Don't Be Discouraged

Ana Myhusna | 00:15 | 1Comments |


Haiii.. Dah bulan 5 dah n nampaknya post Ana baru 2 je untuk tahun nih.. Haiyoo.. Tak sedar pun masa ni bergerak sangat wow lajunya..
Okayh.. Main point tajuk ni nak citer pasal coming mid year exam next week. But, before that.. today is my mom's birthday! Alaaaa.. It's just ended a minute ago. Dh pukul 12:01 minit.. Hoho.. Ana je yang x beli hadiah.. since baru balik dari asrama.. So, coming exam ni,, Ana akan buat yang terbaik to be mama n abah birthday gift. Since abah punya besday pon nak dekat dah..

Okayh!
Exam nak dekat, n Ana tengok semua orang study hard. Ana? Tak tau naper,, rasanya sangat susah ye untuk study.. Rasa cam suka hati aq lah bila nk study and bila nk main.
And bila balik rumah, study tu amat kurang tapi azam tu amatlah tinggi yeee.. sebab tu lah rasa cam,, hesh boleh ke aq buat exam kali ni.
Ana rasa macam baru je masuk sekolah n xde benda yang dah dipelajari. Hoho.. Takdelah camtu.. Rasa cam baru start study sikit,, padahal buku tulis sumer dah masuk buku 2 tau masalahnya..
Ana sekarang, balik rumah terus buka lagu, nak tengok drama / movie baru.. Macam mana nak belajar kalo banyak sangat benda lagho boleh buat kat rumah ni. Nasib baik xde drama baru.
That's why lah Ana pilih quotes atas tu. Sebab Ana banyak kali discouraged, rasa cam nak stop sekolah.. Penat study. Pagi, petang, siang, malam ada kelas sampai ntah bila nak buat homework pun tak tahu.
Tapi, bila fikirkan balik. Tujuan belajar kerana-Nya,, jadi kenalah belajar seikhlas-ikhlasnya,. Belajar ni pun satu jihad ye sebenarnya. Lagilah bila kita betul2 ikhlas.
Datang sekolah buka sekadar untuk main,, tapi tujuan utama tu yang kita kena ingat. Belajar kerana Allah.
And yang paling utama bukan pergi sekolah untuk bercintan-cintun ye. Sekolah tempat belajar bukan tempat untuk mendekati zina. Allah kata La takrabu zina. Bukan La tafa'lu zina. Allah kata jangan dekat pon apatah lagi buat. Bercintan-cintun ni pun salah satu cara kita nak dekat dengan zina ya. Tak kiralah zina mata atau hati.
Wushhh,, dah macam ustazah dah.. Nilah orang kata penangan dengar tazkirah tiap2 malam kat asrama. Tapi, tahun ni sangat kurang dengar tazkirah. But, since musim periksa, Ramadhan n Syawal is coming .. so tuition stop kejap, duk kat masjid je. Alhamdulillah..
Tapi, rasanya Ramadhan takde tazkirah kot. Ntahlah.. Alaaa...

Tapi, memang seriouslah.. Selalunya yang duk depan time tazkirah ni form 1 auu.. Tapi batch Ana ni dari form1 sampai form3 nih hah.. nak rebut jugak tempat depan.. Moga2 bukanlah sebab nk mengusha... Hoho.. Ya Allah,, jauhi kami dari zina mata.. Kihkih...

Okayh.. dh jauh sangat ye! main topic pasal belajar je.. Last2 sampai ke masjidlah tazkirahlah.. Susahlah camni ann..

Apapun,, whenever discouraged time study,, ingat tujuan kita belajar kerana Allah.
Wallahua'lam. ^^

Assalamualaikum

P/S : Doakan result kalini lagi tinggi dari sebelum ni. Doakan markah Ana sumer 80 ke atas je.. Takde bawah 80. In Shaa Allah.. AMIN..

1 comment:

Love you!