من جد وجد

Ana Myhusna | 20:19 | 0Comments |

Hye!! Okayh ! Cuti  4 hari bermula.. Hmmm.. Apa je nak buat cuti ni? Nak gi beli buku kat PWTC sebenarnya.. Tapi, ntahlah bile nak ajak mamanya.. Abah lak sibuk.. Hmm.. Asal balik je jarang jumpa Abah. Bila cuti panjang je jumpe.. Melawat kat asrama pun kekadang je abah datang.. Takpelah.. sara keluarga.. Ececeh.. Okay! Bulan 4 dh nak habis.. bulan 5 nak masuk dah.. Ana masih rasa macam.... mmm... macam.... masih baru dalam form2 nih.. naper ek? tahun ni pun.. cikgu sumer ajar laju je.. periksa yang baru masuk kali kedua.. pun dh terasa cam dh berpuluh kali. asyik-ii periksa.. maybe sebab tahun ni tergesa-gesa sangat kot.. hehe..
sumer nak cepat tahun ni.. Periksa cepat.. Mahrajan kawad kaki cepat.. Sukaneka pun dicepatkan.. Apa lagi? Mmg tahun ni tak ikut schedule sangat lah.. Tapi, Alhamdulillah.. sumernya berjalan dengan lancar.. untuk periksa yang akan datang ni.. Ana nak study betul-ii.. Korang doakanlah KEJAYAAN Ana.. Tahun ni Ana nak buat betul-ii.. Ana taknk trtinggal sikit pun yang Ana belajar.. Sbb next year nak PT3.. Terasa cam masa ni laju sangat.. Hmmm.. Bila cakap pasal masa.. Teringatlak apa yang Ana belajar kat skolah time Barab..
الوقت كالسيف إن لم تقطعه قطعك.. Maksudnya? Masa itu ibarat pedang, jika kita tidak memotongnya, maka ia akan potong kita.. So, jagalah masa.. Ceng!! Peringatan ni untuk diri Ana dan diri sumer orang gak.. Tak salah kan kalau kita saling mengingati.. Sejak naik form 2 nih,, minat Ana pada barab..makin menjadi-jadi.. Dia macam ntahlah.. Rasa cam barab ni seronok.. Tapi... x tau kenapa susah sangat nak dapat A barab.. Soalan dia takdelah sesukar time sekolah rendah agama tu.. mcm sekolah kebangsaan je.. cuma dia up sikitlah.. bukan sikit! banyakkk.. Hehe.. Okay.. Actually,, banyak benda nak kena study skang nih.. Lagi-ii maths.. Cikgu maths tahun ni ajar laju.. Satu hari,, kalau boleh..habiskan satu bab.. Kengkadang.. sehari separuh bab.. Besok dah habis.. Skang ni dah masuk topik pembinaan geometri dah.. topik ni,,, dua hari dah habis.. Ana belajar semalam n hari ni.. Nasib baiklah,, Ana dapat catch up sumer.. Budak kelas Ana dahlah sumer laju je catchup.. Saingan kat kelas pun boleh tahan auu.. Ramai sangat yang pandai.. Dorang sumer bersaing...
Termasuklah Ana.. Tapi,, Ana kena lebihkan usaha sikit kot.. Meja kat kelas skang pakai Alaf 21. Kitorang buatlah meja bentuk L. And,, kumpulan Ana sumer dak pandai.. terasa rendah di situ.. Ana rasa cam kecik je.. Duk sebelah dak pandai.. Depan kita pun dak pandai.. Dia cam.....hmmm..
Takpelah kan..

Ni lak perkataan yang Ana belajar time form1... Waduhhhh... Penat nihh tulis.. So, skang nak study lah kan.. Uisshhh.. Lagi memerlukan banyak tenaga! Tenaga supaya tak tidur.. Okay! Nak gi makan biskur tiger! Assalamualaikum.. Hehe.. ^^

P/S : العلم بلا عمل كالشجرة بلا ثمر

3 Minggu Kat Asrama

Ana Myhusna | 16:45 | 0Comments |

Hallooo... Okay! Sebelum Ana start, Ana nak cakap yang in shaa Allah... Ana akan kurangkan bukak blog next year.. Tahun ni pun dh kurang kan? Tahun depan lagi kurang. Nak kena fokus belajar.. Doakan Ana berjaya dunia akhirat okay? Hehe... oKAY.. 3 minggu?? Lama gak annn Ana kat asrama.. Eceh.. Lamalah sngt... Budak yang SBP ni lagi lama kan?
Sebulan.. hmmm... Ana patutnya balik 2 minggu sekali. Tapi, tak balik sbb ada mahrajan kawad kaki n open day sabtu ahad tu.. so,, isnin kitorang cuti tp still duk asrama.. kena study.. kemas asrama.. mmg siyes penat.. n agak fed up ahhh.. sbb x dpt balik.. hoho.. memula minggu first tu.. Ana dpt spek baru!!! yeayyy.. tapi baru je hilang hari sabtu time open day tu.. xtaulah..maybe hilang kat skolah time ana sibuk beli belah.. tlg cikgu kemas dewan lagi.. pagi smpai petang kat skolah.. tu kot smpai x perasan spek hilang.. hukhuk.. doa-doalah jumpa.. Ana siap mimpi kawan Ana jumpa spek Ana tau.. Cenggini mimpinya.......sekilas je........"Weh, aku jumpa spek kau!!"....Ana pun jawab.. "Arghhh.. weh thankyou!!" pastu end. terbangun lak.. Then tido balik.. sampai terbawak gi mimpi auu!
minggu ni lak tidur kat asrama x berapa nak lena.. kol 1 bangun.. kol 3 4 bangun.. sbb sejuklah.. kalau tidur atas lantai tu.. pastu,, dgr loceng orang bangun awall.. sbb xde air.. macam-ii lah.. Ana..ada air ke xde ke.. bangun cam biasa je.. tahun ni.. Ana mmg bangun kol 5. Awal x? Awal ann.. Gi skolah 6:45 / 6:50 / 7.00... Tahun lepas? Bangun 5:30 pagi.. gi skolah 6:30.. pelik ark? since tahun lepas baru form1.. pastu form5 Ana mmg sayang gila kat kitorang.. so, rules yg form5 bagi.. kena bangun mandi.. turun musolla sebelum masuk waktu subuh.. subuh masuk 5:45 taun lepas.. so, 15 minit mandi..terus bergegas turun time azan tuh.. ikutlah imam yang bertugas pagi tu.. kitorang solat.. pastu naik dorm terus siap gi skolah.. xdenya relak2.. kalau awal tahun lak.. dh siap pakai baju skolah dh.. lepas subuh terus gi skolah.. sarapan lah dulu ann..
okay! back to the story.. time open day mmg best gilaa!! seblum open day banyak benda jadi.. hari khamis kitorg yg h form2 nih kena toceeee ngan form5.. kejamnya!! haha.. xdelah toceee.. kiranya kena marahlah sbb kitorng ni bajet senior sngt.. jetjet je.. baru form2.. x reti bagi salam.. hormat xde.. slack je.. tu arhh.. sampai pkol 1 kena marah.. Ana appreciate lah nasihat-ii dorang walaupun kena tengking.. hehe.. kitorng bukn apa.. bagi kitorg snior yang boleh tengking or marah kitorang f52014 je! a.k.a form5 kitorang.. sbb? sbb ntah.. pastu kan.. hari jumaat malam lak.. dalam dorm tetiba ada org announce.. form2 !!! turun bilik sakit skang !!!! bila turun... Kak Affza... form 5 kitorang yang paling banyak nasihat time 2014 dtg... time ni takkan nak marah-marah lagi ann.. santailah.. mengenangkan kembali time 2014.. betapa banyak memori pahit, manis dan masin.. kitorang siap tidor kat bilik sakit tu dngn akak tu sbb nk teman akk form5 yang disayangi nih.. hehe... then besok paginya.. open day.. siap-siap.. terus keluar ngan kak Aff.. Pastu, berpisah-pisah.. Ana pun balik lah petang.. sebok tolong cikgulah.. duk dalam kelas lek lek lu..
Then, hari ahad nya kan ada kawad.. Ana bangun pagi..x ingat spek pegi mana!! arghhh.. hmmmm.. sabor jeler.. ana siap buat solat hajat taubat bagai.. doa... sumer.. smoga Allah pertemukanlah.. Then, cuti hari isnin.. selasa smpai jumaat....blajar2.. pastu balik wajib.. huuu... ahad pagi ni ada ni pulak... bantah-ii.. apende tah.. since maahad ni sngtlah tertutup bagai di pedalaman.. belakang ada country heights.. depan ada hutan.. pastu ,, tebang hutan..... nak buat kondo lakkk... 30 berapa ntah tingkat.. tu yang nak bantah tu.. Ana pun geram sebenarnya.. hehe.. okay! Assalamualaikum..

*3 minggu punya citer.. mmglah panjang..*