PRAY

Ana Myhusna | 19:20 | 8Comments |
Image result for bismillahirrahmanirrahim jawi
Assalamualaikum.. ^^

Alhamdulillah I got the chance to update my blog again! And yup,, next year I will be one of the SPM candidates and for this school holiday,, I got piles of homework + projects to do for competitions on peringkat kebangsaan and that stressed me out. Seriously. I'm just hoping that I could get more schol holidays.. Haha..

Actually, Ana nak cakap pasal my new school after a year being in SBP but yahh.. I think maybe next time because news yang paling hangat sekarang ni and seriously make me feels the like.. ntah .. x tau nk cakap macam mana. Takutlah .. Bukan takut.. just macam.. Hmm kan.. ntah..

Related image
As a Muslim, we needs to pray for other Muslims too either they are bad or they are good. They're still a Muslim and we are brothers and sisters.. Huhu..
Rasanya semua orang dah dengar berita tentang Baitul Maqdis and that makes me so sad but I dont have the power to do anything and what I can do is just pray and help by not supporting them the yahudis.. Huhhh..

So, basically, Ana just nak luahkan betapa sedih je Ana, betapa Ana rasa bersalah sebab as saudara semuslim Ana tak selalu doakan dan fikirkan mereka di sana. Ada tu memang ada but not too often.. Like,, every single day thinking of them. But after these kind of news comes to me,, one by one,, I couldnt help but to always remember. Ana tak boleh lupa langsung pasal benda ni.. And yup, Ana rasa bersalah sangat-sangat for the Muslims there.

So, what if us,, Muslims,, do something at least doa. And actually the most important thing is our bonds. That's important so that they couldn't cut our bonds. So, that diorang tak dapat pecahkan dinding persaudaraan kita. 

Basically, kalau budak-budak sekolah ni,, hehe.. selalunya mesti amalkan doa ni selalu,, which is doa rabitah and doa Qunut Nazilah so that we can strengthen our bonds and sentiasa doakan yang terbaik untuk saudara semuslim kita di sana. In Shaa Allah..

Okay,, next time if Ana rajin.. haha.. I will make my next entry.. Assalamualaikum.. ^^

Review For Those Hijab Shopaholic

Ana Myhusna | 12:07 | 3Comments |
Assalamualaikum.. ^^ So, ni macam express entrylah ye.. Mencari masa nak tunaikan hajat seorang sahabat.. Lollz.. Haha..
Alright, obviously memang most of us, girls.. memang pantang kalau nampak tudung lawa kan? Lagi2 kalau murah.. Ushhh.. Lagilah.. Memang seronoklah nak borong kan?? So, hari ni,, Ana nak promote tudunglah. Ni kawan Ana punya ... hmm.. tak ingat abang ke kakak ke.. tapi dia punya close acquaintance lah.. yang jual.. And actually, Ana pun macam berminat cuma sekarang tengah pokai.. Asyik cukai duit parents je takleh lah kan.. Haha.. Tapi, Ana nak promote kat korang dululah..

Bawal Unaizah by AroseHijab. This is a promotion for sempena Raya Haji.

RE-DESIGN

Ana Myhusna | 01:21 | 3Comments |
Assalamualaikum guys!! Okayh,, blog Ana baru je lepas re-design after one day Ana privatekan blog untuk siapkan editing.. and done! Ana banyak buat perubahan dari segi grafik and warna jelah. Since Ana dah tukar blog theme. Before, Ana guna Eiffel Tower kan? And now, I changed it to,, floral! Floral design ni tak susah manalah sebab ada banyak je design for background and gambar2 yang berkenaan dengan Ana punya theme ni. Plus, brushes pun banyak gak untuk floral theme.. So, Ana takdelah having that hard time.
Ana supposed to do my homework and now I just forget about it and raya dah nak dekat, and I was like okay.. I just want to design back my blog since Ana jenis yang senang bosan tapi selalu takde masa nak design blog. Ana dah lama dah fikir pasal theme ni,, at first just nak theme colorful like watercolour or what,, so kalau perasan Ana ada buat profile picture for my facebook page,, guna design watercolour. Tapi simple yang amat lah since dia design dalam lima minit je. Haha..

SURAH AD-DUKHAN

Ana Myhusna | 05:43 | 2Comments |

Haluuuu.. Nak hilangkan ngantuk before tunggu Subuh.. Ana nak spend time sikit.. Bukan selalu dapat buat entri ni kan? So, nak story pasal apa? Okay,, bulan Ramadhan ni,, better story pasal bulan Ramadhan kan? Hmm.. Ana nak cerita pasal surah ad-Dukhan lah,, bukan full pun.. Just, sedikit tafsiran yang Ana dapat hasil daripada carian dan bacaan beberapa laman web.. Hehe.. Ni kira macam rumusan daripada apa yang Ana dapat lah.

Image result for surah ad-dukhan

Kenapa surah ad-Dukhan?

MY NEIGHBOUR, CHARLES

Ana Myhusna | 17:22 | 4Comments |

Esok puasa.. Seriouly Ana tak tau kenapa Ana rasa nak nangis.. Huhu.. What if.. Hmmm takpelah..
Ana baru balik dari asrama actually and I am so tired since Majlis Pelancaran Ihya' Ramadhan baru je habis... One week Ana n kwn2 lain prepare untuk benda nih.. Walaupun ada exam.. Huhu.. But, ini yang mengajar kita untuk jadi org yang sentiasa bersedia,, walaupun busy,, study tak tinggal..
And just now, Ana baru tengok satu video ni.. Kalau siapa yang suka tengok variety show korea,,, maybe korang tahu pasal My Neighbor, Charles,,,, and Ana nangis tengok video ni since Ana selalu tengok perkembangan family diorang..
Before, diorang pernah masuk Hello Counselor,, and now diorang dalam rancangan ni pula.. Seriouly Ana nangis bila anak dia cakap, Ana dia taknak pakai tudung sebab takut kawan2 ejek.. Ana rasa cam,, Ya Allah susahnya nak hidup sebagai Muslim dekat negara yang ramai non-muslim..

STRUGGLING FOR EXAM

Ana Myhusna | 08:53 | 0Comments |

Fuhh.. harini nak balik asrama dah.. Kaki aku yang injured ni pun dah semakin baik.. Cuma tak boleh turun tangga laju2 je.. Haha.. Takpe at least boleh kawad.. Hmmm... Exam pun dah nak dekat..
Mamaaaa..... akak tak ready.. Next week dah exam.. Tapi seriously lawa dia punya jadual. Ana suka gila tengok jadual dia.. Kalau tak bagus result tak tau nak cakap apa. Since dua hari exam pastu cuti hari wesak.. ... boleh study.. pastu exam balik.... hehe..

tapi tulah.. Ana risau sikit sebab mula dengan subjek tough dulu ann.. Bio... Chemist.. Fizik.. Hmm... Tak tahu nak cakap ready ke tak.. Ana seriously cakap,, Ana tak power bila jawab paper 2. Ya Allah.. Sejak pindah sekolah ni,, risau bebenor pasal exam.. Kalau before kat maahad, Ana dah kenal semua

DRAMA AJE AKU NIH

Ana Myhusna | 19:45 | 0Comments |

Hey....!! Sekarang Ana kena prepare diri untuk jarang2 balik rumah and prepare diri untuk menangguh-nangguh drama asian yang akan ada dan sedang ada sekarang ni.. Huhu.. Sekali dah terjebak dengan drama memang susah nak lupakan. Ada je drama nak tengok. Haishhh..

Korang tahu kan pasal drama Strong Woman Do Bong Soon? Memang sekarang concept drama korealah kalau nak buat tajuk drama,, mesti guna nama heroin and dia punya main sifat like Weightlifting Fairy Kim Bok Joo, Rude Miss Young Ae, Beautiful Gong Shim and banyaklah..

MOVING

Ana Myhusna | 18:37 | 0Comments |

Wowww... Haiii.. So now, after a long time again I make a new entry but another new entry might be so long after this because I just decided to move to another school to make a new experience and being a new hardworking student. Hoho.. Trying to be more independent there.
Guess what?? Ana decide untuk pindah ke sbp. Actually, Ana sangat sangat benci pindah2 sekolah since Ana lebih suka stay dekat tempat and suasana yang Ana dah biasa. But, after Ana fikir masak-masak, buat solat istikharah semua, Ana decide untuk terima tawaran ke sbp. Well,, mungkin bukan sekolah agama but I'll try to be a better person and kalau takde budak sekolah agama nak pindah sekolah biasa, siapa nak mula mentarbiah kan? So, what if kita pergi ke sekolah lain untuk tambah pengalaman plus kongsi ilmu agama yang kita ada sepanjang tiga tahun duduk sekolah agama. Tiap-

THIS IS UKHWAH

Ana Myhusna | 21:09 | 0Comments |

Haii.. Alright actually Ana memang dh lama tunggu nak buat entry ni since this is a very special entry for my special friendss.. Well,, it's a common things that happens to form 4 students.
"Every meeting led to a parting and so it would, as long as life was mortal. In every meeting there was some of the sorrow in parting, but in everything parting there was some part of the joy of meeting as well." - Cassandra Clare
Okay.. Saje share quotes ni. Hehe.. Bila baca quotes tu obviously this entry is about me parting with my friends. And it's hurt but we need to move on right?? Haha

Kawan Ana yang paling rapatlah,, yang memang hari-hari jumpa, hari-hari tegur, malam-malam pun jumpa walaupun blok lain-lain. sebelah2 je pon.. Dioranglah yang selalu ada.. Dari form 1 sampai form 3. Naik form 4 ni, masing-masing dah mula nak cari hala tuju sendiri. Ada yang nak pergi SBP. Ada yang nak pindah MRSM. Bukan sebab maahad tak bagus, tapi apa salahnya cuba environment baru. Right? Ana sebenarnya takdelah feeling sangat like other people, busy menangis punyalah sampai hingus-hingus semua keluar. Ana and kawan-kawan Ana yang rapat gila dengan manusia yang pindah ni,, kitorang lah yang paling tak feeling. haha..
Dia bukan apa, just nak act cool. Kitorang sedih je dalam hati. Tapi, taknak keluarkan rasa sedih tu. Bila diorang dah takde, kitorang cuba tak ingat diorang. Taknak keluar story pun. Tapi bila dah teringat tu, tak mampu nak cakap apa lah kan. Tapi takpe. Bukannya takleh jumpa. Cuma susah jelah.. Tapi, still boleh jumpa, boleh tegur, sms pun boleh.. Haha..

Alhamdulillah,, nampaknya kami pun bahagia di sini dan mereka pun rasanya bahagia di sana. Haha.. So, takde apa nak dirisaukan. Ana tak mampu nak buat apa pun kalau Ana risau sebab diorang dah jauh.. Nak contact pun bukan senang kalau semua duduk asrama. So, hanya mampu doa. Jujurlah, Ana tak doa hari-hari. Tapi, kalau Ana ingat Ana doakan diorang. Dan yang paling penting sebenarnya doa supaya hati-hati kitorang masih terikat walaupun tak berjumpa. Ana harap masing-masing tak lupakan masing-masing. Gila tak lupa,, kalau dah macam-macam benda boleh diingatkan sbgai contoh kisah-kisah memalukan... Hee.. Gambar pun belambak dalam phone. Tak tahu bila nak transfer dalam laptop bagi kosong sikit gallery phone tu. Hmmm..

Ana doakan supaya mereka terus berjaya dan kami yang stay hmmm.. tak confirm lagi.. pun akan cuba untuk terus berjaya. We don't know what will happen in the future, but let's pray and hope for a better future for us.

P/S ; Semoga ikatan ukhwah yang kita bina sepangjang 3 tahun ni akan kekal selamanya.. Huuu.. *sweet tak*

This Year

Ana Myhusna | 16:30 | 0Comments |

Jadi form 4 susah gak sebenarnya.. Ana memang kalau boleh taknak ambil aliran sains tulen langsung but then I ended up in that class. Plus, the class is very cary actually. I mean the students are. Haha.. Ramai pun yang nak pindah SBP ngan MRSM. Lepas CNY ni tengoklah.. maybe dah berkurang kelas Ana. Ana pun tak tahulah camne.. Rasanya nak stay je kat sini walaupun ramai pindah but still Ana rayu lagilah untuk SBP. Ana memang tak minta MRSM. So, SBP jelah kalau nak pindah pun.

Ana minta sekolah KISAS yang memang kalau orang suka langgar peraturan macam Ana ni kena tabah lah kat sana kot. Orang cakap.. Ana masih belum dengar cerita yang seronok yee dari sana. Sumer scary, buat Ana rasa cam nak pergi ke tak.. Haha.. Bukan apa.. Duk maahad pun, Ana suka buat jahat tapi nampak baiklah citer dia enn..

Hmmmmmmm....

Belajar sains kat maahad pun dah susah. Apa lagi belajar kat sbp. Kawan2 Ana mostly, akan hilang after CNY ni. Tak nampak muka dah. Maybe, we'll see new faces.. And we'll make new friends right? Hidup ni memang ada jumpa dan pisah. Hoho.. Kawan baru pun kena non-stop buat. Right?

Okayh.. Tu je kot. Just nak share ckit.. Babai..