Lailatul Qadar

Ana Myhusna | 11:00 | 0Comments |


Ramadhan dah nak habis dah korang! 10 malam terakhir pun dah sampai!! So,,, marilah kita saling mengingati ye. Malam ni bolehlah berjaga malam.. buat solat sunat banyak banyak.. buat amal ibadah banyak2.. Mana tahu jumpa malam lailatulqadar. Oleh itu, hari ni Ana nak share tentang lailatulqadar mengikut pengetahuan yang Ana ada jelah. Ana xdelah pandai sangat bab2 nih.. Tapi, adalah sikit yang boleh share. Hehe..

Ni Ana dapat melalui wikipedia tentang sejarah ringkas lailatul qadar.
Apabila sahabat-sahabat Rasulullah mengkagumi ibadah seorang umat Bani Israel yang beribadah selama 1000 bulan dengan beribadah pada malam hari dan berjihad pada siangnya, lalu Allah menurunkan surah al-Qadar yang menyatakat lailatul Qadar (malam al-Qadar) lebih baik daripada 1000 bulan. Ia adalah rahmat dan kurniaan Allah kepada umat Rasulullah.

Ha.. Nampak tak? So, jomlah kita berjaga buat ibadah malam2 ehhh... Hehe.. Siapa je yang akan dapat lailatul qadar ni?
  • Orang ni orang yang solat fardhu maghrib dan isya' secara berjemaah sepanjang bulan Ramadhan dan dia tidur dengan azam yang kuat untuk solat subuh berjemaah pada esoknya.
  • Solat tarawih ni termasuk dengan solat malam juga sbb ia dilakukan lepas Isya'. So, kiranya orang yang solat tarawih ni dikira solat sunat pada lailatul Qadar, so bolehlah tambah lagi rakaat time 10 malm terakhir.
Okay now tanda2 Lailatul Qadar pula.
  • Keadaan matahari pada waktu pagi, terbit berwarna putih tanpa memancarkan sinar ke segala penjuru. 
  • Keadaan waktu malam tak panas dan tak dingin, matahari di waktu paginya tak terlalu cerah dan nampak kemerah-merahan
  • Malam lailatu qadar ni bersih, tak panas, tak dingin, tak berawan, tak hujan, tak berangin
And, sebenarnya banyak lagi yang kita boleh tahu tentang Lailatul Qadar ni. Kalau korang berminat cerlah google. Ustaz Azhar Idrus pun ada bagi tazkirah tentang malam al-Qadar ni. So what are you waiting for? semua di hujung jari je skang. Ana pun nak checkout sebenarnya. Doa2 yang boleh diamalkan dan macam2 lah.. So, jom sama2 cari ilmu! Assalamualaikum..

No comments: