Tutorial : Scrollbox Blog Archive

Ana Myhusna | 23:32 | 0Comments |

Ana dah lama sangatlah tak buat tutorial tapi sebab ada yang bertanya,, Ana buatlah.. Hehe.. Lagipun, before Ana perasan ada je yang tanya tapi Ana tak buat tutorial sebab time tu Ana sangat busy,, sempat buka sekali tengok je.. Tak sempat nak buat pape.. Tak ingat tutorial apa yang diminta,, tapi takpelah. Kita move on ye.. Hehe..

Tutorial yang direquest kali ni pasal blog archive Ana. Ana pun pelik sebenarnya,, 10 kali Ana tengok blog archive Ana tapi tak tau apa yang lain dari orang lain. Ana pun buka layout Ana tengok archive Ana. Bukak template sekali kot.. Haha.. Pastu baru perasan apa yang lain, Ana punya blog archive boleh scroll rupanya..
Okay.. senang je sebenarnya.. 

1. Buka blogger korang then terus klik template.
2. Klik Edit HTML.
3. Okay, cari code yang ni :
 <div id='ArchiveList'>
 4. Before code yang atas ni. Korang akan jumpa code macam bawah ni :
 <div class='widget-content'>
5. Gantikan code itu dengan code yang ini:
<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:150px'>

Okay done! Senang je kan? Korang boleh tukar saiz tinggi yang ada bold kan tu untuk adjust height scrollbox korang. Kalau 150px macam Ana punya archive lah. Okay?

Babai~~ Assalamualaikum

P/S : Kalau tak berjaya bagitahu tau. Ana dah lama tak buat tuto, mana tahu ada tersalah.

No comments: