MOVING

Ana Myhusna | 18:37 | 0Comments |

Wowww... Haiii.. So now, after a long time again I make a new entry but another new entry might be so long after this because I just decided to move to another school to make a new experience and being a new hardworking student. Hoho.. Trying to be more independent there.
Guess what?? Ana decide untuk pindah ke sbp. Actually, Ana sangat sangat benci pindah2 sekolah since Ana lebih suka stay dekat tempat and suasana yang Ana dah biasa. But, after Ana fikir masak-masak, buat solat istikharah semua, Ana decide untuk terima tawaran ke sbp. Well,, mungkin bukan sekolah agama but I'll try to be a better person and kalau takde budak sekolah agama nak pindah sekolah biasa, siapa nak mula mentarbiah kan? So, what if kita pergi ke sekolah lain untuk tambah pengalaman plus kongsi ilmu agama yang kita ada sepanjang tiga tahun duduk sekolah agama. Tiap-tiap malam dengar tazkirah and so on.. Bla bla bla.. Time nilah Ana nak cabar diri Ana berada di sekolah yang mungkin lebih sosial supaya nanti Ana masuk universiti I can adapt with the environment. right? Bukan nak cakap sekolah bukan agama takde tarbiah,, but... just dah alang-alang pindah sekolah bukan agama,, what if kita guna ilmu untuk bertarbiah kan?

Ana risau gak sebenarnya since Ana nak pindah sekolah perempuan sahaja. At first, Ana tak terfikir pun nak pindah and so on. Ana mohon first intake at KISAS but then for second intake Ana tukar permohonan ke SGS bcus Ana takut stress duduk kisas sbb dah ramai jugak budak maahad balik semula sebab tak mampu nak adapt dekat KISAS. Mungkin enviroment sama je,, but....I dont know why most students menyesal pergi sana. So, Ana decide untuk minta sekolah perempuan sebab Ana tak pernah ada experience belajar di girls school. Waktu mohon tak terfikir pun pasal bahasa arab, quran sunnah and syariah. After dah dapat, baru terfikir. Mula2 macam taknak, tapi after dah istikharah beberapa kali, adalah terlintas kat kepala nak cuba pengalaman baru since Ana tak pernah experience pindah except pindah dari SAAS ke maahad. Tapi tu pun,, baru 2 minggu sekolah and takde feel cam pindah sangat pun.. Just,, macam baru nak masuk sekolah. Tapi kali ini memang rasalah nak pindah tu. Dah last day ni rasa cam.. sedih jee.. nervous pun ada memikirkan sekolah baru.

So, Ana taknak panjang cerita. In conclusion, I moved ! Babai.. Assalamualaikum.. ^^

No comments: