana dapat jadi anak yang solehah.. Seorang yang suka beribadah kepada-Nya.. Okay?

In Shaa Allah..
Kalau ada salah n silap,, sori banyak-ii..Bukan apa,, manusia ni tak lepas daripada buat kesilapan..
Assalamualaikum! ^^



Semoga Dirahmati Oleh-NYA

Ana Myhusna | 00:00 | 2Comments |

Ahhhhh... Lamanya tak update yee.. Bukak tu mmglah bukak.. Tapi sekadar tgk-ii gitu jelah.. Updatenya ntah bila.. Hehe.. So, tepat pukul 12:00 malam ni.. Ana nak ucapkan....
Selamat Ulang Tahun for my gorgeous beautiful smart friend....Huda !!
 Well,, actually this is her request. And.. I don't mind to take my time to make this special entry.. It's not wasting the time actually. Because it's for my friend.. And kalau Huda tengah baca this special entry... Baca leklok apa yang Ana taip.. Ucapan ikhlas dari hati.. ^^

First and foremost, happy birthday Huda! Di hari yang special dalam hidup kau ni,, jangan sekadar bergembira dengar ucapan birthday kat fb or asrama n terima hadiah besday .. Kau kena ingat 1 benda,, makin umur kau meningkat,, makin dekat hari nak mati tu.. So, sempena ulang tahun ni,, kita cuba jadi lebih baik daripada sebelumnya... Waktu hari ulang tahun ni,, cuba muhasabah semula diri n cuba ubah yang buruk jadi lebih baik dan baik jadi lebih lebih lebih baik!! Since kita pun tak tahu bila kita mati. Hehe.. Kalau kau dgrlah tazkirah time Islam di Hatiku pagi Jumaat kat sekolah tu,, Ustaz ade kata pasal masa.. So, jgn buang masa kita dengan benda laghoo.. Aq pon lagho gak hehe..
Secondly, aq akan doakan kau semoga panjang umur untuk terus buat amal ibadah... sentiasa sihat walafiat.. lagi2 time tgh jerebu.. semoga kesihatan terjaga,,,,semoga murah rezeki.. rezeki makan minum..kesihatan..duit?? (kalau murah rezki kau kat situ,, boleh belanja aq..) pastu next year PT3 .. aq doakan yang the best ntuk kau.. Doakan aq sekali!! Yg paling penting,, doa aku supaya kau berjaya dunia dan akhirat. Ilmu tu penting nk berjaya dunia & akhirat nih.. Hihi..
Last sekali... semoga persahabatan kita terjalin erat dan akrab.. Sama gak dengan kawan-ii yang lain.. X-Proliven kan united gileee... Puteri comel.. Putera maco??? Klah-ii.. Dh melencong lak.. Ok!! Aq harap kau puas hati lah eh.. Aq x reti sgt nak eleborate point yang aq bagi.. Ade tiga point nih.. Kita elaborate hati ke hati lah ehh?? Hehe.. 
Okayh!! So,, tamat sudah cerita chenta aq.. Sekarang,, jom potong kek!! Huda bawak kek besday kau kat aq!! ^^
Nah lagu besday koo!!

Assalamualaikum!!

Now is Zulkaedah

Ana Myhusna | 13:14 | 1Comments |

Okeh! Syawal dah habis dah semalam!! Bulan Zulkaedah sudah tibaaa.. Hehe.. Lepas tu bulan Zulhijjah n tahun baru.. Laju je masa berlalu kan? Dah nak akhir tahun hijrah.. Tahun masihi pun nak habis dah ni kan? Get reaady untuk azam tahun depan pulak... N pastikan azam tahun ni terus terusan diamalkan. Tau tak apa azam Ana taun ni? Ana takde bagitau ehh?? Okeh.. Azam Ana tahun ni ........ nak jadi lebih baik dari semalam dan pastikan esok lebih baik dari hari ni.. In Shaa Allah. Ana ikut je.. Lagipun iman kita naik turun. Kengkadang bila diuji iman tu.. kita tak dpt nak tempuhi. Kadang2 dapat kan..

Okehlahh. Petang ni Ana akan balik asrama.. Periksa akhir tahun pun nak dekat dah..Doakan Ana berjaya.. Okeh? Doakan Ana cemerlang untuk PAT. N next year,, doakan Ana dapat belajar baik2 untuk PT3 n berjaya!! In Shaa Allah.. ^^

Okeh Assalamualaikum.. ^^

P/S

Jom sama-sama amalkan.. ^^

Happy Eid Mubarak

Ana Myhusna | 09:49 | 2Comments |


Selamat hari raya kepada semua yang membaca blog Ana sekarang! Kalau terbuat salah..ke.. kan.. sama ada secara langsung mahupun ntak langsung. Harapnya, boleh dilupakan segala kesalahan yang Ana dah buat kat korang! Kita sama-sama memaafkan antara satu sama lain di pagi raya yang sangat ceria ini! Cewahh.. Apapun,, kalau ada terguris di hati,, terasa ke, ataupun Ana pernah buat salah kat korang tapi tak terperasan pulakk.. Ana mintak maaf sangat2. People makes mistakes. Nobody's perfect. So, jomlah kita saling memaafkan orang lain.. Okay?

Sekalai lagi,, selamat hari raya korang! Jangan makan lemang banyak sangat,, nanti berat naik balik. Jangan gelojoh sangat makan,, tak pasal2 tercekik.. Hehe.. Minta maaf sekali lagi,, kalau ada buat salah. Even tak buat salah maafkanlah Ana macam mana sekali pun.. Hehe.. Maaf zahir dan batin..
So,,  Assalamualaikum!

Cerpen : Sahabatku Sayang #1

Ana Myhusna | 13:40 | 10Comments |

First cerpen by First Group.
In Shaa Allah, nanti akan ada cerpen tajuk sama,, tapi jalan cerita yg berlainan. Penulis pun berlainan. Since, ni homework kitorang kat sekolah. Just for sharing!


Puan Linda memegang tangan anaknya yang dingin sambil mengusap kepalanya. Kemudian, Puan Linda terlena kerana penat.

Aku terlantar di atas katil Hospital Columbia Asia selama tiga minggu. Aku terjaga daripada lenaku yang panjang dalam keadaan yang sangat lemah dan kakiku terasa kebas. Tanpa kusedari, aku terlihat mama tidur di sampingku sambil memegang erat tanganku. Mungkin mama penat menjagaku selama tiga minggu. Aku tertanya-tanya tentang perkara yang menimpa diriku sehingga menyebabkan aku terlantar lama di atas katil hospital ini. Mama terjaga daripada tidurnya apabila menyedari aku terbangun.

Banyak soalan yang bermain di fikiranku. Aku ingin bertanyakan apa yang telah menimpa diriku sehingga aku terlantar di atas katil hospital ini.

"Mama, apakah yang terjadi kepada saya sehingga kaki kiri saya berbalut?" tanya Ahmad.

Ibunya dengan perasaan sedih dan pilu menjawab pertanyaan Ahmad.

"Sayangku, kamu terlibat dalam kemalangan jalan raya pada tiga minggu yang lalu."

"Kamu pengsan di tempat kejadian dan kaki kirimu patah."

Aku sedih kerana tidak dapat berjalan seperti sediakala. Aku akan menjalani rawatan tetapi untuk pulih tetap mengambil masa yang agak lama.

Aku duduk di bangku taman hospital sambil ditemani angin sepoi-sepoi bahasa untuk menenangkan diri di samping pokok yang redang meneduhiku. Ketika aku menikmati keindahan alam, sesuatu merasuk mindaku. Kepalaku berasa pening. Sesuatu sedang bermain di  fikiranku. Bunyi siren terngiang-ngiang di kepalaku. Ramai orang mengerumuni diriku. Sekujur tubuh terlantar di sebelahku. Aku tersentak daripada kejadian yang bermain di kepalaku. Tanpa membuang masa, aku terus bergegas masuk ke dalam laju menuju ke wad untuk mencari mama. Aku cuba memikirkannya. Aku memaksa diriku untuk mengingati semula kejadian yang berlaku tetapi sukar untuk aku mengingati semula kejadian yang berlaku. Siapakah gerangan pemuda yang terlantar di sebelahku? Adakah dia yang menyelamatkanku? Setibanya aku di pintu wad, aku tercungap-cungap di daun pintu.

Langsung aku meminta penjelasan daripada mama.

"Mama, selain saya siapakan yang ditemui di tempat kejadian?"

Mama terdiam. Hatiku berasa kurang senang memikirkannya. Gerak hatiku mengatakan mama ada merahsiakan sesuatu.

"Sebenarnya..."

Kata mama terhenti seketika. Raut wajah mama berubah dan menunjukkan perasaan risau dan gusar yang amat.

"Sebenarnya, kamu ditemui bersama sahabat karibmu, Razak."

Aku terdiam sejenak.

"Bagaimanakah keadaannya? Di manakah dia sekarang?"

Lalu, sambil menundukkan kepalanya mama menjawab.

"Dia telah meninggal dunia di tempat kejadian."

Aku cuba memikirkan kembali. Begitu akrabkah hubunganku dan Razak, sahabat karibku? Aku benar-benar ingin mengetahuinya. Mama berjanji kepadaku akan membantuku mengingati semua tentang Razak apabila kami pulang ke rumah. Aku juga menjumpai hadiah-hadiah yang diberi oleh Razak di dalam sebuah kotak. Banyak memorabilia kami berdua. Melalui gambar dan hadiah tersebut, ingatanku beransur pulih. Aku teringat kenanganku dan Razak bersama. Air mataku menitis membasahi pipiku. Sebak di dada, hanya Tuhan sahaja yang mengetahui.

Setelah ingatanku pulih sepenuhnya, aku menjadi seorang yang pendiam. Aku berasa tertekan. Aku tahu, mama risau akan keadaanku tetapi aku tetap sukar mengeluarkan sedikitpun kata-kata. Aku terkenang akan sahabat karibku yang telah kembali ke rahmatullah. Hubungan kami begitu akrab. Aku sukar untuk melupakannya semula. Aku cuba melupakannya tetapi tidak termampu. Alangkah bagusnya jika ingatanku tidak akan pulih. Aku menjadi murung selama beberapa bulan. Ramai yang risau akan keadaanku sekarang. Aku sering dinasihati oleh keluarga dan rakan-rakan. Pada awalnya, amat sukar untukku menerima kenyataan ini. Setelah beberapa lama, barulah aku dapat menerima segala kenyataan dan suratan takdir. Aku sedar, setiap yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya.

Aku kerap menziarahi pusara sahabat karibku itu. Bagiku, inilah satu-satunya cara buatku melepaskan rindu terhadapnya. Aku sentiasa mendoakan kesejahteraannya. Doaku, agar sahabat karibku itu ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Aku tetap meneruskan hidup dengan rakan-rakan yang lain walaupun Razak tiada di sampingku. Aku tahu, setiap manusia perlu meneruskan hidupnya dengan beribadat kepada Allah walaupun orang yang kita sayang sudah tiada. Setiap yang datang pasti akan pergi. Aku berjanji akan belajar bersungguh-sungguh agar dapat menyambung pelajaran sehingga ke menara gading demi mencapai impian yang telah kubina bersama arwah Razak.


--Tamat--

Semoga semua orang suka baca ya!

Author : Hurin, Husna, Fatin, Amira
Editor : Cikgu Umi Kalsum
Publisher : Blog AnaMyhusna
Big Thanks to : Mahiss

Coming Soon!

Ana Myhusna | 22:53 | 0Comments |


Halloo.. semua... okayh.. lama x update.. Rasanya,, dh xde dh org yang view blog kot skang.. haha.. Dah bersarang labah-labah dh.. Anai-anai pun dh start datang nak reputkan blog ni.. Haishh.. Baru dua tahun setengah blog ni hidup,, dh nak reput dah.. So,, harini Ana renovate balik.. Bukan renovate jadi lain auu.. Haha.. Tu akan dtg nanti.. Ana sekadar repair je.. Hahh!! Yang skang korang tgk nih.. dh xde anai-anai.. sarang labah-labah pun dh xde. Haha.. Lipas,, telur lipas bagai sumer dah buang! Now,, clean.. yeah!! Okay.. Penat nonsense sendiri..

Act, Ana just nak bagitau maybe next week tapi x tau bile,, Ana nak share cerpen!! Yeay.. Act, ni mcm homework lah.. Kitorng buat dlm masa 1hari je.. Besoknya hantar kat cikgu a.k.a editor.. Penulis 4 orang. Haha.. Tengok tu asyik nonsense je.. Kitorang act saje je nak share hasil air tangan kami bersama.. Well.. time buat tu sebenarnya,, banyak idea keluar dari kepala Ana. Kitorng bincang kat wasap,, main keluarkan je ape yng ade jauh di sudut kepala ni.. Hehe.. Pastu Ana susun sumer..

Kawan2 Ana yang suggest suh Ana share cerpen tu.. Kitorng xlah sebagus org len. Tapi,, kira oklah kitorng dpt siapkan cerpen. Hohoho.. Nanti,, boleh buat novel pulak ann.. Haha.. Tu jauh sngt mimpi tu.. Okayh! Assalamualaikum..

P/S : This week Ana x tinggal asrama!! Air takde.. Hohoho.. ^^

X-Proliven '01

Ana Myhusna | 12:36 | 2Comments |


Hallooo..sumerr.. Semoga sumer dl keadaan sihat wal 'afiat.. Nak cuti kena mangatt. Cengg.. Last day, serious penat.. Penat watpe? Penat duduk...lama sangat kat dewan.. Penat tepuk... Tgk persembahan.. Merah tgn auuu.. Penat jerit.. Sorak time tgk X-Proliven.. Hehe.. Well.. Batch kitorang ramai org dengki.. jeles.. sbb terlampau united.. Cenggg!! Hehe.. kk.. Semalam kitorang smbut teacher's day... Mmg bestlah.. Batch kitorang just persembahkan sajak n video yang panjang.. Haha.. Tu yang merah tgn.. Hehe.. Apapun... teacher's day tahun ni mmg best.. Bestlahh..kan... Ustazah praktikal pun dh habis ngajar... Rindulahhh... Meh Ana nk tunjuk some of our picturw with ustazah! Ade 115 gmbr keseluruhan auu.. Hehe.. Belum lagik video time meraikan ustazah praktikal kat kelas.. Okayh!

Sweet kan? Ecewahh.. Ginii lah Osmansterss.. Osmanwinterss.. Kat fb bising.. Kat whatsapp bising.. Kat kelas? Lagilah.. Nak runtuh dibuatnya.. Ceng! Okay..
Now... X-Proliven!!!! (lepak! lepak! lepak asal gempak!) hehe..



Happy teacher's day! *16MEI*
Hopefully,, batch kitorang united forever.. Even though putera puteri ada gak yang still kekok.. Ade gak yang tak kenal one and another.. Well.. Jaga ikhtilat kan.. Batasan jaga.. Tapi,, kitorang ttp united! Ecewahhh.. Okayh!

Okayh! Assalamualaikum.. ^^
Selamat bercuti!

Now Is Rejab.. (Countdown to Ramadhan..)

Ana Myhusna | 17:18 | 2Comments |

annyeong korang! todayyyyyyy.......... lagi 2 hari nak periksa nakkkkk!! Ana mmg gelabah skang.. Tapi,, sempat gak tgk EXO Next Door.... Bestnya!!! Hehe.. Sape tgk EXO Next Door?? Seronok kan? Tapi, kalau tak silap tinggal 4 episode je nih.. Alloohhh.. Hehe.. Takpelah kan.. Skang ni,,, dh habis tgk EXO Next Door,, kena study lak. KH, Sejarah, Geo, Math!! Aduhyaii.. Banyak lagi auu.. Maybe nak stay up kol 3 atau 4 malam ni... Tidur kol 10. In Shaa Allah..

Btw,, puasa dah nak dekat kan? Ana tunggu je.. Bila lah nak puasa.. Rindu sangat bulan Ramadhan. Skang ni bulan Rejab.. Bulan Rejab pun dh nak habis dah.. Pastu Syaa'ban.. Then,,, Ramadhan... Ramahan~~~ Gembiranya ku rasa~ Hehe.. Okay doa apa yaang kita boleh amalkan sebelum puasa ni?? Meh sini kita belajar sama-sama!!

Doa ni boleh diamalkan setiap kali lepas solat ke... bila-ii lah.. Ini untuk bulan Rejab.
Bulan Syaa'ban pula?
Buang je perkataan Rejab. Jadi.. Allahumma bariklana fi Syaa'ban wa ballighna Ramadhan.
Okay! Doa bulan Ramadhan? Cer tanya Uncle Google kita.. Banyak sebenarnya.. Doa yang mustajab di bulan mulia nih.. So,,, marilah sama-sama kita bermuhasabah diri.. Okayh ! Dua hari lagi nak periksa.. Nak study.. Doakan Ana berjaya dunia akhirat! Amin~~
Assalamualaikum

Study Well Husna...

Ana Myhusna | 00:04 | 2Comments |

Exam nak dekat!! Dalam 4 hari ni.. Alhamdulillah.. bnyaklah gak Ana study walaupun banyak dugaan spt laptop.. internet.. insta.. youtube.. tv.. movie.. n lain-ii lah.. tapi.. paling kurang Ana dpt gak study dalam satu hari tu.. Lagi 2 minggu je nak exam.. Ana serious risauu.. Since kputusan Ana makin teruk.. dia cam naik turun turun..naik turun..... haishhh..
So, kenalah study betul-ii.. Ana bukak balik page success kat blog Ana nih.. Then, gain balik energy untuk belajar dgn baik.. In Shaa Allah.. Untuk yang kali ni.. Dpt yang terbaik.. Wlaupun marks Ana takdelah teruk mana.. Cam org lain dpt.. Tapi, bagi Ana tu lah seteruk-teruk yang Ana pernah dapat dalam seumur hidup Ana sebagai pelajar.. Apa yang teruk? Markah periksa? Berapa? Secret.. Hehe.. Dh teruk.. Sape nak citer kan.. Kalau dak-ii yang mmg beetul-ii tahap teruk sampai tak lulus akan kata "kau okaylah...aku ni?" tapi,,Ana still rasa teruk..No. 10 dan ke atas dalam kelas tu dah kira teruk auu.. Buat stress je.. Smpai tumbuh dua jerawat atas muka nih.. pipi belah kanan satu.. hidung satu... nampak tak stressnya camne.. seb baik Ana still ada confident nak tunjuk muka yg lawa gileee nih..
Pastu.. Ana terjumpa satu quotes ni kat google tadi..

Mmg susah sebenarnya nak terus usaha tanpa give up.. Semua orang pernah jatuh ke tanah sampai susah nak bangun.. (ayat terabuh!) tapii.... apapun caranya.. kita kena gak bangun.. Time Ana balik rumah haritu,, Ana masuk bilik adik Ana and Ana terbaca matlamat dia yang dia tulis kat kertas kat dinding dia... First, dia nak dapat no.1 dalam darjah.. Second, nak masuk permata pintar. Third, nak jadi programmer.. Time tu Ana cam.. wahhhh... adik aku pun semangat.. Ana bila lagi? Cita-cita pun tak yakin lagi.. Hmmm.... Apapun,, usaha lif kejayaan... hehe..

Okay.. Assalamualaikum!

من جد وجد

Ana Myhusna | 20:19 | 0Comments |

Hye!! Okayh ! Cuti  4 hari bermula.. Hmmm.. Apa je nak buat cuti ni? Nak gi beli buku kat PWTC sebenarnya.. Tapi, ntahlah bile nak ajak mamanya.. Abah lak sibuk.. Hmm.. Asal balik je jarang jumpa Abah. Bila cuti panjang je jumpe.. Melawat kat asrama pun kekadang je abah datang.. Takpelah.. sara keluarga.. Ececeh.. Okay! Bulan 4 dh nak habis.. bulan 5 nak masuk dah.. Ana masih rasa macam.... mmm... macam.... masih baru dalam form2 nih.. naper ek? tahun ni pun.. cikgu sumer ajar laju je.. periksa yang baru masuk kali kedua.. pun dh terasa cam dh berpuluh kali. asyik-ii periksa.. maybe sebab tahun ni tergesa-gesa sangat kot.. hehe..
sumer nak cepat tahun ni.. Periksa cepat.. Mahrajan kawad kaki cepat.. Sukaneka pun dicepatkan.. Apa lagi? Mmg tahun ni tak ikut schedule sangat lah.. Tapi, Alhamdulillah.. sumernya berjalan dengan lancar.. untuk periksa yang akan datang ni.. Ana nak study betul-ii.. Korang doakanlah KEJAYAAN Ana.. Tahun ni Ana nak buat betul-ii.. Ana taknk trtinggal sikit pun yang Ana belajar.. Sbb next year nak PT3.. Terasa cam masa ni laju sangat.. Hmmm.. Bila cakap pasal masa.. Teringatlak apa yang Ana belajar kat skolah time Barab..
الوقت كالسيف إن لم تقطعه قطعك.. Maksudnya? Masa itu ibarat pedang, jika kita tidak memotongnya, maka ia akan potong kita.. So, jagalah masa.. Ceng!! Peringatan ni untuk diri Ana dan diri sumer orang gak.. Tak salah kan kalau kita saling mengingati.. Sejak naik form 2 nih,, minat Ana pada barab..makin menjadi-jadi.. Dia macam ntahlah.. Rasa cam barab ni seronok.. Tapi... x tau kenapa susah sangat nak dapat A barab.. Soalan dia takdelah sesukar time sekolah rendah agama tu.. mcm sekolah kebangsaan je.. cuma dia up sikitlah.. bukan sikit! banyakkk.. Hehe.. Okay.. Actually,, banyak benda nak kena study skang nih.. Lagi-ii maths.. Cikgu maths tahun ni ajar laju.. Satu hari,, kalau boleh..habiskan satu bab.. Kengkadang.. sehari separuh bab.. Besok dah habis.. Skang ni dah masuk topik pembinaan geometri dah.. topik ni,,, dua hari dah habis.. Ana belajar semalam n hari ni.. Nasib baiklah,, Ana dapat catch up sumer.. Budak kelas Ana dahlah sumer laju je catchup.. Saingan kat kelas pun boleh tahan auu.. Ramai sangat yang pandai.. Dorang sumer bersaing...
Termasuklah Ana.. Tapi,, Ana kena lebihkan usaha sikit kot.. Meja kat kelas skang pakai Alaf 21. Kitorang buatlah meja bentuk L. And,, kumpulan Ana sumer dak pandai.. terasa rendah di situ.. Ana rasa cam kecik je.. Duk sebelah dak pandai.. Depan kita pun dak pandai.. Dia cam.....hmmm..
Takpelah kan..

Ni lak perkataan yang Ana belajar time form1... Waduhhhh... Penat nihh tulis.. So, skang nak study lah kan.. Uisshhh.. Lagi memerlukan banyak tenaga! Tenaga supaya tak tidur.. Okay! Nak gi makan biskur tiger! Assalamualaikum.. Hehe.. ^^

P/S : العلم بلا عمل كالشجرة بلا ثمر

3 Minggu Kat Asrama

Ana Myhusna | 16:45 | 0Comments |

Hallooo... Okay! Sebelum Ana start, Ana nak cakap yang in shaa Allah... Ana akan kurangkan bukak blog next year.. Tahun ni pun dh kurang kan? Tahun depan lagi kurang. Nak kena fokus belajar.. Doakan Ana berjaya dunia akhirat okay? Hehe... oKAY.. 3 minggu?? Lama gak annn Ana kat asrama.. Eceh.. Lamalah sngt... Budak yang SBP ni lagi lama kan?
Sebulan.. hmmm... Ana patutnya balik 2 minggu sekali. Tapi, tak balik sbb ada mahrajan kawad kaki n open day sabtu ahad tu.. so,, isnin kitorang cuti tp still duk asrama.. kena study.. kemas asrama.. mmg siyes penat.. n agak fed up ahhh.. sbb x dpt balik.. hoho.. memula minggu first tu.. Ana dpt spek baru!!! yeayyy.. tapi baru je hilang hari sabtu time open day tu.. xtaulah..maybe hilang kat skolah time ana sibuk beli belah.. tlg cikgu kemas dewan lagi.. pagi smpai petang kat skolah.. tu kot smpai x perasan spek hilang.. hukhuk.. doa-doalah jumpa.. Ana siap mimpi kawan Ana jumpa spek Ana tau.. Cenggini mimpinya.......sekilas je........"Weh, aku jumpa spek kau!!"....Ana pun jawab.. "Arghhh.. weh thankyou!!" pastu end. terbangun lak.. Then tido balik.. sampai terbawak gi mimpi auu!
minggu ni lak tidur kat asrama x berapa nak lena.. kol 1 bangun.. kol 3 4 bangun.. sbb sejuklah.. kalau tidur atas lantai tu.. pastu,, dgr loceng orang bangun awall.. sbb xde air.. macam-ii lah.. Ana..ada air ke xde ke.. bangun cam biasa je.. tahun ni.. Ana mmg bangun kol 5. Awal x? Awal ann.. Gi skolah 6:45 / 6:50 / 7.00... Tahun lepas? Bangun 5:30 pagi.. gi skolah 6:30.. pelik ark? since tahun lepas baru form1.. pastu form5 Ana mmg sayang gila kat kitorang.. so, rules yg form5 bagi.. kena bangun mandi.. turun musolla sebelum masuk waktu subuh.. subuh masuk 5:45 taun lepas.. so, 15 minit mandi..terus bergegas turun time azan tuh.. ikutlah imam yang bertugas pagi tu.. kitorang solat.. pastu naik dorm terus siap gi skolah.. xdenya relak2.. kalau awal tahun lak.. dh siap pakai baju skolah dh.. lepas subuh terus gi skolah.. sarapan lah dulu ann..
okay! back to the story.. time open day mmg best gilaa!! seblum open day banyak benda jadi.. hari khamis kitorg yg h form2 nih kena toceeee ngan form5.. kejamnya!! haha.. xdelah toceee.. kiranya kena marahlah sbb kitorng ni bajet senior sngt.. jetjet je.. baru form2.. x reti bagi salam.. hormat xde.. slack je.. tu arhh.. sampai pkol 1 kena marah.. Ana appreciate lah nasihat-ii dorang walaupun kena tengking.. hehe.. kitorng bukn apa.. bagi kitorg snior yang boleh tengking or marah kitorang f52014 je! a.k.a form5 kitorang.. sbb? sbb ntah.. pastu kan.. hari jumaat malam lak.. dalam dorm tetiba ada org announce.. form2 !!! turun bilik sakit skang !!!! bila turun... Kak Affza... form 5 kitorang yang paling banyak nasihat time 2014 dtg... time ni takkan nak marah-marah lagi ann.. santailah.. mengenangkan kembali time 2014.. betapa banyak memori pahit, manis dan masin.. kitorang siap tidor kat bilik sakit tu dngn akak tu sbb nk teman akk form5 yang disayangi nih.. hehe... then besok paginya.. open day.. siap-siap.. terus keluar ngan kak Aff.. Pastu, berpisah-pisah.. Ana pun balik lah petang.. sebok tolong cikgulah.. duk dalam kelas lek lek lu..
Then, hari ahad nya kan ada kawad.. Ana bangun pagi..x ingat spek pegi mana!! arghhh.. hmmmm.. sabor jeler.. ana siap buat solat hajat taubat bagai.. doa... sumer.. smoga Allah pertemukanlah.. Then, cuti hari isnin.. selasa smpai jumaat....blajar2.. pastu balik wajib.. huuu... ahad pagi ni ada ni pulak... bantah-ii.. apende tah.. since maahad ni sngtlah tertutup bagai di pedalaman.. belakang ada country heights.. depan ada hutan.. pastu ,, tebang hutan..... nak buat kondo lakkk... 30 berapa ntah tingkat.. tu yang nak bantah tu.. Ana pun geram sebenarnya.. hehe.. okay! Assalamualaikum..

*3 minggu punya citer.. mmglah panjang..*

Nightline by me.

Ana Myhusna | 23:24 | 0Comments |

Orite.. Alang-ii free ni.. updatelah kan.. Lagipun,, dh tak ramai sgt pun kan viewers nyee.. So,,, post pun x guna.. Xde org nak baca.. Hekhok.. Nk blogwalk lagilah.. Dh malas dh gaknya.. Tunggu cuti yg lagi panjang ni ye.. Kalau homework tak bertimbun ahh.. Ana pun sebenarnya baru balik dari Johor.. Duk sana semalam.. Since my uncle are getting married.. hehe.. Tadi baru habis nikah...kenduri bagai.. Nanti nak balik Ganu pulak.. kenduri kat situ..
Baju tema kitorang hijau emerald... Pastu, yang mmg betul-ii hijau emereld tu Ana sorang je.. Yg len tu.. hampir-ii lah kutt.. Pastu lengan baju nya liplap kau.. Ana punyalah segan nak pakai baju tu.. Time kat homestay.. Nak keluar dari bilik pagi tadi.. malu-ii.. Sbb bajunya cam over benor.. Heshh.. pastu sampai malam lak tu pakai.. Ana dh x selesa dh sbenarnya.. Gi masjid nak solat pun segan.. Malam-ii.. baju dok hot sgt.. Org lenn.. perempuan pakai telekung.. Laki kain pelekat je hahh.. Ana dok capap lak kat situ kan.. Haha..
Nanti kenduri kat Ganu lak.. Pakai baju batik kaler coklat merah gitulah.. Ni pulak sedondon je sumer.. Every year.. Bila mak/bapa sedara nak kahwin je.. Mesti beli baju baru.. Bukan kita yang nak kahwin.. Sedondon sumer lak tuh.. Haha.. Tapi mudahlah kan.. orang senang recognie family pengantin.. Tp family belah sini jelah.. belah sana biasa je baju.. Haha...
Okayh.. Tutup citer pasal tuh.. Last week Ana baru je habis buat ujian formatif 1, hari khamis.. Doakan Ana dapat yang terbaik tau! Ana taknak teruk-ii cam taun lepas.. Even periksa hujung tahun last year tu meningkat.. AAAAA.. Tapi,, sepangjang tahun last year.. Tak banyak A pun sebenarnya.. Periksa hujung tahun je.. So, taun ni.. Ana nak prestasi Ana menigkat-ningkat..Even sekadar formatif.. Ana nakstudy je hari-ii even takde periksa.. In Shaa Allah ler.. Tu takleh janji sgt.. Since kawan2 kat asrama bukan jenis study sgt pun.. Asal siap homework terus tido.. Sbb homeworknya bertimbun.. Hari-ii.. Study ngan homework jeler.. Hihihi.. Okay!! Assalamualaikum.. Goodnight! ^^

Liebster Award 5

Ana Myhusna | 09:47 | 4Comments |

Okay.. Ni tak tau zaman bila punya.. Tadi Ana bukak cbox..nk sambung berbalas singgah.. Tetiba jumpa liebster ni.. Bile baca tarikh archive taun lepas.. Takpelah.. So, ni from her.. Okay taknk buang maselah ye..

Jom start!
here soalan cepumas
1.last name nama anda.
husna

2.antara bnyk2 malayvines,viners mana yg paling anda suka.?
ntahlah.. hehe.. malayvines tu ape pun x tau.. hehe..

3.klau dibagi 50 buah buku fixi,anak kucing & tiket ke Vietnam,mana yg akan anda pilih.?*pilih satu je*
susahnya.. anak kucing takmo ler.. kat asrama belambak.. hehe.. ermmm.. ermmm... 50 buah buku fixi pun x kompem baca sumer.. buku yg sedia ada pun x terbaca.. tiket ke Vietnam lah jwabnya.. hoho.. yg len tu senang je nak carik.. 

4.filem genre thriller,seram,atau lovey-dovey.?
thriller best gak.. tapi x sumer.. seram...sumer best.. bolehlah.. lovey-dovey?? hehe.. ok.. maybe lebih pada 'lovey-dovey' kot..

5.rumah impian.?
kondo pun best.. banglo pun best.. tak kesah asal selesa..

6.list imam/makmum idaman korg.
ushhh... ntahlah.. paling penting boleh bwk ke jalan yg benarlah yee..

7.kjapp.ada bnyk lagi ke.?alahaii,rehat dngn kitkat japp.
hokengg..

8.okayy smbung.blogger kesukaan korg.?
act ramai.. biasanya jwpn mesti blogger top2 skang kan.. cam Lyssa.. Fatin Liyana.. Maria Elena.. Hanis Zalikha well.. Ben Ashaari.. Yuyu.. Camtulah.. Ana pun bukan slalu sngt baca blog org skang.. Since dh xde masa nk bukak blog..

9.prnh trfikir tk org yg korg syang akan tinggalkn korg.?korg rasa boleh facing tk situasi tuh nnti.?
Ikutlah keadaan.. Kalo tanya skang.. Kompem jwpnnya takleyh.. Tapi,, In Shaa Allah..boleh.. Ntahlah. tapi pape pon kena redha.. **skang ni ingat family je.. espcially parent.. no!!!**

10.korg lbih suka brkawan dngn kaum adam ataupun hawa.?
sbenarnya lebih suka ngan laki.. sbb dorg jenis slambek kann.. pompuan ni...snang sgt terasa.. tapi,, ana lagi ramai girl friends.. dak laki x sumer boleh caye kot ye punn.. slama ana hidup.. paling-ii yg ana percaya.. yang ana kwn dari drjh 1 smpai drjh 6.. pastu satu batch ngan ana.. n sentiasa satu kelas ngaan ana.. masuk skolah mngh takdelah.. dh kata pun skolah gamee..

11.dh,habis akhirnya.nk tarikh lahir korg.
5th april.. nak dekat dh rasanya nih.. dh bulan 3 dh.. wish yeee!! haha.. hehe..

Okay.. Nak question?? Allah.. penatler gini.. okaylah.. soalan dia skema je.. amik dari liebster yg sblum2 nih.. tapi nomitane org len lah .. just x ckup 11.. sorii.. dh lewt malam sgt.. siyes ngantuk..

Question
1. Hobi korang apa?
2. Kalau shopping, usually korang beli apa? (Permintaan bukan keperluan)
. 3.Between shawl, bawal or a simple veil. Which one do you prefer?
4. What song could describes you? Or describes about your life?
5. Laman sosial apa korang paling aktif? Twitter, Insta, Facebook, Ask.fm?
6. nk describe blog ni? silakan.. please be more positive... hukhuk.. (skadar mmnuhkan soalan)
7. fav blogger?
8. what do u feel right now? annoying? angry? or just happy..?
9. Fav magazine? kalau minat..
10. novel or drama?
11. thanks sbb jwb.. korng suka soalan Ana? kamsa.... ^^

Nominates
1. Amyeza
2. noorsha
4. syifa
5. emma

ok thanks.. assalamualaikum...

2015 March Entry

Ana Myhusna | 20:55 | 0Comments |

Haluuu.. Masuk bulan 3 dah... Bulan feb satu je entri Ana ek? Hehe.. Tak banyak masa sgt skang.. Hehe.. Study je taun nih.. Bukak laptop pun bolehlah.. Drama pun dh kurang sgt layan.. Lagu je layan.. Hehe.. Drama banyak terlepas.. Healer tak habis tengok.. Blood dh start tak tgk lagi.. Spy lagi lah.. Baru tgk ep 1.. Pastu, stop.. Citer apa lagi?? Roommate? Lagi ahh.. Haha.. Skang ni bukan masa nak main-ii dah.. Kiamat pun makin dekat.. Takleyh lagho sgt.. Ibadah kena banyak.. Tak tau naper taun nih.. asyik pikr camtu jee.. But now nak study.. Since lusa exam.. Ujian formatif je pun.. Tapi,, kena wat btol-ii.. Hmmmm.... Pastu lepas ujian.. Cuti seminggu! That's great!!! Hehe.. Yg kompem balik kampung.. Hoho.. Since blog Ana ni makin bosannn.. Tuto pun dh lama tak post.. Sori sesangat yg request tuh.. Tak sempat nyempat nak tgk Cbox.. Cuti seminggu kerja rumah dh ready stock.. Biasa lah tu.. Break a leg Husnaa...
Kay.. cam pendek sgt je ann.. Nak taruk ape nih?? Jomlah kita bermuhasabah balik diri kita.. Apa kita buat harini?? tgk balikk.. Plus,, jom tgk video!! Lama tak post nahh...

Ni Video batch XTROVIA kat skolah Ana.. Taun lepas punye video.. Saje share.. Adelah gak pengajarannya tuh...


Ni lak.. 3 tahun lepas punya.. Ana blom masuk maahad lagi.. Tapi, adalah nasihatnya...yang disampaikan... Hehe.. Kalini,, share skolah punya video jelahh.. Since kebetulan tgh tgk..

So, tha last!! Video Mat Luthfi!! Yeayyy.. Hehe.. Kompem ramai dah tgk.. Ana saje je post nih.. Nak memenuhkan entri... Kotlah ade yg tak tgk lagi.. Ade ke? Cam tipu je... Boleh jadi gak ann..


Okay.. Assalamualaikum!

Entri Pendek Jap..

Ana Myhusna | 15:12 | 0Comments |

Hallooo.. Lama gak ann tak update blog.. Rasa cam dah lama sgt.. Sorry sesangat kalo tak dapat layan segala yang kat Cbox tu.. Ana adalah baca ckit-ii.. Ade tuto request and so on kan.. Tapi, Ana siyes takleyh bukak blog selalu skang.. Cuti sminggu ni pun.. Ana tak rasa cam cuti langsung.. Balik je rumah terus wat homework.. Pastu, balik kampung pulak.. Tu pun, Ana bwk laptop tau smata-mata nak wat homework.. Nk kena wat presentation lagi.. Dhlah buku teks nya tinggal kat asrama.. Nasib baiklah..ada VLE Frog... Ada gaklah buku teks PAI dalam tu.. Tu pun, Ana trtinggal kerja rumah KH kat asrama.. Pastu, besok ada KH. Ya Allah... Canerrrlahh.. Kena wat nota 2 bab lak tuh.. Adohyai.. Harapnye smpatlah at least buat ckit.. Plus, harapnya cikgu tak kutip.. Nota je pun hahh.. Heee...
Guannerr lah boleh lupa.. Mmg siyes kelam kabutlah.. Tapi, sempat lagi Ana tgk GOT7 Dream Knight! Haha.. Download.. pastu balik kampung tgk dlm kereta.. Hoho.. Ni pun, Ana baru je nak kemas barang balik asrama.. Selalunya bila kemas last minute.. Ana kompem kelam kabut.. takut ada barang tinggal.. Since Ana balik sini malam tadi tepat kol 12 malam. Balik je..tukar baju terus naik katil.. Dgn tudung,, beg,, sumer atas katil.. Tidur tak pakai bantal.. Tidur lah Ana ngan handbag sumer ats katil.. Pastu, mama Ana masuk bilik kemas-ii... Ana pun tidurlah dgn selesa.. Haha..
Kk.. Tak bnyk masa dh... Kena cek sumer barang.. Dhlah harini baru na cari bahan tuk essei pasal Asean bagai tuh.. Siyes susah.. Dpt ckit pun jadiklah.. Tajuknya pun Ana tak paham.. Pepandai je carik bahan.. Hehe.. Okay! Assalamualaikum..

Alhamdulillah..Selamat

Ana Myhusna | 17:20 | 3Comments |

Alhamdulillah.. selamat sampai dan selamat balik. Actually, baru je balik nih.. Cume yelah kan.. Terpikir kan blog jap.. Bukaklah update jap.. Japgi nak tidur..rehat.. Alang-ii dah jama' asar ni.. Kehkehkeh.. Dekat makkah,, tidur banyak mana pun.. Tak cukup.. Sebab penat beribadah.. Siyes.. Ana kalau satu hari tu takde schedule pape.. lawatan takde bagai semua.. Ana sekadar pergi solat jamaah kat masjd pastu tidur kat bilik. Kalo rajin tu biasa pagi-ii sebelum subuh lah Ana buat tawaf sunat. Time tu je syok buat tawaf.. Udara sejuk.. Solat pun kat situ.. Bukan betul-ii depan Kaabah.. Tapi, kat tingkat 3.. Tingkat paling ataslah tu.. Nampak gak kaabah dari atas.. Tapi, bestlah udara sejuk kat atas. At least kurang sesak.. Time first day sampai.. Nak wat tawaf tu sesak bebenor. Since betul-ii depan Kaabah.. Mmglah kan.. Pape pun seronoklah.. Rasa nak pergi lagi pun ada. Alhamdulillah.. Ana dapat buat dua kali umrah.. Hehe...
Okayh.. Ni sebenornya.. kawan Ana yang suruh update... dia kata sebelum dan selepas pergi kau update.. Tapi, tak silap Ana sebelum Ana tak update kan? So, ni Ana update.. Alhamdulillah.. Selamat sampai.. Hehehe.. Okay tak nak citer panjang.. Sekadar mengupdate.. Hehehe.. Assalamualaikum.. Nak pi tidur.. Kikiki..

Sekolah~~ Sekolah~~

Ana Myhusna | 22:47 | 1Comments |


Nak masuk waktu persekolahan dahhh.. Arghhh.. Lusa nak balik asrama.. Stressnya.. Nk kena kemas barang lagi.. Ana ni dhlah jenis yg tak suka kemas barang... Pastu, minggu depan nak gi umrah.. Kemas lagi.. Awal tahun ngan akhir tahun mmg susahh.. Asyik packing barang je.. Balik wajib setiap 2 minggu pun susah.. Asyik nak packing barang je.. But at least,, Ana packing baju kotor! Hohoho..
Ni pun.. dah kemas-ii.. packing-ii dari semalam.. Still gak rasa tak kena.. Mcm ada yang tertinggall.. Bila cek balik sume okay.. Weyyyy.. Poningnya...
In Shaa Allah.. Takde pape kan.. Risau sgt ni.. Takut ada yg tertinggal.. Ni pun, kemas barang yg penting je.. Yg tak penting cam buku-ii yg bukan skolah ke.. apa ke.. tak kemas langsung.. Sekadar kemas keperluan yg mmg betul-ii perlu je.. Tu pun, fokus tuk seminggu je.. Since minggu satu lagi,, balik lagi sekali.. So, x delah kemas semua.. Tapi, terasa cam..nanti Ana pegi umrah.. Ana akan tertinggal banyak aktiviti awal tahun.. Like, mesyuarat koko ke.. latihan merentas ke.. mesyuarat rumah sukan ke.. Koko koko koko lah sumer! Dahlah tahun lepas pun.. Ana cam x tumpu sangat.. Since baru form1 ann.. Hurmmm.. Takpelah kan.. Harapnya, tahun ni okay jelah sumer.. Yg penting tu, Ana dapat pergi umrah! Dengan tenang... Nampaknya, Ana kena gak lupakan koko koko koko bagai tu sumer.. Heee...
Orite! So, nampaknya sekarang.. makin tipis lah peluang nk berblogging! Hehe.. Jangan biarkan blog Ana berhabuk je tau.. Baca lah banyak kali pun.. Tapi, kalau dah boring..nak buat camne kan.. Hehe.. So, goodnight! Assalamualaikum..

New Year Story..

Ana Myhusna | 15:09 | 2Comments |

Hai.. Jarang-ii je skang update blog. Hehe.. Rasa malas je nak menaip.. Since, dok asrama..dah terbiasa tak bukak blog.. Lama-ii jadi malas nak bukak blog.. Time ni je Ana ada banyak masa nak berblogging.. Tapi, jadi blank pulak time nak buat new post nih. Hehe.. Haritu, Ana pegilah sekolah nak beli buku.. N then, time sampai sekolah je.. rasa segan nak keluar kereta.. Kenapa? Sebab Ana x pakai tudung labuh.. Haha.. Ana pakai tudung bawal cam biasa je.. Pastu,, sampai-ii je.. tengok-ii.. Alalah.. Ramai pun yang x pakai tudung labuh.. Pakai sekadar tutup dada ngan bahu je.. Asalkan kau tutup aurat.. Hehe..
So, x smpai 10 minit pun.. beli buku kat koop.. pastu terus balik. Since semua dah sedia.. Takyah fikir panjang.. Dah lengkap dalam plastik.. Time tu, rasa x sabar dh nak gi sekolah.. Dah takleyh pikir ape dah.. Patutnya harini sekolah kan? Haha.. Barang asrama pun tak kemas lagi.. Seb baik ditangguhkan.. Act, ada je barang yang tak beli lagi.. Bila sekolah tangguh,, ayah Ana mulalah nak tangguh beli barang sekolah.. Haha.. Ana ni dahlah jenis yang tak suka tangguh-ii beli barang.. So,, lepas balik je dari beli buku tu...Ana ngan mama Ana terus gi shopping barang sekolah.. Tapi, banyak barang asramalah.. Beli jubah bgai.. Hehe.. Sebab Ana kan dah makin membosar.. Haha.. Jubah lama sumer dah kasi orang. Bagi kat orang yang baru nak masuk asrama.. Ana pulak pih lah shopping jubah baru.. Uuu..

Tapi,, disebabkan kependekan yang melampau.. Haha.. Takdelah melampau sangat punn.. Ana nak kena potong jubahnya.. Hoho.. Pastu,, beli seluar...beli telekung Siti Khadijah! Oooo.. Ni paling best! Ayah Ana bagi RM200 je tuk beli buku sekolah je! Since kitorang beli buku sekolah haritu RM50 je.. terus decide nak shopping.. Shopping harga lebih dari duit yang ayah Ana kasi lak tu.. Telekung tu.. pakai duit mama Ana.. Haha.. Tapi, seriously sayang betul nak pakai telekung tu.. Ana simpan lagi dalam plastik n beg dia tu.. Tunggu sampai pi makkah nnt, baru Ana pakai.. Hehehe..
Kawan Ana pun ada belikan Ana telekung.. Tapi telekung lycra tulah.. Banyak lak telekung kalini ye.. Pastu adalah beli barang skolah.. Tak cukup ngan tu,, Ana ngan mama Ana terus gi jemput nenek Ana pergi makan Secret Recipe.. Lepas makan tulah kitorang bertiga gi shopping telekung. Nenek ngan mama Ana beli telekung sama corak jenis dan warna lak tu.. Eihhh..

Kalau nak kata waktu shopping paling best,, kompemlah ngan mama n nenek Ana. Kalo ngan ayah Ana,, susah ckit.. Hehe.. Dari pukul 10 pagi keluar rumah sampai lah asar.. Baru balik.. Haha.. Tu pun,, malam tu sempat lagi singgah rumah nenek ngan adik-ii Ana.. Hahh.. Time tu,, nenek Ana kata.."Ni mesti ada baju kau yang nak kena potong kan.. Tu yang datang sini.." Haha.. Lepas shopping-ii tu,, ada baju yang nak dipotongnya.. Hehe.. Nak wat camne.. Cucu nenek ni pendek..

Pastu, esoknya,, Ana bukaklah group batch Ana.. X-Proliven.. Diorng ada post nama-ii murid yang masuk kelas tu kelas nih.. Time tu Ana terkejut besar! Ingatkan khabar angin je.. Rupanya betul-ii kena tukar kelas.. Ana cuma boleh masuk dua kelas je.. Sama ade kelas Osman/Ali. Since dua kelas tu je pertanian.. N Alhamdulillah.. Ana stay kelas Osman.. Tapi,, 6 orang dari kelas Osman n Ali kena tukar.. Hmmm.. Tapi yang pasti dua kelas ni takkan ada budak Thailand.. Since budak Thailand cuma boleh masuk kelas Hamzah atau Talhah je.. Dua kelas pilihan ERT n Pertanian. Huhhh.. Tu tak silap Ana lah..
Time pergi sekolah beli buku tu tak terpikir pulak nak cek masuk kelas mana.. Hoho.. Since, tak terpikir pun kelas akan tukar-ii.. So, mksudnya kat sini.. Ana tak turun kelas!! Yeayyy.. Hoho.. Kalau ikut keputusan.. Dalam kelas Ana dapat no. 13/34.. Ni yang sedihlah.. Sebab kalo kat skolah rendah.. tak selalu dapat no. bawah 10 nih.. Naik je sekolah menengah..susah noh nak dapat top10..  Pastu keseluruhan 44/205. Kalau no. keseluruhan ni lagi sedih.. Sebab kat skolah rendah.. Kalau dalam kelas Ana no. 13.. Keseluruhan pun no. 13... Aduhhhh.. Teruknya Ana skarang.. Sekolah cenggini mmg susah nak lawanlah! Tapi, Alhamdulillah lah.. no keseluruhan Ana meningkat. Kalau time pertengahan tahun dapat no. 68/203.. Aduduh.. Tu lagi bagi Ana heart attack time mula-ii dapat tau nombor.. Seriously,, apa yang kau buat kat skolah Husna.. Belajar ke main??!

So, tahun ni..azam baru.. belajar betul-ii Husna.. Jangan azamnya jadi lain pulak masuk sekolah nnti... Hehe.. Okay.. Assalamualaikum! ^^