Alhamdulillah..Selamat

Ana Myhusna | 17:20 | 3Comments |

Alhamdulillah.. selamat sampai dan selamat balik. Actually, baru je balik nih.. Cume yelah kan.. Terpikir kan blog jap.. Bukaklah update jap.. Japgi nak tidur..rehat.. Alang-ii dah jama' asar ni.. Kehkehkeh.. Dekat makkah,, tidur banyak mana pun.. Tak cukup.. Sebab penat beribadah.. Siyes.. Ana kalau satu hari tu takde schedule pape.. lawatan takde bagai semua.. Ana sekadar pergi solat jamaah kat masjd pastu tidur kat bilik. Kalo rajin tu biasa pagi-ii sebelum subuh lah Ana buat tawaf sunat. Time tu je syok buat tawaf.. Udara sejuk.. Solat pun kat situ.. Bukan betul-ii depan Kaabah.. Tapi, kat tingkat 3.. Tingkat paling ataslah tu.. Nampak gak kaabah dari atas.. Tapi, bestlah udara sejuk kat atas. At least kurang sesak.. Time first day sampai.. Nak wat tawaf tu sesak bebenor. Since betul-ii depan Kaabah.. Mmglah kan.. Pape pun seronoklah.. Rasa nak pergi lagi pun ada. Alhamdulillah.. Ana dapat buat dua kali umrah.. Hehe...
Okayh.. Ni sebenornya.. kawan Ana yang suruh update... dia kata sebelum dan selepas pergi kau update.. Tapi, tak silap Ana sebelum Ana tak update kan? So, ni Ana update.. Alhamdulillah.. Selamat sampai.. Hehehe.. Okay tak nak citer panjang.. Sekadar mengupdate.. Hehehe.. Assalamualaikum.. Nak pi tidur.. Kikiki..

Sekolah~~ Sekolah~~

Ana Myhusna | 22:47 | 1Comments |


Nak masuk waktu persekolahan dahhh.. Arghhh.. Lusa nak balik asrama.. Stressnya.. Nk kena kemas barang lagi.. Ana ni dhlah jenis yg tak suka kemas barang... Pastu, minggu depan nak gi umrah.. Kemas lagi.. Awal tahun ngan akhir tahun mmg susahh.. Asyik packing barang je.. Balik wajib setiap 2 minggu pun susah.. Asyik nak packing barang je.. But at least,, Ana packing baju kotor! Hohoho..
Ni pun.. dah kemas-ii.. packing-ii dari semalam.. Still gak rasa tak kena.. Mcm ada yang tertinggall.. Bila cek balik sume okay.. Weyyyy.. Poningnya...
In Shaa Allah.. Takde pape kan.. Risau sgt ni.. Takut ada yg tertinggal.. Ni pun, kemas barang yg penting je.. Yg tak penting cam buku-ii yg bukan skolah ke.. apa ke.. tak kemas langsung.. Sekadar kemas keperluan yg mmg betul-ii perlu je.. Tu pun, fokus tuk seminggu je.. Since minggu satu lagi,, balik lagi sekali.. So, x delah kemas semua.. Tapi, terasa cam..nanti Ana pegi umrah.. Ana akan tertinggal banyak aktiviti awal tahun.. Like, mesyuarat koko ke.. latihan merentas ke.. mesyuarat rumah sukan ke.. Koko koko koko lah sumer! Dahlah tahun lepas pun.. Ana cam x tumpu sangat.. Since baru form1 ann.. Hurmmm.. Takpelah kan.. Harapnya, tahun ni okay jelah sumer.. Yg penting tu, Ana dapat pergi umrah! Dengan tenang... Nampaknya, Ana kena gak lupakan koko koko koko bagai tu sumer.. Heee...
Orite! So, nampaknya sekarang.. makin tipis lah peluang nk berblogging! Hehe.. Jangan biarkan blog Ana berhabuk je tau.. Baca lah banyak kali pun.. Tapi, kalau dah boring..nak buat camne kan.. Hehe.. So, goodnight! Assalamualaikum..

New Year Story..

Ana Myhusna | 15:09 | 2Comments |

Hai.. Jarang-ii je skang update blog. Hehe.. Rasa malas je nak menaip.. Since, dok asrama..dah terbiasa tak bukak blog.. Lama-ii jadi malas nak bukak blog.. Time ni je Ana ada banyak masa nak berblogging.. Tapi, jadi blank pulak time nak buat new post nih. Hehe.. Haritu, Ana pegilah sekolah nak beli buku.. N then, time sampai sekolah je.. rasa segan nak keluar kereta.. Kenapa? Sebab Ana x pakai tudung labuh.. Haha.. Ana pakai tudung bawal cam biasa je.. Pastu,, sampai-ii je.. tengok-ii.. Alalah.. Ramai pun yang x pakai tudung labuh.. Pakai sekadar tutup dada ngan bahu je.. Asalkan kau tutup aurat.. Hehe..
So, x smpai 10 minit pun.. beli buku kat koop.. pastu terus balik. Since semua dah sedia.. Takyah fikir panjang.. Dah lengkap dalam plastik.. Time tu, rasa x sabar dh nak gi sekolah.. Dah takleyh pikir ape dah.. Patutnya harini sekolah kan? Haha.. Barang asrama pun tak kemas lagi.. Seb baik ditangguhkan.. Act, ada je barang yang tak beli lagi.. Bila sekolah tangguh,, ayah Ana mulalah nak tangguh beli barang sekolah.. Haha.. Ana ni dahlah jenis yang tak suka tangguh-ii beli barang.. So,, lepas balik je dari beli buku tu...Ana ngan mama Ana terus gi shopping barang sekolah.. Tapi, banyak barang asramalah.. Beli jubah bgai.. Hehe.. Sebab Ana kan dah makin membosar.. Haha.. Jubah lama sumer dah kasi orang. Bagi kat orang yang baru nak masuk asrama.. Ana pulak pih lah shopping jubah baru.. Uuu..

Tapi,, disebabkan kependekan yang melampau.. Haha.. Takdelah melampau sangat punn.. Ana nak kena potong jubahnya.. Hoho.. Pastu,, beli seluar...beli telekung Siti Khadijah! Oooo.. Ni paling best! Ayah Ana bagi RM200 je tuk beli buku sekolah je! Since kitorang beli buku sekolah haritu RM50 je.. terus decide nak shopping.. Shopping harga lebih dari duit yang ayah Ana kasi lak tu.. Telekung tu.. pakai duit mama Ana.. Haha.. Tapi, seriously sayang betul nak pakai telekung tu.. Ana simpan lagi dalam plastik n beg dia tu.. Tunggu sampai pi makkah nnt, baru Ana pakai.. Hehehe..
Kawan Ana pun ada belikan Ana telekung.. Tapi telekung lycra tulah.. Banyak lak telekung kalini ye.. Pastu adalah beli barang skolah.. Tak cukup ngan tu,, Ana ngan mama Ana terus gi jemput nenek Ana pergi makan Secret Recipe.. Lepas makan tulah kitorang bertiga gi shopping telekung. Nenek ngan mama Ana beli telekung sama corak jenis dan warna lak tu.. Eihhh..

Kalau nak kata waktu shopping paling best,, kompemlah ngan mama n nenek Ana. Kalo ngan ayah Ana,, susah ckit.. Hehe.. Dari pukul 10 pagi keluar rumah sampai lah asar.. Baru balik.. Haha.. Tu pun,, malam tu sempat lagi singgah rumah nenek ngan adik-ii Ana.. Hahh.. Time tu,, nenek Ana kata.."Ni mesti ada baju kau yang nak kena potong kan.. Tu yang datang sini.." Haha.. Lepas shopping-ii tu,, ada baju yang nak dipotongnya.. Hehe.. Nak wat camne.. Cucu nenek ni pendek..

Pastu, esoknya,, Ana bukaklah group batch Ana.. X-Proliven.. Diorng ada post nama-ii murid yang masuk kelas tu kelas nih.. Time tu Ana terkejut besar! Ingatkan khabar angin je.. Rupanya betul-ii kena tukar kelas.. Ana cuma boleh masuk dua kelas je.. Sama ade kelas Osman/Ali. Since dua kelas tu je pertanian.. N Alhamdulillah.. Ana stay kelas Osman.. Tapi,, 6 orang dari kelas Osman n Ali kena tukar.. Hmmm.. Tapi yang pasti dua kelas ni takkan ada budak Thailand.. Since budak Thailand cuma boleh masuk kelas Hamzah atau Talhah je.. Dua kelas pilihan ERT n Pertanian. Huhhh.. Tu tak silap Ana lah..
Time pergi sekolah beli buku tu tak terpikir pulak nak cek masuk kelas mana.. Hoho.. Since, tak terpikir pun kelas akan tukar-ii.. So, mksudnya kat sini.. Ana tak turun kelas!! Yeayyy.. Hoho.. Kalau ikut keputusan.. Dalam kelas Ana dapat no. 13/34.. Ni yang sedihlah.. Sebab kalo kat skolah rendah.. tak selalu dapat no. bawah 10 nih.. Naik je sekolah menengah..susah noh nak dapat top10..  Pastu keseluruhan 44/205. Kalau no. keseluruhan ni lagi sedih.. Sebab kat skolah rendah.. Kalau dalam kelas Ana no. 13.. Keseluruhan pun no. 13... Aduhhhh.. Teruknya Ana skarang.. Sekolah cenggini mmg susah nak lawanlah! Tapi, Alhamdulillah lah.. no keseluruhan Ana meningkat. Kalau time pertengahan tahun dapat no. 68/203.. Aduduh.. Tu lagi bagi Ana heart attack time mula-ii dapat tau nombor.. Seriously,, apa yang kau buat kat skolah Husna.. Belajar ke main??!

So, tahun ni..azam baru.. belajar betul-ii Husna.. Jangan azamnya jadi lain pulak masuk sekolah nnti... Hehe.. Okay.. Assalamualaikum! ^^