IMAN

Ana Myhusna | 15:01 | 0Comments |


Okeyh.. Lama x post.. Actually,, xde masa sgt.. Since duk asrama ann.. Balik lak cammmm hmmmm.. Act, balik rumah pun bukan buat apa sgt.. Tengok drama.. drama.. drama.. lagu.. makan.. (macam takde life sgt je..) Okaylaahh,, xdelah drama memannjang lagu jee.. makan jee.. novel jee.. Ade gaklah kita buat ibadah kann.. Hehe.. Ingatkan balik boleh terus jalan-ii.. So, nampaknya banyak pulak masa terluang kat rumah nih.. Seriously,, Ana rasa cammm...Menyesal setiap hari sbb masa berlalu sgt laju n amal ibadah cam x cukup je dalam sehari.
Parent pun busy kerja.. Balik petang,, nothing happens.. Lepak sama-ii keluarga lah kan.. So, bila nak post pun rasa cam nak buat entry apa? Xde pengalaman nak share... So, noww.. Ana nak share benda yang Ana belajar kat asrama lah eh.. Tak elok gak biar blog cenggitu je lama-ii..

Ok,, nak cakap pasal IMAN. Actually, Ana xdelah pandai sangat nak citer benda cenggini.. Tapi, berdasarkan apa yang Ana dah belajarlah dekat sekolah sepanjang dua tahun duk kat Maahad tu..adalah jugak yang boleh dikongsikan.. Rasulullah kata, "Sampaikanlah dariku walau sepotong ayat" So.. x salahlah kalau Ana nak share.. Ni pon still bergantung pada buku, google and so on.. takut tersalah kongsi..

Sebelum ni, Ana bukak ask.fm.. dah lama x bukak katakan.. Then, ada hamba Allah ni tanya,, macam mana nak kuatkan iman.. Seriously, time tu Ana cam terkedu gila.. Sbb Ana penat fikir.. Ana takut, Ana tersalah cakap.
Then, Ana fikirlah,, mestilah kena dekatkan diri dengan Allah..
Pastu Ana fikir lagi,, macam mana nak dekatkan diri dengan Allah??
Ok.. Buatlah amal ibadah,, banyakkan solat sunat,, puasa sunat, dll..
Then Ana fikir lagi,, means aq x pernah nak usaha dekatkan diri dengan Allah.. Aq cuma solat 5 waktu, baca mathurat, Quran pun bukan hari-hari baca. Kalau kat asrama, macam-ii.. Puasa sunat selalu buat, Quran tak tinggal baca setiap hari..

Ana pun, sebab takut salah bagi ilmu, google lah cara nak kuatkan iman. Then, Ana jumpa lagi satu cara,, beristighfar. Ana pun,, okay istighfar... Bila je Ana amik masa untuk istighfar at least 5 minit ann.. So,, Ana pun duduklah jap memikirkan benda tu.. Pastu, Ana terus jawab ask tadi tu..

So, skang ni,, kalau bagi ilmu kat orang tapi tak buat apa gunanya kan? Ana pun kena kuatkan iman. Dekatkan diri dengan Allah n istighfar selalu.. Dekatkan diri dengan Allah ada banyak cara.. Cthnya,, buat solat sunat dhuha waktu dhuha,, buat qiamulail tiap malam.. Duduk selawat, baca tahmid semua tu pun boleh.. Asalkan ikhlas.

Ana ada baca dekat satu buku ni,, katanya,, orang yang malas cam Ana ini,, kena cuba juga buat sikit-ii sampai jadi habit.. Bila dh jadi habit,, kita confirm dh biasa smpai susah hati kalau x buat.. Hehe.. In Shaa Allah.. Ana pun tgh paksa juga diri ni bangun dari kerusi pergi buat ibadah sikit. Jalanlah jugak sikit-ii tu.. Doa-doakanlah Ana dapat jadi anak yang solehah.. Seorang yang suka beribadah kepada-Nya.. Okay?

In Shaa Allah..
Kalau ada salah n silap,, sori banyak-ii..Bukan apa,, manusia ni tak lepas daripada buat kesilapan..
Assalamualaikum! ^^



No comments:

Post a Comment

Love you!