Lailatul Qadar

Ana Myhusna | 11:00 | 0Comments |


Ramadhan dah nak habis dah korang! 10 malam terakhir pun dah sampai!! So,,, marilah kita saling mengingati ye. Malam ni bolehlah berjaga malam.. buat solat sunat banyak banyak.. buat amal ibadah banyak2.. Mana tahu jumpa malam lailatulqadar. Oleh itu, hari ni Ana nak share tentang lailatulqadar mengikut pengetahuan yang Ana ada jelah. Ana xdelah pandai sangat bab2 nih.. Tapi, adalah sikit yang boleh share. Hehe..

Ni Ana dapat melalui wikipedia tentang sejarah ringkas lailatul qadar.
Apabila sahabat-sahabat Rasulullah mengkagumi ibadah seorang umat Bani Israel yang beribadah selama 1000 bulan dengan beribadah pada malam hari dan berjihad pada siangnya, lalu Allah menurunkan surah al-Qadar yang menyatakat lailatul Qadar (malam al-Qadar) lebih baik daripada 1000 bulan. Ia adalah rahmat dan kurniaan Allah kepada umat Rasulullah.

Ha.. Nampak tak? So, jomlah kita berjaga buat ibadah malam2 ehhh... Hehe.. Siapa je yang akan dapat lailatul qadar ni?
  • Orang ni orang yang solat fardhu maghrib dan isya' secara berjemaah sepanjang bulan Ramadhan dan dia tidur dengan azam yang kuat untuk solat subuh berjemaah pada esoknya.
  • Solat tarawih ni termasuk dengan solat malam juga sbb ia dilakukan lepas Isya'. So, kiranya orang yang solat tarawih ni dikira solat sunat pada lailatul Qadar, so bolehlah tambah lagi rakaat time 10 malm terakhir.
Okay now tanda2 Lailatul Qadar pula.
  • Keadaan matahari pada waktu pagi, terbit berwarna putih tanpa memancarkan sinar ke segala penjuru. 
  • Keadaan waktu malam tak panas dan tak dingin, matahari di waktu paginya tak terlalu cerah dan nampak kemerah-merahan
  • Malam lailatu qadar ni bersih, tak panas, tak dingin, tak berawan, tak hujan, tak berangin
And, sebenarnya banyak lagi yang kita boleh tahu tentang Lailatul Qadar ni. Kalau korang berminat cerlah google. Ustaz Azhar Idrus pun ada bagi tazkirah tentang malam al-Qadar ni. So what are you waiting for? semua di hujung jari je skang. Ana pun nak checkout sebenarnya. Doa2 yang boleh diamalkan dan macam2 lah.. So, jom sama2 cari ilmu! Assalamualaikum..

Kawan 2Weeks Ana

Ana Myhusna | 06:48 | 2Comments |


Hai. Hari ni, Ana tak balik asrama lagi sbb banyak lagi barang dari kem haritu nak kena punggah dan basuh dan kemas dan lipat dan bla bla bla.. Act, mmg dah rancang dah untuk ponteng.. Hehe..
Okay, nak cerita pasal kem haritu sebenarnya.. Sangat best, sangat seronok. Tak sia-sialah pergi sbb masa kita yang terluang tu mmg dah xde dah bila pergi sana. Since Ana dapat course green technology, then Ana belajar pasal green tech je.. Hari2.. Buat eksperimen pun mesti ada kena mengena dengan green tech.
Okay, jangan ingat green tech tu pokok pulak. It's an energy okay.. Time Ana pergi tu, Ana dapat rasa macam Analah yang paling mengong sekali sbb x fluent english sangat and rasa macam banyak benda aku tak tahu.. pretest pasal green tech pun Ana dapat 51 je. Nampak sangat pengetahuan ceteklah time awal2 masuk tu..
Tapi, dh last2 tu postest pula Ana xdelah hebat sangat.. Ana just dapat 71 means pengetahuan tu makin banyaklah,, tapi still blur lagi ann..
Buat projek pun Ana sangat susah nak cari idea. Nak berpusing-pusing otak Ana memikirkan idea.
Dahlah individu,, susahlah nak fikir.. nak perah otak sorang2.. Pastu, anak2 yang sebaya ngan Ana kat sini ada 6 orang je termasuk Ana. 3 lelaki n 3 perempuan. Elok sangatlah tu.
Rommate Ana mmg semua form3. Kami bertiga dalam bilik tersebut. Dan kami yang selalu lambat bersiap. Bilik kitorang no. 16. Nanti, pagi-pagi tu kalau kitorang lambat,, mulalah form2 yang dh siap ni kejut kitorang melalui whatsapp yang sebenarnya x function pun. Kami tetap akan lambat sbb kami sempoi je.. Act, kami berusaha untuk awal ye.. Tapi, still lambat. Dax2 form2 ni tak tau camne dorang boleh manage awal. Mungkin sbb diorang sanggup beratur panjang2 dan awal2 time pagi2 tu .
Kami yang form3 ni berasa kami sepatutnya tidur dahulu shingga barisan untuk ke shower sudah berkurang. Haha..
Tapi, seronoklah.. Video pasal course kitorang pun ada.. Dan obviously, orang yang buat video ini ialah pelajar2 dari course Multimedia Kreatif. Ana teringin gak nak masuk course tu. Bagi Ana tu course yang paling mudah untuk belajar sbb Ana memang minat bab2 pakai komputer ni. Kalau boleh buat apa2 kerja pun nak cari laptop. Alhamdulillah kami belajar di kelas dgn mencari maklumat dalam laptop juga. Dan kadangkala kami dibenarkan membawa telefon bimbit untuk mencari maklumat berkenaan teknologi hijau.
Hoho.. Time yang Ana paling sukalah is time riadah. Sangat seronok sbb kitorang memang betul2 berpeluh and semua sangatlah lasak. Lagi satu, yang risaunya time nak start riadah tu memikirkan yang kitorang main campur lelaki n wanita. LOL.Ana ni dahlah x biasa ngan budak lelaki nih. Nak jaga daripada tersentuh tu,, Ya Allah Ya Rabbi,, dugaan betul.. Susah sangat nak menjaganya. But,. in the same time,, kitorang dapat merapatkan ukhwah antara ahli kumpulan. Ana daripada kekok bebenor nak cakap ngan lelaki,, akhirnya biasa je cakap ngan diorang.
Ana x tau apa akan jadi kalau Ana balik semula ke asrama nih,, takut awkward tu datang balik ann.. Nasib baik course Ana ramai form2. Kalau form3? Hah, susahlah citer dia. Kitorang pun x ingat dah sape tua sape muda. Sumer pakai aku kau je. Sorang je budak yang pakai akak. Since dia form1. Namanya Sashvini. Sangat comellah budaknya but sometimes jahat gak ngan akak2,, Haha.. Okayh! Till then,, assalamualaikum...