RE-DESIGN

Ana Myhusna | 01:21 | 0Comments |
Assalamualaikum guys!! Okayh,, blog Ana baru je lepas re-design after one day Ana privatekan blog untuk siapkan editing.. and done! Ana banyak buat perubahan dari segi grafik and warna jelah. Since Ana dah tukar blog theme. Before, Ana guna Eiffel Tower kan? And now, I changed it to,, floral! Floral design ni tak susah manalah sebab ada banyak je design for background and gambar2 yang berkenaan dengan Ana punya theme ni. Plus, brushes pun banyak gak untuk floral theme.. So, Ana takdelah having that hard time.
Ana supposed to do my homework and now I just forget about it and raya dah nak dekat, and I was like okay.. I just want to design back my blog since Ana jenis yang senang bosan tapi selalu takde masa nak design blog. Ana dah lama dah fikir pasal theme ni,, at first just nak theme colorful like watercolour or what,, so kalau perasan Ana ada buat profile picture for my facebook page,, guna design watercolour. Tapi simple yang amat lah since dia design dalam lima minit je. Haha..

Then, Ana dapat ilham baru, instead of making it boring like just colour,, I decided to add flowers.. So, Ana siap ambil screenshot since I thought this is one of my best design for blog lah.. And the header and banner too! Really make me feel proud after 2/3 years I have not been designing banner and header. Hmm..


Nilah dia hasilnya.. Like how you see my blog right now.. Maybe I will design it back after SPM next year kot.. haha.. nampak tak semangatnya nak SPM tu.. Struggle to be the best student. haha..

Hail header after dah berapa kali Ana buat n reject my own header.. haha.. 
and almost all the things I make it by myself so I wont feel like it's a waste for me to do this in a day.. hihi..


Banner ni seriously,, Ana rasa this is not the best but since I just want to limit my time only a day for designing my blog, so I decided to just use my second banner. The first one I make, is really a mess for me lah.. Since I used the brush .. so agak susah nak bagi dia nampak perfect tu.. Ana pun bukan pro sangat pun kalau sekadar 2/3 tahun sekali je design.. haha.. alright!


Assalamualaikum

P/S : Maybe for next time I will share my handmade ' Flower UP!' button and my 'Bismillah' pic but the 'Bismillah' pic,, I'm not sure yet.. since it's not looking so good. hihu..

SURAH AD-DUKHAN

Ana Myhusna | 05:43 | 2Comments |

Haluuuu.. Nak hilangkan ngantuk before tunggu Subuh.. Ana nak spend time sikit.. Bukan selalu dapat buat entri ni kan? So, nak story pasal apa? Okay,, bulan Ramadhan ni,, better story pasal bulan Ramadhan kan? Hmm.. Ana nak cerita pasal surah ad-Dukhan lah,, bukan full pun.. Just, sedikit tafsiran yang Ana dapat hasil daripada carian dan bacaan beberapa laman web.. Hehe.. Ni kira macam rumusan daripada apa yang Ana dapat lah.

Image result for surah ad-dukhan

Kenapa surah ad-Dukhan?
Hah... Actually, haritu, before cuti sekolah Ana dah start buat tadarus al-Quran and I was penolong naqibah at that time. And Ana tak berapa nak pandai sangat bab2 tafsir ayat yang tersirat gila ni, lagipun time tu baru je dilantik jadi BADAR tu. Hmm.. So, selalunya Ana tak banyak cakap sangat pun, keee tak bercakap ek? haha.. So, akak ketua naqibah tu lah yang selalu bagi penerangan ayat dan dia sangat spontan okayh.. Ana tak power lah nak spontan sangat nih,, especially kalau ayat tu banyak maksud tersirat yang nak dirungkaikan.. Hmm..

So, Ana tak expect yang Ana kena tadabbur ayat secara spontan. I thought I can pick any ayat or surah that I want to explain,, so better ambil yang ada story kan? Like surah al-Kahf ke surah al-Qasas ke,, ataupun dalam surah al-Baqarah tu pun ada jugalah sikit2 story.. Ambil kisah firaun pun banyak.. Tapi...., suddenly that akak pilih surah ad-Dukhan and she read about 4 ayat for me to explain it. Ana pun apa lagi.. hmm..  I was like,, 'aahh. aah..' Nasib baiklah tetiba program tadarus habis awal since BADAR form 4 ada tugas lain so,, terpaksa habis awal. Ana pun, wah lega.. I have 2 weeks, so ulangkaji Quran banyak2.. Haha..

So, I searched for this surah and actually Ana takut sebenarnya nak percaya internet sekarang ni, ajaran sesat di mana-mana. That's why, kena banyak belajar mendalami agama mulai sekarang. Negara kita ni dah banyak pengamal ajaran sesat.

Dalam surah ad-Dukhan ni, Ana nak story ayat yang awal-awal jelah. As we all know, al-Quran diturunkan pada bulan Ramadhan kan? Haa.. Dalam surah ni, tak disebut dalam bulan Ramadhan. It just say that al-Quran diturunkan pada malam yang penuh berkat. Tapi, ada sesetengah daripada kita ingat al-Quran diturunkan pada malam nisfu Sya'ban. So, malam tu mesti ada yang buat amalan-amalan khas sebab ingatkan itulah malam yang mulia di mana al-Quran ni diturunkan.
Dalam surah al-Baqarah ayat 185, dah terangkan bahawa al-Quran diturunkan pada bulan Ramadhan.
Dan surah al-Qadr juga ada menerangkan bahawa al-Quran diturunkan pada malam lailatul qadr iaitu 1 malam diantara 10 malam terakhir pada bulan Ramadhan.

Hmm.. lebih kurang macam gitulah apa yang Ana boleh simpulkan lepas dah buat beberapa research. Okayh, Allah kata dalam surah ad-Dukhan ni, al-Quran diturunkan pada malam yang PENUH BERKAT. So, obviously, malam tu adalah malam yang special di mana al-Quran diturunkan. Allah bukan turunkan al-Quran waktu bila-bila je Dia nak. Allah turunkan al-Quran ni pada 1 bulan yang special. Okay, lupa nak cakap, al-Quran ada 2 fasa penurunannya, dan fasa pertama ni ialah turun sekali gus daripada Lauh Mahfuz ke Baitul Izzah (langit dunia) and fasa kedua-dua barulah beransur-ansur diwahyukan kepada Nabi.
Ok sambung balik, so bulan yang special. That means al-Quran tu sendiri pun special. Dalam ayat kedua surah ad-Dukhan, Allah bersumpah dengan nama al-Quran. Bila Allah bersumpah dengan sesuatu perkara tu, maksudnya perkara tu penting dan ada kelebihannya. Contohnya, buah tin, masa, dan lain-lain. So, dah jelas kat sini bahawa al-Quran tu sangat penting dan sangat special. Hihu.. So, bila dah special, pada malam tu kita kenalah banyak beribadah kepada Allah, gadaikan masa malam kita, masa tidur kita untuk beribadah lebih banyak kepada Allah dan berdoa banyak-banyak.
Dan semua orang tahu, malam tu adalah malam yang lebih baik daripada seribu bulan kan? So, jomlah rebut peluang.. hihi.. kita tak tahu malam yang mana satu, but kita sure it is one of sepuluh malam terakhir bulan Ramadhan kan? So, ni kira macam nasihat untuk diri Ana jugalah, jom buat banyak amal ibadah pada 10 malam terakhir!! ^^

Actually, ada banyak lagi tafsiran yang lebih mendalam.. tapi Ana tak berani nak share banyak-banyak takut Ana tersalah simpul kang. Ni pun Ana takut juga sebenarnya. Kalau ada apa-apa salah dan silap yang Ana buat sepanjang story ni,, tolonglah tegur supaya Ana boleh betulkan balik informasi ni, Ana takut ada yang tersalah ambil info kang! Huhu..

Okay.. Assalamualaikum!

MY NEIGHBOUR, CHARLES

Ana Myhusna | 17:22 | 4Comments |

Esok puasa.. Seriouly Ana tak tau kenapa Ana rasa nak nangis.. Huhu.. What if.. Hmmm takpelah..
Ana baru balik dari asrama actually and I am so tired since Majlis Pelancaran Ihya' Ramadhan baru je habis... One week Ana n kwn2 lain prepare untuk benda nih.. Walaupun ada exam.. Huhu.. But, ini yang mengajar kita untuk jadi org yang sentiasa bersedia,, walaupun busy,, study tak tinggal..
And just now, Ana baru tengok satu video ni.. Kalau siapa yang suka tengok variety show korea,,, maybe korang tahu pasal My Neighbor, Charles,,,, and Ana nangis tengok video ni since Ana selalu tengok perkembangan family diorang..
Before, diorang pernah masuk Hello Counselor,, and now diorang dalam rancangan ni pula.. Seriouly Ana nangis bila anak dia cakap, Ana dia taknak pakai tudung sebab takut kawan2 ejek.. Ana rasa cam,, Ya Allah susahnya nak hidup sebagai Muslim dekat negara yang ramai non-muslim..

Jom tengok!! Korang cut je sampai part yang diorang nak solat tu.. Ana seriously menangis teruk gila.. Ana rasa cam,, Ya Allah tabahkanlah hati mak dia nak ajar anak2 ke arah yang lebih baik..



Oklah,, huhu,, Nanti kalau ada masa Ana nak story pasal Ramadhan time cutilah.. Huhu.. Best Ramadhan kat rumah, tapi banyak dugaan sebab banyak hiburan.. Ya Allah kuatkanlah hatiku.. ^^ Assalamualaikum..

STRUGGLING FOR EXAM

Ana Myhusna | 08:53 | 0Comments |

Fuhh.. harini nak balik asrama dah.. Kaki aku yang injured ni pun dah semakin baik.. Cuma tak boleh turun tangga laju2 je.. Haha.. Takpe at least boleh kawad.. Hmmm... Exam pun dah nak dekat..
Mamaaaa..... akak tak ready.. Next week dah exam.. Tapi seriously lawa dia punya jadual. Ana suka gila tengok jadual dia.. Kalau tak bagus result tak tau nak cakap apa. Since dua hari exam pastu cuti hari wesak.. ... boleh study.. pastu exam balik.... hehe..

tapi tulah.. Ana risau sikit sebab mula dengan subjek tough dulu ann.. Bio... Chemist.. Fizik.. Hmm... Tak tahu nak cakap ready ke tak.. Ana seriously cakap,, Ana tak power bila jawab paper 2. Ya Allah.. Sejak pindah sekolah ni,, risau bebenor pasal exam.. Kalau before kat maahad, Ana dah kenal semua orang. Ana tahu siapa paling pandai and semualah.. Jadual harian pun Ana dah pakar,,, so risau tu tak banyak,, sebab boleh buat jadual sendiri. Kat sini,, terlalulah busy sampai Ana nak buat jadual belajar tu,, tak tahu macam mana since we don't know what will happen.. Sebab cikgu sekolah ni suka sangat tiba-tiba ada kelas. Belajar juga tu kan,, tapi yelah satu jam tu belajar benda tu je.. Hmm.. Bila kita ada subjek lain yang sebenarnya,, tak cover langsung memang lemah gila,, hmmm..

Tapi, tulah namanya dugaan. Allah bagi dugaan ni untuk jadikan Ana ni tough sikir. Huhu.. Ana tak pernah ada intention nak pindah SBP. Tapi, lepas dah dapat tu,, tak tahu kenapa tergerak hati nak pindah lepas dah istikharah beberapa kali. Mungkin ada hikmah kan Allah nak bagi. Supaya Ana belajar busy2 ke.. Haha..

Okayyyy.. Takleh buang banyak masa.. nanti nak balik dah.. Huhu.. Nasib baik N. Sembilan je.. Takdelah jauh mana.. Sempat jugalah tidur sekejap dalam kereta before sampai.. Huahaha.. Alright Assalamualaikum.. ^^

DRAMA AJE AKU NIH

Ana Myhusna | 19:45 | 0Comments |

Hey....!! Sekarang Ana kena prepare diri untuk jarang2 balik rumah and prepare diri untuk menangguh-nangguh drama asian yang akan ada dan sedang ada sekarang ni.. Huhu.. Sekali dah terjebak dengan drama memang susah nak lupakan. Ada je drama nak tengok. Haishhh..

Korang tahu kan pasal drama Strong Woman Do Bong Soon? Memang sekarang concept drama korealah kalau nak buat tajuk drama,, mesti guna nama heroin and dia punya main sifat like Weightlifting Fairy Kim Bok Joo, Rude Miss Young Ae, Beautiful Gong Shim and banyaklah..

And noww,, yang paling best sekarang ni,, Strong Woman Do Bong Soon.. Hoho.. Drama n seriously buat Ana excited sebab hero dia Hyungsik since dia selalu sangat jadi second lead and now,, dia jadi first lead! Wohoo.. Ana excited gilaaaa.. Makin hensem pula tu dalam drama ni kan. Berlakon dengan Park Bo Young pula tuh.. Haisshh.. Pastu second lead Jisoo. Memang cantik sangatlah drama nih. Haha. Dia punya plot pun sangat cantik pandai pengarah drama ni buat cerita. Haha..

Strong Woman Do Bong-Soon-p2.jpg

At first Ana ingat,, perempuan ni kuat biasa-biasa je. Rupanya memang kuat gila yang mustahil punya kuat tuh. Patutlah tajuk dia strong woman. Tapi seriously best, korang kena tengok kalau korang suka asian drama or korean drama. Kalau macam Ana nih,, semua Asian drama Ana tengok asalkan seronok. Haha.. Okayh.. That's all for now.. Assalamualaikum.. ^^

P/S : For those who need tutorial blog archive macam Ana, Ana dah buat tutorial blog archive before.. Click here

MOVING

Ana Myhusna | 18:37 | 0Comments |

Wowww... Haiii.. So now, after a long time again I make a new entry but another new entry might be so long after this because I just decided to move to another school to make a new experience and being a new hardworking student. Hoho.. Trying to be more independent there.
Guess what?? Ana decide untuk pindah ke sbp. Actually, Ana sangat sangat benci pindah2 sekolah since Ana lebih suka stay dekat tempat and suasana yang Ana dah biasa. But, after Ana fikir masak-masak, buat solat istikharah semua, Ana decide untuk terima tawaran ke sbp. Well,, mungkin bukan sekolah agama but I'll try to be a better person and kalau takde budak sekolah agama nak pindah sekolah biasa, siapa nak mula mentarbiah kan? So, what if kita pergi ke sekolah lain untuk tambah pengalaman plus kongsi ilmu agama yang kita ada sepanjang tiga tahun duduk sekolah agama. Tiap-tiap malam dengar tazkirah and so on.. Bla bla bla.. Time nilah Ana nak cabar diri Ana berada di sekolah yang mungkin lebih sosial supaya nanti Ana masuk universiti I can adapt with the environment. right? Bukan nak cakap sekolah bukan agama takde tarbiah,, but... just dah alang-alang pindah sekolah bukan agama,, what if kita guna ilmu untuk bertarbiah kan?

Ana risau gak sebenarnya since Ana nak pindah sekolah perempuan sahaja. At first, Ana tak terfikir pun nak pindah and so on. Ana mohon first intake at KISAS but then for second intake Ana tukar permohonan ke SGS bcus Ana takut stress duduk kisas sbb dah ramai jugak budak maahad balik semula sebab tak mampu nak adapt dekat KISAS. Mungkin enviroment sama je,, but....I dont know why most students menyesal pergi sana. So, Ana decide untuk minta sekolah perempuan sebab Ana tak pernah ada experience belajar di girls school. Waktu mohon tak terfikir pun pasal bahasa arab, quran sunnah and syariah. After dah dapat, baru terfikir. Mula2 macam taknak, tapi after dah istikharah beberapa kali, adalah terlintas kat kepala nak cuba pengalaman baru since Ana tak pernah experience pindah except pindah dari SAAS ke maahad. Tapi tu pun,, baru 2 minggu sekolah and takde feel cam pindah sangat pun.. Just,, macam baru nak masuk sekolah. Tapi kali ini memang rasalah nak pindah tu. Dah last day ni rasa cam.. sedih jee.. nervous pun ada memikirkan sekolah baru.

So, Ana taknak panjang cerita. In conclusion, I moved ! Babai.. Assalamualaikum.. ^^

THIS IS UKHWAH

Ana Myhusna | 21:09 | 0Comments |

Haii.. Alright actually Ana memang dh lama tunggu nak buat entry ni since this is a very special entry for my special friendss.. Well,, it's a common things that happens to form 4 students.
"Every meeting led to a parting and so it would, as long as life was mortal. In every meeting there was some of the sorrow in parting, but in everything parting there was some part of the joy of meeting as well." - Cassandra Clare
Okay.. Saje share quotes ni. Hehe.. Bila baca quotes tu obviously this entry is about me parting with my friends. And it's hurt but we need to move on right?? Haha

Kawan Ana yang paling rapatlah,, yang memang hari-hari jumpa, hari-hari tegur, malam-malam pun jumpa walaupun blok lain-lain. sebelah2 je pon.. Dioranglah yang selalu ada.. Dari form 1 sampai form 3. Naik form 4 ni, masing-masing dah mula nak cari hala tuju sendiri. Ada yang nak pergi SBP. Ada yang nak pindah MRSM. Bukan sebab maahad tak bagus, tapi apa salahnya cuba environment baru. Right? Ana sebenarnya takdelah feeling sangat like other people, busy menangis punyalah sampai hingus-hingus semua keluar. Ana and kawan-kawan Ana yang rapat gila dengan manusia yang pindah ni,, kitorang lah yang paling tak feeling. haha..
Dia bukan apa, just nak act cool. Kitorang sedih je dalam hati. Tapi, taknak keluarkan rasa sedih tu. Bila diorang dah takde, kitorang cuba tak ingat diorang. Taknak keluar story pun. Tapi bila dah teringat tu, tak mampu nak cakap apa lah kan. Tapi takpe. Bukannya takleh jumpa. Cuma susah jelah.. Tapi, still boleh jumpa, boleh tegur, sms pun boleh.. Haha..

Alhamdulillah,, nampaknya kami pun bahagia di sini dan mereka pun rasanya bahagia di sana. Haha.. So, takde apa nak dirisaukan. Ana tak mampu nak buat apa pun kalau Ana risau sebab diorang dah jauh.. Nak contact pun bukan senang kalau semua duduk asrama. So, hanya mampu doa. Jujurlah, Ana tak doa hari-hari. Tapi, kalau Ana ingat Ana doakan diorang. Dan yang paling penting sebenarnya doa supaya hati-hati kitorang masih terikat walaupun tak berjumpa. Ana harap masing-masing tak lupakan masing-masing. Gila tak lupa,, kalau dah macam-macam benda boleh diingatkan sbgai contoh kisah-kisah memalukan... Hee.. Gambar pun belambak dalam phone. Tak tahu bila nak transfer dalam laptop bagi kosong sikit gallery phone tu. Hmmm..

Ana doakan supaya mereka terus berjaya dan kami yang stay hmmm.. tak confirm lagi.. pun akan cuba untuk terus berjaya. We don't know what will happen in the future, but let's pray and hope for a better future for us.

P/S ; Semoga ikatan ukhwah yang kita bina sepangjang 3 tahun ni akan kekal selamanya.. Huuu.. *sweet tak*

This Year

Ana Myhusna | 16:30 | 0Comments |

Jadi form 4 susah gak sebenarnya.. Ana memang kalau boleh taknak ambil aliran sains tulen langsung but then I ended up in that class. Plus, the class is very cary actually. I mean the students are. Haha.. Ramai pun yang nak pindah SBP ngan MRSM. Lepas CNY ni tengoklah.. maybe dah berkurang kelas Ana. Ana pun tak tahulah camne.. Rasanya nak stay je kat sini walaupun ramai pindah but still Ana rayu lagilah untuk SBP. Ana memang tak minta MRSM. So, SBP jelah kalau nak pindah pun.

Ana minta sekolah KISAS yang memang kalau orang suka langgar peraturan macam Ana ni kena tabah lah kat sana kot. Orang cakap.. Ana masih belum dengar cerita yang seronok yee dari sana. Sumer scary, buat Ana rasa cam nak pergi ke tak.. Haha.. Bukan apa.. Duk maahad pun, Ana suka buat jahat tapi nampak baiklah citer dia enn..

Hmmmmmmm....

Belajar sains kat maahad pun dah susah. Apa lagi belajar kat sbp. Kawan2 Ana mostly, akan hilang after CNY ni. Tak nampak muka dah. Maybe, we'll see new faces.. And we'll make new friends right? Hidup ni memang ada jumpa dan pisah. Hoho.. Kawan baru pun kena non-stop buat. Right?

Okayh.. Tu je kot. Just nak share ckit.. Babai..